Skip to content
Opinii & Analize

De ce nu suntem primiți în spațiul Schengen: corupția din vămi și criminalitate organizată la granițe

Dacă România va fi primită sau nu va fi primită este o decizie care ține strict de guvernele statelor membre UE. În cazul în care unul se va opune, atunci România va mai avea de așteptat. Intrarea României în Schengen nu depinde de raportul MCV sau problemele din justiție, așa cum afirmă premierul Florin Cîțu.

Cea mai mare problemă pe care o are România și pe care n-a rezolvat-o în ultimii ani este corupția din vămi. Deși în ultimul deceniu au fost mai multe anchete ale procurorilor, care au dus la arestarea vameșilor, după mulți ani nu s-a rezolvat nimic. Inclusiv procurorii care îi anchetau de corupție pe vameși au ajuns, la rândul lor, să fie acuzați de corupție, cum e cazul procurorului Emilian Eva.

Problemele cu corupția în vămi sunt peste tot, atât la granița cu Republica Moldova, cât și cu Ucraina, Ungaria sau Bulgaria. Nu putem spune că avem corupție doar pe partea de Est sau Vest. Pe partea de Est corupția permite intrarea ilegală a țigărilor de contrabandă sau a băuturilor alcoolice, iar pe partea de Vest, spre Ungaria, scoatem ilegal din țară inclusiv minore care ajung să fie exploatate sexual în Vestul Europei sau migranți clandestini, sau copii care ajung la cerșit în diferite state europene.

Vămile din România nu au nici personal suficient, nici tehnologie digitală, mai ales pe partea cu Republica Moldova și Ucraina. Iar una dintre marile condiții pentru a fi primiți în spațiul Schengen este tocmai tehnologia digitală pentru depistarea transporturilor ilegale. Trebuie să facem investiții masive pentru a cumpăra tehnologii digitale de ultimă generație mai ales la vămile externe ale Uniunii Europene, cum sunt cele cu Ucraina și Republica Moldova. Avem nevoie de scannere, cântare și sisteme IT pentru monitorizarea transporturilor sau persoanelor care trec granița. Momentan, multe vămi din România funcționează la nivel de anii 90.

Chiar fostul premier Ludovic Orban recunoștea, în 2020, că multe vămi nu foloseau scannere. De asemenea, Florin Cîțu declara, tot în 2020, că scannere nu funcționează în vămi, deși fuseseră cumpărate prin fonduri europene. În doar câteva luni, Florin Cîțu a decis, totuși, că România e pregătită pentru Schengen. Evident că în câteva luni nu s-a rezolvat nicio problemă.

Presiunea este mult mai mare pe România, la granițele externe, deoarece avem vămi cu state controlate de Rusia. Atât în Ucraina, cât și în Republica Moldova, Rusia are mari interese și joacă dur de fiecare dată. Tocmai din acest motiv autoritățile române trebuie să fie eficiente.

Criminalitatea organizată colcăie la frontiera României, indiferent că ne uităm spre Republica Moldova, Bulgaria sau Serbia. În același timp, interlopi sau infractori români ajung să treacă fără probleme granițele țării deși sunt dați în urmărire.

Dacă România ar fi parte din spațiul Schengen ar putea crește fluxul de migranți clandestini pe teritoriul țării noastre, deoarece în lipsa tehnologiilor și cu ajutorul corupției din vămi, traficanții de migranți vor reuși să-i introducă mult mai ușor în spațiul european, iar odată ajunși în România, nimic nu-i va mai opri să ajungă în Italia sau Franța.

Spațiul Schengen nu are nicio treabă cu legile din justiție, ci testează capacitatea unui stat de a proteja frontierele externe ale UE. Sunt România și Bulgaria capabile să asigure securitatea spațiului european? Din păcate, răspunsul stă în fapte și aici suntem mereu criticați.

Fără un plan general de reformare a vămilor și digitalizarea acestora, probabil multe state europene se vor opune aderării României la spațiul Schengen. Nu ne-am asumat un astfel de plan, iar campaniile făcute doar pentru imagine nu au rezolvat nicio problemă.

Dacă mai vorbim și de situația frontierelor maritime, devine tot mai clar că nu suntem capabili să asigurăm securitatea zonei europene. Portul Constanța este scăpat de sub control, iar Poliția de Frontieră nu are capacitatea logistică și digitală pentru a verifica tot traficul pe Dunăre sau Marea Neagră, în apele teritoriale ale României. În 2019 s-a descoperit o cantitate de 800 de kilograme de cocaină pe Dunăre și asta pentru că ambarcațiune care le transporta a avut probleme și s-a răsturnat. Dacă traficanții nu aveau probleme cu barca, ar fi introdus drogurile în România și nu am fi aflat niciodată.

În condițiile acestea, să spunem că suntem pregătiți pentru aderarea la spațiul Schengen este o dovadă că nu conștientizăm numeroasele probleme de la granițele țării. Dacă în România putem să ne amăgim că suntem pregătiți și competenți să protejăm spațiul Uniunii Europene, nu la fel consideră și statele din Vestul Europei. Germania și sateliții săi – Austria și Olanda, în primul rând – au fost cei care au refuzat aderarea României la Schengen. Teoretic, unii politicieni ar spune că suntem prieteni cu Germania, dar se pare că prietenia nu e un criteriu pentru aderarea la Schengen. În orice caz, dacă Germania va fi de acord, atunci și Austria, și Olanda vor accepta aderarea României la Schengen. Poate pe final de mandat, Angela Merkel ne face un cadou înainte să plece de la conducerea Germaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *