Skip to content
Politică

De ce s-a grăbit Orban să-și anunțe candidatura la șefia PNL, cu 7 luni înainte de Congres

Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că va candida pentru un nou mandat în fruntea formațiunii politice, la ședința pe care a avut-o luni dimineață cu liderii liberali. În ședința PNL nu s-a discutat, însă, împărțeala funcțiilor, așa cum era de așteptat, mai ales în condițiile în care surse apropiate Executivului au precizat că există o aprigă dispută între Florin Cîțu și Ludovic Orban pe numirea unui nou secretar general al Guvernului. Ludovic Orban a ținut doar să precizeze că secretarii de stat „sunt încă în stadiul de verificări”.

Amintim că PS News a scris în urmă cu câteva zile că premierul Florin Cîţu intenționează să îl numească șef la Secretariatul General al Guvernului pe Horaţiu Gorun, un apropiat al lui Dan Vâlceanu, liderul PNL Gorj şi prieten la cataramă cu Cîţu. În vârstă de 42 de ani, Gorun a ocupat, cu sprijinul PSD, funcția de director al Direcției județene de tineret și sport, tatăl acestuia provenind din echipa lui Victor Ponta, cel care a patronat organizatia PSD Gorj încă din 2004. Florin Cîţu a lucrat cu Horaţiu Gorun la Ministerul de Finanțe, unde Dan Vâlceanu l-a promovat în funcţia de secretar general adjunct al ministerului.

DETALII AICI: Florin Cîţu forțează numirea unui secretar general al Guvernului, în ciuda conducerii PNL

De ce a anunțat Ludovic Orban luni că va candida din nou la șefia PNL, însă nu a vorbit despre împărțeala funcțiilor rămase? Anunțul făcut luni de Ludovic Orban, la prima ședință a liderilor liberali după atacurile venite din partea lui Robert Sighiartău și Rareș Bogdan, nu este deloc întâmplător. Politician abil, cu experiență de 30 de ani în acest domeniu, Ludovic Orban vrea să vadă care sunt filialele care îl vor susține public la Congresul ce ar urma să aibă loc în septembrie. Președintele liberalilor este conștient de asul extrem de important pe care îl are în mânecă (împărțirea funcțiilor de prefecți și subprefecți), cartea care se va dovedi, într-un final, câștigătoare în disputa dintre cele două tabere din PNL.

Tocmai de aceea nici tandemul Bolojan-Boc nu a ieșit public până acum să îl critice pe Ludovic Orban, ci l-a „delegat” pe purtătorul de cuvânt Rareș Bogdan. Așa cum PS News a scris încă de acum câteva săptămâni, grupul de la Cluj  cere funcția de secretar general al Guvernului pentru actualul prefect Mircea Abrudean, motiv pentru care Ludovic Orban a avut zilele trecute o întâlnire cu Emil Boc.

DETALII AICI: Boc, întâlnire de taină cu Orban. Compromisul făcut de liderul PNL pentru grupul nemulțumiților de la Cluj

Așadar, este de așteptat ca, după anunțul lui Ludovic Orban de luni, zilele următoare filialele vechi apropiate de actualul președinte al PNL și care își doresc funcții guvernamentale să își anunțe public susținerea pentru Ludovic Orban la următorul Congres. Iar cine nu primește nimic să se alăture grupului puciștilor, însă acesta riscă se rupă dacă Clujul va primi ceea ce își dorește.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *