De ce puține țări europene se oferă voluntar pentru a trimite trupe în Ucraina

Sursa foto: Volodimir Zelenski

Donald Trump a fost ținut la curent înainte și după întâlnirea celor opt de la Paris, la Elysée. Emmanuel Macron a discutat cu președintele american cu aproximativ douăzeci de minute înainte de întâlnire și l-a informat despre conținutul discuțiilor de după aceasta, potrivit Rador Radio România.

Mesajul este clar: nimic nu se va face în Europa fără coordonarea cu președintele american care, la rândul său, și-a trimis emisarii în Arabia Saudită pentru a începe o discuție inițială cu reprezentanții lui Vladimir Putin. Potrivit lui Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, în această etapă este doar o chestiune de verificare a dorinței reale a lui Putin de a face pace în Ucraina.

La Paris, întâlnirea informală nu a fost menită să ia decizii. Nici formatul – cu Regatul Unit la bord – și nici participanții – au lipsit douăzeci de țări ale Uniunii Europene (UE) – nu a permis acest lucru. A fost vorba, așadar, de a testa împreună câteva idei despre garanțiile de securitate pe care europenii le-ar putea oferi Ucrainei și despre necesitatea înlocuirii, fără îndoială, pe termen scurt, a sprijinului militar american pentru forțele ucrainene. În plus, reuniuni mai ample vor implica toate cele 27 de țări ale UE.

În timp ce liderii din jurul mesei și-au demonstrat capacitatea de a se mobiliza rapid, unitatea se oprește aici. Italianca Giorgia Meloni a avut grijă să ajungă cu cincizeci de minute întârziere, la bordul unui Maserati – italienii sunt atenți la intrările lor – pentru a arăta că intră în acest cerc cu reticența unei „trumpiste”, nefiind dornică să intre în corul european.

Divergențele dintre europeni cu privire la strategie au devenit clare. Problema posibilei trimiteri de trupe europene în Ucraina nu este unanimă. Pe de o parte, Parisul și Londra schițează deja contururile unei forțe de 25.000 până la 30.000 de oameni, inclusiv 10.000 de francezi, susținute de țările scandinave și de țările baltice.

Premierul danez Mette Frederiksen nu și-a ascuns îngrijorările: „Rusia amenință întreaga Europă. Trebuie să ne pregătim pentru posibilitatea ca războiul să se mute într-o altă țară europeană”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: