Skip to content
Opinii & Analize

De ce o invazie a Ucrainei se va dovedi foarte costisitoare pentru Vladimir Putin

În timp ce tensiunile de la frontiera dintre Ucraina și Rusia continuă să crească, președintele Statelor Unite, Joe Biden, promite să includă statele membre NATO din Europa Centrală și de Est în procesul de luare al deciziilor legate de o eventuală acțiune a SUA, oferind totodată garanții de securitate pentru statele de pe Flancul Estic. Cu toate că summitul virtual dintre Putin și Biden nu a detensionat complet situația din această parte a Europei, timpul nu curge în favoarea liderului de la Moscova.

La granița Ucrainei Putin se află pe marginea prăpastiei

Mesajul președintelui SUA a fost clar. Rusia trebuie să se ferească de o invazie completă a Ucrainei dacă nu vrea să sufere sancțiuni economice severe. Printre aceste sancțiuni s-ar putea număra și excluderea Rusiei din sistemul internațional de plăți – SWIFT. În acest caz, Rusia ar deveni literalmente un stat proscris. Dar Putin ar trebui să fie îngrijorat și de alte lucruri.

În primul rând, o invazie completă a Ucrainei s-ar putea să nu fie o misiune atât de simplă pe cât cred decidenții politici de la Kremlin. Deși forța militară a Ucrainei nu este nici pe departe suficientă pentru a face față unei invazii ruse, calitatea forțelor armate s-a îmbunătățit substanțial față de anul 2014, atunci când Rusia a anexat în mod ilegal Crimeea. Ucraina are acum o forță militară mai bine antrenată cu echipament militar mai bun decât în trecut și, la fel de important, cu forțe militare testate deja în luptă. Scenariul unei campanii de tip blitzkrieg, la fel ca în Georgia anului 2008, s-ar putea să nu se aplice în cazul Ucrainei. Mai mult decât atât, chiar dacă Putin ar reuși să ocupe militar o mare parte a Ucrainei, sau chiar toată țară, șansele sunt ca acesta să se confrunte mai apoi cu o puternică insurgență. Peste 400.000 de ucraineni au primit un nivel elementar de antrenament militar din 2014 până în prezent. Mai mult decât atât, cel puțin 1 milion de arme, printre care și arme automate de tip AK-47 se află acum în posesia civililor. În plus, 15 grupuri de miliții ucrainene se află răspândite pe tot cuprinsul țării. O ocupație militară rusă a Ucrainei s-ar putea dovedi a fi foarte costisitoare, de vreme ce Putin are șanse mari să se confrunte cu un tip de război de gherilă sângeros.

În al doilea rând, într-un astfel de scenariu, opinia publică din Rusia s-ar putea întoarce rapid împotriva lui Putin. Deși acesta controlează o mare parte din țară într-un mod autoritar, apelând la represiune directă, Putin este interesat de aparențe și își dorește să mențină un nivel ridicat de încredere în conducerea Rusiei. Sondajele Centrului Levada, unul dintre puținele centre independente de sondare a opiniei publice din Rusia, arată că o mare parte din populație nu sprijină o campanie militară de invadare a Ucrainei. Dacă această campanie s-ar dovedi a fi și una sângeroasă, atunci popularitatea lui Putin ar putea colapsa rapid în Rusia.

Prin urmare, Putin se află mai degrabă pe marginea prăpastiei la granița cu Ucraina. Costurile unei campanii militare ar putea depășii beneficiile imediate. Mai mult, Putin se află într-o cursă contra-cronometru, de vreme ce costurile logistice, de întreținerea a peste 100.000 de militari ruși în apropierea graniței cu Ucraina urcă, potrivit experților, la 10 milioane de dolari pe zi. Asta înseamnă că pentru fiecare zi în care trupele ruse se află la granița cu Ucraina în așteptarea unui semnal, regimul de la Kremlin decontează o sumă importantă de bani. În mod ideal, Putin ar trebui să revină la un canal diplomatic pentru soluționarea crizei și să aleagă calea „formatului Minsk”. Dar cum raționalitatea nu face întotdeauna parte din arsenalul cognitiv al liderilor politici, toate opțiunile în cazul Ucrainei rămân deocamdată pe masă.

2 comentarii la “De ce o invazie a Ucrainei se va dovedi foarte costisitoare pentru Vladimir Putin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *