Skip to content
Politică

De ce o eventuală candidatură a lui Băsescu la Primăria Capitalei nu va influența major rezultatul alegerilor. Sociologul Marius Pieleanu: E un joc de sumă nulă

antena3.ro

Sociologul Marius Pieleanu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre noile alianțe politice de la nivelul Capitalei dintre USR-PLUS și PNL, dar și despre excluderea PMP-ului din această alianță și posibila candidatură a lui Traian Băsescu. Sociologul a precizat și că Pro România va avea un candidat de forță pentru Primăria București, echilibrând astfel lucrurile.

“În mod evident, conducerile PNL și USR își doresc ca, unindu-și forțele, să schimbe autoritatea publică locală care până acum este dominată masiv de către PSD. Pornind de la acest obiectiv de a înlătura guvernarea PSD de la București s-a produs această alianță. Sigur că cel mai important lucru era cine va fi viitorul primar general. În sensul acesta, PNL-ul a lăsat de la el, ceea ce putea să lase și l-a promovat pe Nicușor Dan, care dincolo de conotațiile politice și de partid, este totuși un brand al Bucureștilor. Este cunoscută activitatea sa în București de ani de zile, de activist civic, ca să zic așa, în raport cu orașul.

Sigur că Partidul Mișcarea Populară ar fi trebuit în mod normal să intre. A primit o ofertă, de altfel, de la PNL, cum a și declarat Ludovic Orban la un moment dat, dar USR-ul a spus că PMP este un partid toxic și că nu acceptă să intre în alianță și cu PMP. Deși repet, PNL era dispus să accepte PMP. Acum așteptăm și noi cu toată curiozitatea să vedem ce nume va propune Traian Băsescu pentru București. E foarte posibil, așa cum a și declarat, ca el însuși să candideze pentru funcția de primar general.

Candidatura sa, în mod evident, o avantajează pe doamna Firea, actualul primar, pentru că rupe din centrul-dreapta eșichierului politic din București. Sigur că, în principiu, lucrul acesta ar trebui să fie echilibrat și să fie un joc de sumă nulă prin anunțarea candidatului Pro România, care în alianță cu platforma politică a lui Robert Negoiță, vor merge pe un candidat comun, posibil chiar Victor Ponta. Dar dacă nu, cu siguranță din ce știu eu, Pro România, în noua sa conjunctură, Alianța Pro București se va chema, va propune pe cineva de forță și care în mod evident o va defavoriza pe doamna Firea.

Până la urmă, primarul general cred că va primi un vot politic și nu unul bazat pe activitatea individuală fie a lui Nicușor Dan, fie a Gabrielei Firea. În general, în București, cu excepția lui Sorin Oprescu, s-a cam votat politic. Deci dacă se va vota politic, lucrurile sunt foarte încurcate pentru actualul primar general. Dar astăzi când vorbim, fotografia intenției de vot este una de relativă egalitate între Nicușor Dan și Gabriela Firea”, a precizat sociologul pentru PS News.

Întrebat dacă o eventuală candidatură a lui Traian Băsescu la PMB ar putea fi privită și într-un context mai larg al alegerilor parlamentare, sociologul a spus că ”da, candidatura sa la Primăria Capitalei ar putea să dea un scor politic pentru Consiliul General în favoarea PMP-ului cu doua cifre, adică 10 – 11 procente”.

”Astfel, zestrea politică la alegerile locale a PMP-ului, la nivel de țară să fie una mai mare decât 5%, cifră cu care ne-a obișnuit Traian Băsescu să câștige alegerile până acum. Deci în mod evident Traian Băsescu este un om politic și cinic și rațional totodată și a luat această decizie de a candida tocmai pentru a mări scorul electoral al PMP-ului”, a punctat sociologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *