Skip to content
Politică

De ce nu va ieși USRPLUS de la guvernare după demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Premierul Florin Cîțu este singurul care putea să-l demită pe Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății, după numeroasele scandaluri din spitale sau din campania de vaccinare. În afară de mica tabără pro-Voiculescu, nimeni nu ar putea să-l critice pe Cîțu pentru o astfel de decizie. Dar problema pentru actualul Guvern e că nu știm cine îl conduce și de unde. Lipsa de acțiune a premierului ne arată că puterea nu stă în mâinile lui.

Banii

Dacă USRPLUS ar ieși de la guvernare atunci ar pierde toată puterea pe care a obținut-o în ultimele luni. Vor fi de acord secretarii de stat să părăsească ministerele pentru că a fost demis Vlad Voiculescu? Va renunța Cătălin Drulă la minister pentru Vlad Voiculescu? Vor renunța prefecții USRPLUS la fotoliile calde pentru Vlad Voiculescu? Vor renunța toți membrii de partid la fotoliile calde din Consiliile de Administrație din diferite companii ale statului, unde sunt plătiți cu mii sau zeci de mii de lei lunar pentru a participa la o ședință? Primarii USRPLUS vor risca să piardă fondurile de la guvern doar de dragul lui Vlad Voiculescu?

" "
" "

Nimeni nu ar fi dispus să renunțe la funcție doar de dragul lui Vlad Voiculescu. De ce să renunțe alții la funcții, când poate renunța Voiculescu și toți ceilalți se salvează? Dacă USRPLUS ar ieși de la guvernare pentru că a fost demis Vlad Voiculescu, atunci partidul ar risca să se rupă. Partid care oricum nu e un partid, ci mai multe grupuri.

Moțiunea de cenzură

Ieșirea USRPLUS din coaliția de guvernare nu înseamnă implicit și demiterea guvernului. Florin Cîțu poate remania miniștrii USRPLUS și să-i înlocuiască cu oameni agreați de alte partide. Nu trebuie să numească neapărat un membru PSD pentru a obține voturile PSD. Dar USRPLUS dacă va dori să dea jos guvernul condus de Florin Cîțu, atunci va trebui să se ducă în Parlament cu o moțiune de cenzură. Dar o moțiune de cenzură îi trimite la negocieri cu AUR și PSD. Și ce le va promite? O guvernare USRPLUS-AUR-PSD?

PSD nici nu are nevoie de guvernare. Partidul condus de Marcel Ciolacu vrea doar să aibă câteva funcții importante în stat, de unde să distribuie banii către membrii săi. Lucru pe care îl poate obține în urma unor negocieri de culise.

Alegerile anticipate

USRPLUS nu e pregătit pentru alegeri anticipate atât timp cât nu are stabilitate în partid. Între USR și PLUS există în continuare o rivalitate. Ieșirea de la guvernare nu ar face decât să alimenteze acest conflict și conflictele mai vechi ale lui Dan Barna. Toți oamenii care l-au criticat pe Dan Barna în ultimii ani, s-ar întoarce imediat împotriva lui. Nu poate merge la anticipate cu un partid făcut bucăți, în care toată lumea se ceartă.

*

Problema lui Florin Cîțu nu este cu USRPLUS, ci cu PNL. Atât timp cât liberalii nu sunt dispuși să intre în bătălii politice și preferă această situație conflictuală care îi macină încet, încet, Florin Cîțu nu poate acționa împotriva partidului său. În cazul în care premierul vrea să-și convingă colegii să intre într-o bătălie politică, atunci va trebui să devină oficial principalul adversar pentru Ludovic Orban în cursa pentru funcția de președinte PNL.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *