De ce PSD îl abandonează pe Crin Antonescu. Cristian Pîrvulescu: Marcel Ciolacu pare că nu mai controlează partidul

PSD
Sursa foto: Inquam Photos_Octav_Ganea

Crin Antonescu a ajuns să nu mai fie atât de agreat drept candidatul comun al PSD, PNL și UDMR. Reacția sa, în care spune să se suspendă cumva din această postură, nu face decât să aplifice tensiunile existente în cadrul coaliției de guvernare.

În aceste condiții, social-democratul Vasile Dîncu vorbea chiar despre masurători interne ale PSD, care să ia în calcul alți posibili candidați, inclusiv Marcel Ciolacu sau Ilie Bolojan. Specialiștii încearcă să explice cum au fost de fapt calculele.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Domnul Ciolacu vorbea nu foarte tare, dar public, despre un test, ‘să vedem cum va rezista primelor atacuri și care va fi imaginea sa’. Eu cred că domnul Dîncu s-a grăbit. Crin Antonescu este susținut, în primul rând, de PSD. Acum, PSD face un pas înapoi, este cumva un offside de care vorbeam acum 24 de ore, în care rămâne și domnul Ciolacu, nu numai domnul Antonescu?

E o întrebare legitimă, pentru că aranjamentul de guvernare care l-a pus pe poziția de prim-ministru pe domnul Ciolacu prevedea și un candidat unic. PSD a insistat pe candidat unic, PSD l-a propus pe Crin Antonescu, ca soluție de compromis și acum, o parte din PSD – ceea ce înseamnă că poziția domnului Ciolacu este mult slăbită – nu-l mai susține pe domnul Antonescu. Domnul Ciolacu nu s-a pronunțat, dar pare să nu mai controleze partidul. Deci dacă partidul îi va cere, va face un pas în lateral, ceea ce va complica foarte mult situația.”

Toate aceste întâmplări pot duce cu gândul la posibilitatea ca PSD chiar să-și dorească un candidat extremist în turul 2, un candidat care să poată fi învins facil. Numai că, în condițiile actuale, acest aspect nu mai este atât de sigur. De altfel, se zvonea chiar înainte de primul tur al alegerilor din 24 noiembrie că exact acesta ar fi fost planul PSD.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Întrebarea pa care și-o pun mulți este, în fond, cui folosește. Cui folosește toată această tactică? Evident, extremei drepte. Și dacă folosește extremei drepte, asta ne pune pe gânduri, pentru că nu-mi imaginez că PSD-iștii sunt naivi. Nu cumva PSD chiar dorește un președinte de extremă dreaptă care să mențină această coaliție la guvernare, în virtutea pericolului pe care îl reprezintă extrema dreaptă? Sigur, un președinte care ar putea să nu fie Călin Georgescu.

Contrar a ceea ce se susține chiar și din partea PNL, și din partea lui Nicușor Dan, Georgescu nu ar avea cum să aibă câștig de cauză la CEDO, pentru că CEDO nu poate judeca problemele constituționale. CEDO, așa cum îi spune și numele, este Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Deciziile CCR nu fac parte din sfera de competență a CEDO. Deci încercarea pe care au făcut-o susținătorii lui Georgescu se va lovi de asta.

Nu discut dacă au fost sau nu întemeiate acuzațiile legate de fraudarea alegerilor, ci pur și simplu de operațiunea pe care au declanșat-o și care creează totuși o situație pe care domnul Antonescu o avea în vedere. O apropiere a spațiului public virtual, dar și real, pentru că Piața Victoriei este plină în fiecare zi de manifestanți de extremă dreaptă, astfel încât să se creeze impresia că întreaga opinie românescă merge în această direcție.

Și am văzut că și Nicușor Dan pledează pentru această idee, bănuiesc că sunt consultanți care l-au sfătuit să facă acest lucru pentru a-și susține campania, doar că mi-e teamă că rezultatul va fi unul pe care nimeni nu și-l dorește, și anume o întărire extraordinară a unui curent care nu este majoritar în societatea românească.

Acum nu e o problemă față de 2014. Și atunci PSD lucra împotriva domnului Antonescu și a PNL, dar acum vor să o facă pe față. Au promis o coaliție, au insistat asupra unei coaliții, au vrut un candidat unic și acum ei sunt cei care îl părăsesc.

Cred că e nevoie de candidați diverși, pntru a putea pune extrema dreaptă în pătrățica ei. Eu sunt convins că, în continuare, pot ajunge în turul 2 un candidat de centru-stânga și un candidat de centru-dreapta, nu neapărat un candidat de extremă-dreapta.

Domnul Nicușor Dan încearcă să ne convingă că nu există altă alternativă, că sugera că domnul Antonescu ar avea undeva în jur de 25 și domnia sa, în jur de 15 în intenția de vot. Asta ar însemna 40, deci un candidat unic ar avea șanse să ajungă în turul 2, cu extrema dreaptă. Doar că extrema dreaptă, în sondajele actuale, este supraevaluată, datorită stării de spirit, așa cum sondajul pe care institutul care este legat de domnul Dîncu l-a prezentat, era total contrafactual.

Întrebăm oamenii, la aproape o lună după ce nu au mai avut loc alegerile, cu cine ar fi votat. Nu are nicio legătură cu ceea ce ar fi făcut efectiv pe data de 8 decembrie 2024. Deci rezultatul acela care spunea că domnul Georgescu ar fi câștigat este, din punct de vedere metodologic, nul. Și trebuie să subliniem acest lucru. Și arăta încă de atunci o intenție a PSD de a încerca să răstoarne această ecuație, nu neapărat pentru că domnul Ciolacu și-o dorește, ci pentru că sunt grupări din interiorul PSD care își doresc.

Îmi pot imagina că domnul Dîncu, un reprezentant al vechiului grup de la Cluj, visează acum la un nou grup de la Cluj, un grup format din PSD și PNL, care să susțină alți candidați, cum este domnul ministru al Educației, David. Nu-i așa că domnul David cerea niște cercetări, niște sondaje? Vă spun sociologii că aceste sondaje măsoară fum. Dar nu are importanță, ele fac foarte bine în jocul politic prin care se încearcă, de fapt, punerea partenerilor într-o situație incomodă, a PNL și a UDMR.”

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: