Skip to content
Politică

De ce nu toți liberalii au fost de acord cu numirea lui Sebastian Burduja la Ministerul Digitalizării

Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Boloș și Sebastian Burduja au depus, marți seară, jurământul de învestitură în posturile de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene și, respectiv, ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Surse liberale au precizat, însă, pentru PS News că nu toți liberalii au fost de acord cu numirea tânărului Burduja la Ministerul Cercetării, pe motiv că filiala Sectorului 1 are deja un ministru în cabinetul condus de Nicolae Ciucă, în persoana ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Au fost câteva discuții pe marginea acestui subiect, e adevărat. Sebastian (n.r – Burduja) e președintele la filiala de la Sector 1 și de acolo a venit și numirea lui Sorin Cîmpeanu la Educație. Sorin Cîmpeanu e și el membru Sector 1, deci practic PNL Sector 1 are doi miniștri în Guvern, în condițiile în care multe alte filiale performante, ca de exemplu Sector 6, nu au miniștri. Aici a fost discuția, au precizat surse liberale pentru PS News.

Cine este Sebastian Burduja

Sebastian Burduja (36 de ani) este în prezent președinte al organizației PNL din Sectorul 1 și deputat de București. În 2016 a fondat partidul Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și a candidat ca independent pentru Camera Deputaților, ratând însă intrarea în Parlament. În 2019 PACT a fost asimilat de PNL iar Burduja a devenit președintele PNL sector 1. A candidat pentru un mandat de deputat în 2020 pe lista PNL.

La capitolul studii, Burduja a obținut un doctorat în Economie și Afaceri Internaționale (calificativ excelent – Summa Cum Laude) – disciplinele “Management, Strategie, Etică în afaceri, Relaţii internaţionale, Responsabilitate socială corporatistă, Anticorupţie” la ASE București – Departamentul de Relații Economice Internaționale, între 2016-2019. A obținut licența în științele politice (calificativ maxim în lucrarea de diplomă) la Stanford University (2004-2008), a urmat un master în politici publice la Harvard Kennedy School of Government – Harvard University (2008-2011) și un master în administrarea afacerilor la Harvard Business School – Harvard University (2008-2011), potrivit sursei citate.

Potrivit propriului CV de parlamentar, înainte să fie ales deputat, el a fost, între 2019-2020, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice, iar în 2020 a fost și membru al Consiliului de Administrație la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Anterior, timp de trei ani, a fost managing partner în firma de consultanță RISE Consortium. Între 2021-2015 a lucrat ca specialist în dezvoltare socială, Regiunea Europa și Asia Centrală la Banca Mondială, după ce doi ani (2011-2012) a lucrat în consultanță de management la Dalberg Global Development Advisors.

Între 2011-2015 a fost președinte și membru fondator la Fundația CAESAR (Centru pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români), după ce, între 2009-2013, a fost președinte și membru fondator la Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS).

El mai notează, în CV, că în 2010 a fost câteva luni consultant stagiar la firma de consultanță McKinsey&Company, iar în 2009 – stagiar la Națiunile Unite – Comisia Economică pentru Europa, după ce în 2007 a fost stagiar la Divizia Europa și Asia Centrală a National Endowment for Democracy.

„Suntem conștienți că greul abia acum începe”

Sebastian Burduja, noul ministru al Cercetării, a publicat și un mesaj pe pagina sa de Facebook, după ceremonia de învestire.

„Un om minunat mi-a spus cândva: “În viață să nu faci ce poți, în viață să faci ce trebuie”. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care mi le-a transmis, iar pentru mine au devenit un legământ sfânt de la care nu m-am abătut și nu mă voi abate niciodată.

Am depus astăzi jurământul de învestitură în calitatea de ministru al cercetării, inovării și digitalizării. Sunt onorat și recunoscător pentru încrederea Președintelui Klaus Iohannis și a Premierului Nicolae Ionel Ciucă, împreună cu întreaga echipă a Partidului Național Liberal. Mă responsabilizează și mă obligă. Îi mulțumesc și domnului Ministru Marcel Ioan Boloș pentru toate lucrurile bune pe care le-a făcut la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România într-un timp foarte scurt și pentru predarea ștafetei cu profesionalismul care îl caracterizează.

Sunt totodată norocos să plec la acest drum cu o echipă de oameni competenți, integri și devotați aceluiași vis: România din care nimeni să nu mai plece și în care toți cei plecați să revină acasă.

Suntem conștienți că greul abia acum începe. Avem mult de muncă și o misiune dificilă. Termene limită strânse, programe și proiecte complexe, decizii grele. Funcțiile sunt trecătoare. Rămânem cu ceea ce rămâne după noi pentru semenii noștri. Pentru asta merită fiecare clipă.

Mulțumesc pentru gândurile bune și mai ales pentru urările de “spor la treabă”. Vom avea nevoie de asta. Cât despre felicitări, eu le rezerv pe toate celei care le merită cu adevărat, alături de care fix astăzi împlinesc 10 ani de casă de piatră și de iubire: jumătatea mea mai bună, Holly Burduja, fără de care nu aș fi nimic. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a adus pe același drum, cu bucurii nemărginite, tristeți adânci și tăcute, dar mereu în iubire infinită.

Înainte, împreună”, a scris Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *