Skip to content
Politică

De ce PNL și PSD își prezintă separat bilanțul celor 6 luni de guvernare? Politolog: „Acesta nu este de fapt un bilanț al guvernului”

Inquam Photos / George Calin

Conducerea Partidului Național Liberal (PNL), în frunte cu premierul Nicolae Ciucă, își va prezenta joi bilanțul celor 6 luni de guvernare PNL-PSD-UDMR. Anterior, PSD, prin vocea lui Marcel Ciolacu, anunțase că vor prezenta la rândul lor propriul bilanț al celor 6 luni de guvernare. În mod curios, cele două partide au decis să acționeze în felul acesta, în ciuda faptului că guvernează împreună.

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre această situație. În viziunea acestuia partidele nu au făcut o evaluare comună pentru că de fapt nu vorbim despre un bilanț al guvernului, ci un bilanț al partidelor, iar partidele în ciuda faptului că sunt coalizate, își mențin o identitate doctrinară, organizațională și identitară.

 

Cristian Pirvulescu, Inquam Photos / Ilona Andrei

 

“Acesta nu este de fapt un bilanț al guvernului, este un bilanț al partidelor. Partidele sunt coalizate, dar ele nu și-au pierdut identitatea, nici doctrinară, nici organizațională, fiecare având propriul lor program. Pe de altă parte, aceste două partide sunt într-o relație de adversitate. Este o colaborare care este pasageră, nu știm cât va dura momentul. În 2024 cu siguranță se vor confrunta în alegeri europene, în alegeri locale, în alegeri parlamentare și foarte probabil în alegerile prezidențiale.

Deci reiau, nu e nimic surprinzător pentru că nu e un bilanț al guvernului, e un bilanț al partidelor. Probabil că unul dintre partide a vrut să își asume bilanțul și celălalt nu a vrut să se lase mai prejos”

Întrebat dacă și decizia președintelui Iohannis de a nu mai cere evaluarea miniștrilor, argumentând că  ”nu ne face bine să discutăm care e mai bun ministru și care nu”, ar putea fi motivată de dorința de a nu deranja spiritele în interiorul coaliției, politologul a spus că:

“Da, cu siguranță. Evident că primul ministru poate să facă o evaluare. Președintele nu prea face evaluări. Noi nu am avut, cu excepția mandatului lui Traian Băsescu, un președinte care să fie prezidențialist. Dar chiar și Traian Băsescu nu a făcut niciodată evaluări publice. Pe vremea aceea, doamna Udrea cerea demisia lui Boc și Boc nu își dădea demisia, ca prim ministru. Deci realitatea e ceva mai complicată”.

Amintim că guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă are 6 luni de când conduce România, într-o perioadă în care țara noastră merge din criză în criză. Războiul din Ucraina, facturile mari la energie electrică și gaze, inflația, creșterea prețurilor, pandemia sunt doar câteva probleme care au marcat ultimele 6 luni, iar Guvernul este departe de a găsi o soluție care să rezolve toate aceste crize.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că, deși se împlinesc 6 luni de Guvernare, la nivelul Coaliției s-a decis să nu se facă un bilanț, așa cum era asumat, ci să se amâne acest moment pentru sfârșitul lunii iunie.

„Ne aflăm în plin proces de finalizare a jaloanelor și țintelor asumate pentru trimestrul al doilea si practic primul semestru al acestui an și am convenit la nivelul Coaliției ca procesul de evaluare pe care-l asumasem pentru primele 6 luni de Guvernare să fie prelungit până la finele lunii iunie, când fiecare dintre ministerele coordonatoare de reforme vor trebui să-și îndeplinească obiectivele asumate, exact cum sunt ele prevazute în documentele formale.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern de miercuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *