De ce refuză românii care locuiesc la oraș să-și cunoască vecinii. Concluzia psihologului

Românii nu-și mai cunosc vecinii, nu mai pot merge prin bloc să ceară cu împrumut o cană cu zahăr. Tinerii sunt cei care evită cel mai adesea relațiile cu oamenii care locuiesc alături, iar motivele sunt de la lipsa de timp sau de interes pentru interacțiune socială, până la dorința de a nu le fi invadat spațiul personal.

Românii care locuiesc la bloc nu-și cunosc vecinii. Concret, 65% dintre românii care locuiesc la bloc declară că nu-și cunosc vecinii deloc sau că îi cunosc în mică măsură, arată un studiu recent. Motivele pentru care oamenii nu se mai cunosc între ei sunt multiple, de la lipsa de timp sau de interes pentru interacțiune socială, până la dorința de a nu le fi invadat spațiul personal. Numai 8% dintre cei care locuiesc la bloc îşi cunosc foarte bine vecinii, iar 27% dintre ei se cunosc foarte bine, arată cercetarea realizată de ONG-ul ÎntreVecini.

A dispărut spiritul de comunitate

Generația din care facem parte își pune și ea amprenta asupra modului în care relaționăm cu oamenii de lângă noi. Mai exact, cei care fac parte din Generația Z, născuți între 1995 și 2010, sunt cei care au relații formale cu vecinii, 34%, sau chiar distante, 20%. Mai mult decât atât, ei sunt și cei care preferă să păstreze distanța, 41%, și nu ar vrea să-și cunoască vecinii. Și cei din generația Y, cu vârste cuprinse între 28 și 43 de ani, sunt ezitanți când vine vorba să-și cunoască vecinii, în timp ce persoanele din generația X, care au între 44 și 59 de ani, și cei din generația Baby Baby Boomers, între 60 și 78 de ani (39%) se declară destul de apropiați de vecinii lor și chiar sunt deschiși și încurajează interacțiunea (48%).

Sociologul Gelu Duminică, director executiv al Agenției „Împreună”, a explicat pentru „Adevărul” de ce tinerii sunt mai reticenți în relațiile cu vecinii.

Pentru că modelul comportamental este altul și pentru că accesul la informație și accesul la activități este altul decât al persoanelor din generațiile mai în vârstă. Mai simplu, noi ne jucam în fața blocului, pe stradă, nu aveam internet, Playstation, nu aveam spațiile astea extrem de individualizate cum sunt în momentul de față, asta însemna că și vecinii interacționau mai des. Sau poate interacționau mai des pentru că era nevoie mai multă, își împrumutau o cană de lapte unul celuilalt, zahăr, bani, vegheau asupra casei celuilalt, era un spirit de comunitarism mai puternic decât în momentul de față. Acum, internetul, societatea, valorile s-au schimbat destul de mult și am ajuns într-un individualism”, spune acesta.

La rândul ei, Keren Rosner, psiholog, adaugă că tinerii sunt mai precauți în a avea relații, în a vorbi cu vecinii, pentru că sunt foarte prudenți cu informațiile personale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: