Skip to content
Opinii & Analize

De ce PSD are o mare șansă să intre la guvernare: PNRR, PNDL 3 și creșterea economică din următorii ani

USRPLUS a lansat ideea că ar exista o colaborare între PSD și PNL, pentru a bloca moțiunea de cenzură depusă la Parlament. Doar că PSD are marea oportunitate să lase PNL-ul într-un uriaș scandal, ce îl va afecta inclusiv pe Klaus Iohannis. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu, președintele PSD, trebuie să ia deciziile cu gândul la alegerile prezidențiale din 2024, marea miză a partidului.

Un eventual blat între PSD și PNL ar putea apărea doar dacă PSD-iștii vor vota un guvern PNL fără să facă parte din el. În decembrie 2020, Florin Cîțu a fost votat de majoritatea parlamentară, obținând 260 de voturi. Cu ieșirea de la guvernare a celor de la USRPLUS, teoretic îi mai rămân 180 de voturi. Pentru a rămâne premier în continuare are nevoie de alte 54 de voturi, pe care doar PSD i le mai poate oferi în Parlament, pentru că AUR nu are suficienți parlamentari.

Singura șansă pentru Florin Cîțu este o alianță cu PSD sau singura șansă ca PNL să mai aibă un guvern fără USRPLUS este tot o alianță cu PSD. Doar că psd-iștii nu sunt deloc dispuși să discute cu liberalii sau să voteze un guvern minoritar.

Noi nu vom negocia cu liberalii deloc. Până în 2024, dacă nu vom avea alegeri anticipate până atunci. Şi nici nu vom susţine un guvern minoritar PNL”, a spus Vasile Dîncu, deputat și președintele Consiliului Național al PSD.

Singurul avantaj pe care l-ar avea PSD dintr-o colaborare cu PNL ar fi acel că ar avea puțin acces la bani, mai ales la PNDL 3, care ar putea ajunge la mulți primari PSD-iști.

Dacă Marcel Ciolacu ar face o alianță cu PNL sau un blat, așa cum e acuzat de USRPLUS, și-ar distruge orice șansă de a candida la alegerile prezidențiale din 2024. Chiar dacă acum poate va fi lăsat în pace, în pragul alegerilor din 2024 va fi atacat chiar din interiorul partidului. PSD e un partid incisiv și are nevoie de un lider incisiv, nu de unul acuzat de blat.

PSD poate da jos guvernul PNL-UDMR, ce a mai rămas din el, și să poată intra la guvernare. Este o mare șansă pentru PSD-iști, chiar dacă moțiunea nu e a lor. Au în față oportunitatea de a gestiona banii statului după aproape doi ani de când au fost dați jos de la guvernare. Avantajele ar fi numeroase: PNDL 3 e deja aprobat și prin Ministerul Dezvoltării pot direcționa banii mai ales către oamenii lor din teritoriu. În loc să ia o mică parte din ce le-ar oferi Florin Cîțu pentru voturi, PSD ar ajunge la guvernare și ar lua cea mai mare parte.

Urmează banii din PNRR, care vor aduce multe investiții în România. PSD are șansa să intre la guvernare și să gestioneze acești bani, să fie el cel care va construi în România, nu să stea pe margine și să critice PNL-ul. În același timp, PSD va fi nevoit să implementeze reformele pe care și le-a asumat Florin Cîțu în fața Comisiei Europene.

Dar cel mai important aspect, urmează ani de creștere economică, după doi ani foarte slabi din punct de vedere economic. PSD va avea posibilitatea să mărească pensiile și salariile, ceea ce îl va ajuta să-și cumpere electoratul pentru 2024. O creștere economică le va oferi psd-iștilor multe resurse financiare pentru a cuceri electoratul.

Intrarea la guvernare în această perioadă este o mare oportunitate pentru PSD. PSD-iștii au câștigat alegerile și în 2020, cu ajutorul pandemiei, dar ar avea șanse mult mai mari în 2024, după ani de creștere economică, dacă vor reuși să direcționeze această creștere către buzunarele cetățenilor. PSD ar avea de pierdut în 2024 doar dacă va intra la guvernare și nu va realiza nimic pentru oameni. Însă există deja două mari instrumente – PNDL 3 și PNRR – ce le va permite să îmbunătățească nivelul de trai din România.

USRPLUS îi acuză pe cei din PSD doar pentru a lovi în PNL. Problema PSD-iștilor e că intrarea la guvernare nu depinde de ei, ci de PNL și USRPLUS. Prima etapă este să demită guvernul condus de Florin Cîțu și apoi să încerce construirea unei majorități parlamentare, indiferent că va fi cu AUR sau USRPLUS. Rămâne de văzut cu cine va realiza PSD această intrare la guvernare și sub ce formă, dar cu siguranță Marcel Ciolacu și colegii săi sunt conștienți că viața în opoziție este foarte dificilă și nu pot rezista până în 2024, doar pentru că ar putea câștiga atunci, chiar dacă nimic nu e sigur în politică.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *