Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce ocolesc investitorii străini România. Mihai Daraban (CCIR): Ne-am descalificat pe mai multe planuri. Nu avem ce oferi!

psnews.ro

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comert și Industrie a României (CCIR), a vorbit în studioul ”Puterea Știrilor” despre investițiile străine în România sau, mai exact, de lipsa lor din ultima perioadă. Daraban susține că numărul investitorilor străini a scăzut categoric în ultimul an, pentru că ”ne-am descalificat pe mai multe planuri”.

”Așteptăm în continuare (investiții străine – n.r.), pentru că avem o fiscalitate redusă. Trebuie să recunoaștem acest lucru, în România este o fiscalitate redusă și din acest punct de vedere am putea fi atractivi.

Din păcate, nu este suficient. Trebuie să fii și stabil, predictibil pe termen mediu și lung, mai ales pentru investițiile productive, care implică transfer de tehnologie, care implică blocarea unor sume importante în această tehnologie. Aceste lucruri se recuperează într-un timp mult mai lung decât, să spunem, o investiție în domeniul retail-ului, unde banii se recuperează mult mai repede”, a spus Mihai Daraban la ”Puterea Știrilor”.

Președintele CCIR a precizat că predictibilitatea este esențială pentru investițiile străine în România, ”dar, mai mult decât atât, cred că avem o problemă cu oferta noastră către investitorii străini”.

”S-a vorbit de celebrele uzine de mașini europene care au dat târcoale României că nu vin din cauza infrastructurii, dar ei știau dinainte că avem această problemă. Mai e nevoie și de altceva, mai e nevoie ca administrația centrală sau locală să ofere un teren la cheie, lângă liniile importante de transport, fie că sunt rutiere sau feroviare, cu utilitățile aduse la ușă, cu niște drumuri de acces făcute. Repet, acest tip de investitor nu vine să blocheze banii în teren.

Noi, din păcate, nu mai avem astfel de terenuri de oferit unui investitor. Ungaria, de exemplu, a oferit un teren la cheie pentru o fabrică BMW. Deci se poate, dar nu la noi. Nu avem ce oferi!”, a adăugat Mihai Daraban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *