Skip to content
Coronavirus

De ce pacienţii sub 50 de ani, infectați cu coronavirus, suferă atacuri cerebrale subite

Inquam Photos / Octav Ganea

Medicii specialiști din New York au observat tot mai multe cazuri de pacienţi cu vârste de 30 sau 40 de ani care suferă atacuri cerebrale vasculare cauzate de COVID-19, unii dintre ei neavând alte simptome ale bolii, relatează CNN şi Reuters.

Virusul pare să cauzeze cheaguri de sânge în arterele mari, provocând accidente vasculare cerebrale severe”, a spus Thomas Oxley, neurochirurg la Sistemul de sănătate Mount Sinai din New York. El şi colegii săi de alte specialităţi au avut cel puţin 5 pacienţi sub 50 de ani asimptomatici sau cu simptome uşoare care stăteau acasă în carantină înainte să cheme salvarea. Medicii de specialităţi diferite de la spitalul Mount Sinai au observat că sângele pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus avea tendinţă de îngroşare şi de formare a cheagurilor – semnele fiind observate în mai multe organe. Acesta este un nou semnal de alarmă a modului în care virusul face ravagii în mod tăcut în corp la unii pacienţi.

Nefrologii au observat că tuburile de dializă se blocau cu cheaguri, pneumologii care monitorizau pacienţii ventilaţi mecanic vedeau porţiuni ale plămânilor rămase în mod ciudat neirigate de sânge, în timp ce neurochirurgii aveau deodată multe cazuri de accidente vasculare cerebrale la pacienţi destul de tineri -jumătate dintre ei erau infectaţi cu coronavirus.

Medicii de la Mount Sinai şi-au împărtăşit observaţiile şi protocolul de tratament a fost schimbat fiind mărite dozele medicamentelor de subţiere a sângelui cel puţin în cazul unor pacienţi care nu se află în grupe de risc, întrucât acestea pot produce hemoragii. „Poate – şi subliniez, e doar o posibilitate – dacă prevenim cheagurile de sânge, boala va fi mai puţin severă”, a spus David Reich, directorul spitalului.

Neurochirurgul Pascal Jabbour a spus că modul de coagulare a sângelui în cazul unor pacienţi seamănă cu ce se întâmplă în boli precum lupusul sau anumite cancere. „N-am mai văzut alte virusuri care să producă aşa ceva”, a spus el.

În Boston, Centrul medical Beth Israel Deaconess a început luna aceasta un studiu clinic pentru a testa eficienţa unui anticoagulant, tPA, la pacienţii în stare gravă. Pacienţii care stau întinşi în pat pe ventilatoare perioade mari de timp pot dezvolta aceste cheaguri, însă doctorii spun că este o problemă care apare timpuriu la pacienţii cu COVID-19 ca un efect direct al infecţiei cu coronavirus, informează adevarul.ro.

Beneficiile tratamentului cu anticoagulante în cazul celor care nu prezintă asemenea tendinţe sunt pe moment necunoscute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *