Skip to content
Politică

Are de ce să se teamă UDMR de malaxorul DNA în dosarul Microsoft? EXCLUSIV Reacția unui fost ministru UDMR al Comunicațiilor ce a semnat un act adițional cu Microsoft

Megadosarul de corupție Microsoft a produs un adevărat cutremur pe scena politică și în rândul marilor afaceriști din Româia. Nouă miniștri din mai multe guvernări, alături de unii din cei mai importanți oameni de afaceri simt deja, pe propia piele, că cu DNA nu-i de joacă.

PSD este deja zguduit de descinderile și anchetele DNA în acest megadosar de corupție. Nume grele de social democrați sunt urmăriți penal de procurori- Șerban Mihailescu, cunoscut ca Miki Spagă, Ecaterina Andronescu, Adriana Țicău, fost ministru al telecomunicațiilor, Dan Nica sau Alexandru Athanasiu. Acestea sunt numele până în acest moment. Conform informațiilor din spațiul public vor mai urma și alte nume de pesediști care, în acest moment, își așteaptă rândul la intrarea DNA. Momentan și-au luat bonul de intrare.

Democrat- liberalii au și ei serios de suferit, după ce Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan Pinalti, la pachet cu oamenii de afaceri care susțineau financiar în trecut acest partid, cum ar fi Dorin Cocoș, sunt deja arestați preventiv.

PMP nu lipsește din dosarul Microsoft și are și el două victime în acest caz de corupție, în persoana lui Daniel Funeriu și Valerian Vreme, aceștia fiind acuzați de DNA de abuz în serviciu.

Știm că DNA nu acționează sezonier, așa cum ne anunța șeful statului, Traian Băsescu. De asemenea, vedem că DNA acționează și transpartinic.

Până în acest moment, un singur partid de guvernământ care a deținut portofoliul comunicațiilor, din perioada în care au fost semnate acte legate de achizițiile cercetate de DNA în dosarul Microsoft, este în afara ”ariei de interes” a procurorilor în megadosarul de corupție Microsoft.

Putem spune că UDMR este un partid inepuizabil în numirea de miniștri ai Comunicațiilor. Zoltan Nagy, Karoly Borbely și Iuliu Winkler. Interimar în această funcție a fost și Laszlo Borbely.

Astfel, deși a avut patru miniștri la Comunicații, între 2004 și 2009, UDMR nu este prezent în acest dosar de corupție care a aruncat în aer scena politică din România.

Karoly Borbely, ministru al Tehnologiei și Comunicațiilor în guvernul Tăriceanu, este precedesorul în această funcție a lui Gabriel Sandu, în prezent arestat preventiv în dosarul Microsoft.

În anul 2008 a fost aprobata o Hotarare de Guvern (1451/2008) prin care Ministerul Comunicatiilor, condus la acea vreme de Karoly Borbely avea dreptul de a semna un act adițional în valoare de peste 26,7 milioane dolari. Contractul a fost incheiat cu Fujitsu Siemens Computers GesmbH Austria, ca reprezentant al Microsoft Ireland Operation Limited, conform HG 1451/2008. (vezi aici Hotărârea de Guvern)

Acesta era, de fapt, al 4-lea act aditional încheiat de autoritati pentru licente Microsoft, la un contract inițial în valoare de 54,5 milioane dolari, încheiat în anul 2004 între Secretariatul General al Guvernului și Microsoft, prin reprezentantul sau Fujitsu Siemens GmbH Austria.

Cu privire la acest contract semnat de Karoly Borbely și contrasemnat de liberalul Varujan Vosganian, în calitate de ministru al Finanțelor, Ministerul Comunicațiilor explică faptul că, în definitiv, actul adițional a fost anulat, iar suma de aproape 27 de milioane de euro nu a mai fost achitată.

„In anul 2008 a fost aprobata Hotararea de Guvern nr. 1451/2008 prin care i se atribuia Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei dreptul de a semna Actul Aditional nr. 4. Valoarea totala a Actului Aditional nr. 4 a fost de 26.725.491,36 USD pentru un numar de 63.799 licente, cu drept de utilizare incepand cu anul 2007 pana in anul 2009. Suma nu a fost achitata din cauza unor deficiente constatate in actul aditional incheiat, cu efecte in derulare. Factura a fost stornata cu acceptul firmei.

Facem precizarea că începând cu anul 2009 Fujitsu – Siemens GmbH Austria, titular al contractului comercial de inchiriere de licențe nr. 0115RO, Actele Aditionale nr. 1, 2, 3, 4, nu mai există”, se arată într-un raspuns oferit de Ministerul Comunicatiilor celor de la hotnews.ro, în luna iulie a anului 2010.

Contactat de PSnews.ro, Karoly Borbely a explicat că nu a fost citat la DNA și că nici nu se așteaptă la acest lucru, precizând că stă liniștit din acest punct de vedere.

”Nu am fost citat în acest dosar. Contractul semnat în 2008 nu a avut niciun efect juridic, chiar dacă a trecut prin Guvern. Inventarul făcut de noi nu a coincis cu ce se așteptau respectivii oameni de la compania asta renumită. A fost un secretar de stat care s-a ocupat de aceste licențe, s-au numărat aceste licențe, și atât. Mai mult nu am făcut. Nu m-am văzut cu nimeni, cu niciun intermediar, nu am de ce să îmi fac niciun fel de problemă.

A fost o hârtie venită pe circuitul administrativ. Eu nu am posibilitatea ca ministru să verific legalitatea acestor hârtii. Dacă avea toate avizele, de la juridic, de la economic, de la toate direcțiile de specialitate din interiorul ministerului, plus hotărârea de Guvern semnată de Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor. E un aparat birocratic care verifică o grămada de chestii, un ministru nu poate să verifice toate acestea. Atâta timp cât nu s-a semnalat de niciun organ al statului nici o ilegalitate pe acest subiect, cu o lună înainte, cu un an înainte, cu doi ani înainte, care să ne atragă atenția că nu ar fi în neregulă.

Fiecare direcție își face treaba ei, vede dacă corespunde și se duce în Guvern. Atâta timp cât tu nu te vezi cu nimeni, nu faci niciun fel de înțelegere ascunsă….Pur și simplu s-a făcut o numărătoare fizică a acelor sisteme”, a explicat fostul ministru al Comunicațiilor, Karoly Borbely, pentru PSnews.ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *