Skip to content
Politică

De ce respingerea tuturor amendamentelor la legea bugetului reprezintă de fapt o mare înfrângere a democrației autohtone

Inquam Photos/Octav Ganea

Parlamentul a votat, marți 2 martie, legea bugetului de stat, cu 234 de voturi „pentru” și 170 de voturi „împotrivă”. Legea bugetului a trecut de Parlament fără amendamente, toate cele peste 3.600 depuse de PSD fiind respinse de Coaliție.

Legea bugetului și tirania majorității

Culmea e că guvernanții au impresia că au punctat o mare victorie: „Este o premieră când bugetul trece fără niciun amendament. Arată că suntem o coaliție unită, puternică, pregătită să reziste 4 ani”, a spus premierul Cîțu. În realitate vorbim cel mult despre o victorie îngustă, a partidelor aflate la guvernare. Marele eșec este însă al democrației.

Profitând de majoritatea parlamentară de care se bucură, PNL și USR-PLUS au trecut peste amendamentele PSD. Acestea nu au fost dezbătute, iar totul a fost prezentat, culmea, drept o mare victorie. În realitate Parlamentul, ca for deliberativ avea datoria de a dezbate amendamentele și nu de a le ignora pur și simplu. Democrația reprezentativă nu trebuie confundată cu tirania majorității. Majoritatea ar trebui să țină cont de opiniile minorității oricare ar fi aceasta, astfel se ajunge la un soi de tiranie în care majoritatea dictează. Democrația înseamnă guvernarea majorității limitate. Guvernanții trebuiau să discute amendamentele PSD, oricât de neplăcute ar fi fost pentru putere. De ce? Pentru că membrii PSD au fost trimiși în Parlament tot de către niște cetățeni români cu drept de vot. Prin urmare și vocea acestora trebuie auzită. Dacă azi PNL și USR-PLUS impun o lege doar prin superioritatea membrilor săi, mâine PSD sau alt partid poate face același lucru. Rolul deliberativ al Parlamentului este subminat astfel și partidele își impun agenda prin forța numărului.

Parlamentul României este, prin definiție reprezintă un for deliberativ, unde ar trebui să se poată discuta liber. Fiecare deputat și senator reprezintă în Parlamentul României un grup din societate. Mandatul său reprezentativ îi dă dreptul și obligația parlamentarului în cauză să își exprime punctul de vedere, chiar dacă acesta diferă față de cel al “șefilor” de partid. Politica ar trebui să se facă în interes public și nu în interesul șefilor de partid.

În cazul legii bugetului pe 2021, guvernul are impresia că este infailibil. Că planul de buget schițat de ei nu are nevoie de absolut nici o îmbunătățire și că amendamentele propuse de PSD trebuiau respinse în masă fără o lectură atentă și o dezbatere serioasă. De ce? Pentru că sunt ale opoziției și că dacă am accepta un amendament PSD ar însemna că cedăm, adică am părea slabi în ochii electoratului. Cam acesta este cadrul de gândire în care au operat liderii coaliției. În acest fel însă politica se menține în zona clasică a confruntării și nu a consensului. Bugetul pe 2021 trebuia să fie expresia unui larg consens. Rezultatul votului arată însă doar o tiranie a majorității parlamentare: 234 de voturi “pentru” și 170 “împotrivă” nu înseamnă consens.

Din păcate guvernanții de la noi continuă să nu înțeleagă logica politicii și să o subsumeze intereselor de partid. Așa zisa victorie proclamată de Florin Cîțu e una tristă care demonstrează doar că politica pumnului în gură, pe baza unei majorități parlamentare, va continua să domine în detrimentul dezbaterilor și al compromisurilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *