Skip to content
Internațional

De ce nu se vor îmbunătăți relațiile SUA-UE indiferent cine va fi noul președinte american

cursointellectus.com.br

Rezultatele parțiale din SUA îl indică pe Joe Biden ca fiind principalul favorit pentru Casa Albă, dar Donald Trump reușește să se apropie pe măsură ce se numără voturile. Se preconizează un rezultat foarte strâns, care s-ar putea decide în zilele următoare sau chiar la Curtea Supremă. Într-un mesaj pe Twitter, Donald Trump îi acuză pe democrați că ar încerca să fure alegerile.Joe Biden ar mai avea nevoie de doar 45 de voturi de la colegiile electorale pentru a deveni noul președinte al Statelor Unite, iar Donald Trump trebuie să strângă încă 57 pentru a-și apăra al doilea mandat, potrivit rezultatelor afișate de theguardian.com.

Pentru Uniunea Europeană, și implicit pentru România, rezultatul alegerilor din Statele Unite ale Americii va fi important mai ales din perspectiva politicii externe. Relațiile transatlantice nu au fost deloc cele mai bune în ultimii 4 ani, dar toată situația are șanse mari să nu se schimbe indiferent cine va fi președintele american.

Joe Biden a lansat în campania electorală una dintre cele mai mari manipulări, anunțând că NATO nu va mai exista dacă va câștiga Donald Trump. Nu există momentan niciun scenariu pentru o lume fără NATO și o astfel de mutare politică nu ar face decât să destabilizeze întreaga planetă și să rupă relațiile SUA-UE. NATO este principala piață de desfacere pentru industria americană de armament. Nu ar fi nimeni dispus să piardă această afacere de sute de miliarde. În cazul în care ar dispărea NATO, Uniunea Europeană ar avea toate motivele să-și facă armata europeană. Niciun președinte american, indiferent cum se va numi el, nu-și va dori să transforme UE într-un uriaș care duce o cursă a înarmării.

Pe de altă parte, Joe Biden promite că dacă va câștiga va consolida relația cu statele membre NATO. Momentan, nu există niciun semnal că statele NATO și-ar dori mai multă cooperare și oricum problema lui Trump n-a fost niciodată cooperarea NATO, ci finanțarea cheltuielilor de apărare. Apoi în interiorul NATO sunt numeroase probleme de funcționare, așa cum vedem în cazul Turcia vs. Franța, unde noul președinte va trebui să intervină. O explozie a acestui conflict va putea pune capăt proiectului NATO.

Joe Biden încă se mai raportează la o politică externă în care SUA erau „jandarmul” lumii și „bătăușul” lumii. Dar ultimii ani ne-au arătat că multe state din lume nu mai acceptă rolul de stat atotputernic jucat de SUA până acum și suntem deja într-o lume multipolară.
Cert este că nici Joe Biden, nici Donald Trump nu consideră Rusia o amenințare uriașă, ci doar un alt inamic. Donald Trump, în ultimii ani, a reușit totuși să construiască un zid în fața Rusiei în Europa. Țări precum România și Polonia și-au consolidat atât forțele militare, cât și politica anti-Moscova.

Dacă va ajunge la Casa Albă, Biden va descoperi că Rusia de astăzi nu este cea pe care și-a imaginat-o, ci un actor internațional mult mai diplomat, influent și eficient. Vladimir Putin nu este liderul pe care îl descrie Joe Biden, ci unul care negociază cu state europene precum Germania, Italia sau Franța, la fel cum are relații foarte strânse cu China sau Turcia, și să nu uităm că deține controlul în regiuni din Libia sau Siria.

Joe Biden vede în China cea mai mare amenințare geopolitică, în timp ce UE vede în China unul dintre cei mai importanți parteneri economici. Războiul economic SUA-China afectează și interesele Uniunii. Tocmai aici pot apărea neînțelegerile SUA-UE, chiar și cu Joe Biden președinte. Va accepta vreun președinte american să lase Uniunea Europeană să se bucure de suveranitate pe scena internațională? Donald Trump a arătat deja că nu e dispus la acest compromis și promite să-și continue politica externă promovată în ultimii 4 ani.

De doi ani, Uniunea Europeană își caută suveranitatea digitală și încearcă să iasă din umbra Statelor Unite ale Americii. Dacă ne-am obișnuit ca statele europene să urmeze cu ochii închiși SUA, de acum lucrurile vor fi complet diferit, cum s-a văzut deja în cazul Iran. E greu de crezut că Joe Biden și echipa lui nu au înțeles deja poziția UE, dar în campanie au reluat ideile fostului președinte Barack Obama. Mare parte din programul lui Joe Biden pare o reîntoarcere la ceea ce a însemnat Barack Obama.

Pentru România nu se va schimba nimic în următorii 4 ani. Donald Trump a demonstrat că vede în România un partener, iar Joe Biden a promis mai multă implicare în NATO. Indiferent cine va fi președinte după ziua alegerilor, va descoperi în Uniunea Europeană un partener rebel, suveran și cu o politică externă diferită de cea de la Washington. Va urma o luptă pentru taxarea marilor companii americane și o încercare a Europei de a se desprinde de dependența de SUA în domeniul inteligenței artificiale. Sunt două mari probleme care pot exploda în următorii ani, pe lângă cele deja existente: relațiile foarte bune dintre UE și China, cheltuielile prea mici cu apărarea și Nord Stream 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *