De când Moscova a invadat Ucraina în 2022, liderii ucraineni au insistat că Rusia trebuie să fie alungată de pe întregul teritoriu ucrainean înainte de începerea oricăror negocieri de pace. Acum, în condiţiile în care Rusia continuă să avanseze lent pe câmpul de luptă, iar sprijinul occidental pentru Ucraina dă semne de oboseală, Ucraina ar putea fi nevoită să vină cu un plan mai realist, cel puţin pentru următorul an de război, potrivit unor diplomaţi europeni cu care a stat de vorbă The Wall Street Journal (WSJ).
Occidentul sprijină în continuare obiectivul declarat pe termen lung al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a prelua controlul asupra teritoriului său. Dar unii diplomaţi europeni spun că Ucraina trebuie să fie mai pragmatică în obiectivele şi strategia sa de război. Acest lucru i-ar putea ajuta pe oficialii occidentali să susţină în faţa alegătorilor lor necesitatea de a furniza arme şi ajutor Kievului.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul de externe al Regatului Unit, David Lammy, se află miercuri în Ucraina pentru a se întâlni cu oficiali ucraineni, în parte pentru a discuta despre cea mai bună modalitate de a defini o victorie ucraineană şi despre ajutorul de care va avea nevoie pentru a o obţine, potrivit oficialilor. Mai mulţi alţi înalţi funcţionari americani şi europeni s-au aflat la Kiev în ultimele două săptămâni.
Discuţiile indică o sursă recurentă de tensiune între Kiev şi Occident: reconcilierea dorinţei de a evacua forţele liderului rus Vladimir Putin din Ucraina cu realitatea militară de pe teren. Oficiali europeni de rang înalt susţin că Kievului i s-a spus că o victorie deplină a Ucrainei ar necesita ca Occidentul să ofere sprijin în valoare de sute de miliarde de dolari, ceea ce nici Washingtonul, nici Europa nu pot face în mod realist.
Blinken a declarat marţi că face deplasarea la Kiev în parte pentru a vedea „exact cum îşi văd ucrainenii nevoile în acest moment, spre ce obiective (se îndreaptă) şi ce putem face noi pentru a sprijini aceste nevoi”. Blinken a mai declarat că el şi Lammy vor prezenta un raport preşedintelui Biden şi prim-ministrului britanic Keir Starmer, care vor discuta apoi această chestiune la întâlnirea de vineri.
Acest rapoort ar putea fi preludiul semnării de către SUA şi Regatul Unit a unui acord privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia, însă oficialii avertizează că nu a fost luată încă nicio decizie finală.
La Washington, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că deplasarea la Kiev nu are drept scop să forţeze Ucraina să intre în negocieri. „Cu siguranţă, un final negociat este cel mai probabil rezultat aici, dar când se va întâmpla acest lucru şi în ce condiţii şi circumstanţe, acest lucru va depinde de preşedintele Zelenski”.
Atât Rusia, cât şi Ucraina au declarat că sunt deschise la încetarea focului sau la discuţii de pace, deşi ambele părţi par departe de orice astfel de întâlnire. Ucraina a insistat că trupele ruse trebuie să părăsească ţara înainte de a se prezenta la masa negocierilor. În iunie, Kremlinul a cerut Ucrainei să-i restituie teritoriul pe care l-a pierdut şi să renunţe la alte teritorii, precum şi la ambiţiile sale de a adera la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.
Oficialii occidentali spun că, deşi Putin susţine că doreşte să înceapă negocieri de pace, nu este de bună-credinţă şi Putin continuă să creadă că poate obţine câştigurile militare necesare pentru a zdrobi independenţa Ucrainei. Tocmai de aceea, sprijinul militar occidental continuu este vital.
Demersul diplomatic are loc înainte de ceea ce ar putea fi o deplasare critică în SUA pentru Zelenski. Acesta s-a angajat să prezinte ceea ce el numeşte un plan de victorie în timpul vizitei sale în Statele Unite pentru Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite din această lună. ZelenskI a declarat că doreşte să se întâlnească şi cu Donald Trump şi Kamala Harris, candidaţii la preşedinţie, pentru a le obţine sprijinul. Nu este clar dacă aceste întâlniri vor avea loc.
„Sper că voi avea ocazia să le arăt acest plan lui Biden şi potenţialilor candidaţi la preşedinţia SUA Harris şi Trump şi să primesc feedback”, a declarat Zelenski recent, aflat în Italia.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News