Skip to content
Politică

De ce nu speculează PSD tensiunile dintre PNL și USRPLUS. Dan Jurcan: Social-democrații lasă o ușă deschisă pentru o eventuală colaborare

Inquam Photos / George Călin

Sociologul Dan Jurcan a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre ultimele evoluții de pe scena politică românească: conflictul tot mai acut din interiorul coaliției de guvernare. În viziunea sociologului, relația dintre USR-PLUS și PNL este una mai degrabă conjuncturală, iar această guvernare nu va rezista pentru patru ani în actuala formulă.

“Cred că analiza profilului electoratului și a migrației acestuia de la un partid la altul la alegerile din ultimii ani a demonstrat că, de facto, PNL și USR PLUS se află în competiție. PNL a câștigat electorat din rândul celor cu studii medii și elementare, dar a pierdut din electoratul cu studii superioare și din marele urban, care a devenit electoratul USR PLUS.

Pe scurt, așa cum am anticipat încă din luna septembrie a anului trecut, nu ne putem aștepta la un mariaj fericit între PNL și USR PLUS pe termen lung. E o relație de conjunctură pentru a avea majoritatea, dar e clar că există o tendință de fagocitare politică  între PNL și USR PLUS. PNL este un partid istoric, un brand puternic care are mult mai mari șanse să se impună, dar în același timp este asociat cu metehnele politice mult prea marcate de compromis pe malurile Dâmboviței, în timp ce USR PLUS e mult mai radical, neexperimentat și pare încă neatins de arta negocierii cu orice preț în politichia românească. Spun ”pare neatins”, pentru că tergiversarea unei formule de compromis în negocierea posturilor guvernamentale a arătat mai degrabă dezinteres pentru agenda publică. Mai plastic, lupta pentru ciolan a maculat în percepția publică și USR PLUS, nu numai PNL.

În acest context, atacul la adresa ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, e numai un episod din multiplele atacuri care vor urma, ceea ce ne face să credem că nu vom avea o guvernare pentru patru ani în această formulă. Și faptul că președintele Iohannis i-a invitat separat la Cotroceni pe miniștrii USR PLUS și pe cei ai PNL ne confirmă că nu există încă o tratare unitară a guvernării actuale și caută să gestioneze separat disensiunile. În concluzie, e o  guvernare de criză, cu accent pe Sănătate și pe supraviețuirea economică, dar e clar că, odată ce pandemia va fi trecut, actuala formulă va avea nevoie de o revizuire serioasă. Oricum, premierul Cîțu nu are forța de leadership necesară pentru a gestiona guvernarea și asta lasă un spațiu gol ce probabil va fi ocupat de Orban.

Că e o guvernare de conjunctură ne-o confirmă și Ludovic Orban care s-a adăpostit bine mersi la conducerea Camerei Deputaților, în această formulă păstrându-și puterea chiar dacă guvernare va cunoaște o geometrie variabilă, după modelul Dragnea – șef la partid, șef la Cameră și șef la guvern prin interpuși. Că Ludovic Orban seamănă din ce în ce mai mult cu fostul șef al PSD ca stil de a face politică este și decizia de a stabili că prefecții nu mai sunt funcționari publici, ci numiți politic, deși depolitizarea înalților funcționari publici a fost una dintre condițiile politice solicitate de UE înainte de aderare. La asta aș mai adăuga și faptul ca Ludovic Orban îl protejează pe fostul ministrul al mediului Alexe care este cercetat de DNA și în funcția de președinte al CJ , deși PNL a susținut mereu că inițiativa fără penali în funcții publice este una corectă. Ea pare însă să fie justificată când e vorba de alții, nu de membri ai propriului partid. Politic vorbind, aici Ludovic Orban pierde în percepția publică, iar USR PLUS câștigă, dacă va ști să marcheze. Sincer, m-aș fi așteptat ca PSD să speculeze această scăpare a liderului liberal, dar acolo e o liniște deplină, ceea ce mă face să cred că, într-un scenariu puțin probabil, social-democrații lasă o ușă deschisă pentru e eventuală colaborare cu PNL, în situația accentuării disensiunilor PNL–USR PLUS”, a precizat sociologul pentru PS News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *