Skip to content
Politică

De ce putem merge la vot, dar la piață, nu: ”Nu am avut un puseu de infectări care să arate că procesul electoral prezintă pericole”

Inquam Photos / Octav Ganea

Contactat de PS News, analistul politic Ion Bogdan Lefter susține că guvernanții sunt obligați să ia măsuri restrictive pentru a încetini răspândirea virusului, însă, în același timp, trebuie să organizeze și alegerile parlamentare pentru că, în caz contrar, ”ne-am încălca Constituția”.

„Măsurile restrictive se iau în toate țările pe câteva săptămâni, pe câteva luni. Există câteva state europene cum ar fi Italia, Spania, Franța care au anunțat măsuri restrictive pe mai multe luni înainte, până chiar către primăvară.

E vorba despre state cu populații numeroase, de 2-3 ori mai mari decât populația românească și cu o rată de infectare mai mare, iar guvernanții de-acolo au considerat că e cazul să impună restricții pe durate mai lungi. În cele mai multe state europene, însă, restricțiile se impun pe câteva săptămâni, maxim o lună, și sunt revizuite, înăsprite sau înmuiate în funcție de cum evoluează datele crizelor sanitare din fiecare țară”, spune analistul.

Printre noile restricții anunțate ieri de către șeful statului, Klaus Iohannis, care vor intra în vigoare de luni, 9 noiembrie, regăsim și închiderea piețelor care își desfășoară activitatea în spații închise. Întrebat dacă această restricție nu e în contradicție cu organizarea alegerilor parlamentare, analistul susține că mersul la vot este mult mai puțin periculos decât mersul „în piețe, în târguri, în localuri publice, în cluburi ”.

„Dacă nu am avea campanie electorală și alegeri parlamentare ne-am încălca Constituția. Alegerile în sine nu aduc pericole suplimentare.

Am participat în septembrie la alegeri locale, am intrat în secții de vot, în aceeași școală in cazul meu, în care am votat de multe ori în ciclurile electorale din aceste ultime decenii, și spre deosibire de precedentele runde de vot acum erau organizate circuite distincte, intram în sala de vot pe niște uși și ieșeam pe alt trasee, astfel încât, oamenii care intră să nu se intersecteze cu cei care ies, era păstrată distanța, se intra în numere mai mici, operatorul de vot avea mănuși de plastic, astfel totul a fost realizat cu multă grijă.

După cele două săptămâni de incubație maximă nu am avut puseu de infectări care să arate că procesul electoral prezintă pericole.

În piețe, în târguri, în localuri publice, în cluburi am văzut cu toții înghesuială, nerespectarea regulilor, nepurtării de măști. În zonele de aglomerare umană unde nu există reguli precum cele care se respectă foarte riguros ca în secțiile de votare, acolo da, sunt focare și trebui introduse restricții”, a conchis Lefter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *