De ce s-au prăbușit bursele și ce înseamnă pentru politica americană (Politico)

Sursa foto: Pixabay

Piețele bursiere globale sunt afectate de îngrijorările legate de sănătatea economiei americane, adăugând și mai multă dramă unui ciclu electoral care nu a dus lipsă de haos în această vară, scrie Politico într-o analiză a evenimentelor care au culminat cu tulburarea burselor din întreaga lume la începutul acestei săptămâni.

Turbulențele s-au răspândit luni în întreaga lume, începând peste noapte în Japonia, unde indicele Nikkei a scăzut cu peste 12% – cea mai slabă performanță de la prăbușirea pieței mondiale din 1987 – și extinzându-se în Europa și în SUA, unde principalii indici bursieri au scăzut cu peste 2%. Răsturnarea de situație este uimitoare. Cu doar câteva săptămâni în urmă, economiștii și analiștii erau optimiști cu privire la scăderea inflației și la creșterea rezilientă, o combinație care i-ar putea oferi vicepreședintelui Kamala Harris un argument puternic în fața alegătorilor. Dar slăbirea pieței muncii a stârnit temeri că luna de miere nu va dura, chiar dacă Rezerva Federală (Fed) este aproape de a declara victoria împotriva inflației, cu planuri de a începe în curând să relaxeze economia.

„Au trecut mai puțin de două săptămâni de când [datele au arătat că economia a crescut mai repede decât se aștepta], piețele de acțiuni situându-se aproape de niveluri record, dar există un sentiment din ce în ce mai puternic că Fed a așteptat prea mult pentru a reduce ratele dobânzilor și este acum în urma curbei”, a declarat John Lynch, director de investiții pentru Comerica Wealth Management, într-o actualizare a pieței.

„Deși nu suntem complet convinși de noua poveste, singurul lucru care pare sigur este că urmează mai multă volatilitate.” În continuare, Politico trece în revistă evenimentele de pe piețele bursiere.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: