Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce se opune PSD educației sexuale obligatorii în școli: ”Părinții trebuie să aibă dreptul să facă această educație așa cum consideră dânșii”

Inquam Photos/Octav Ganea

Invitat la ”Puterea Știrilor”, deputatul PSD Dan Cristian Popescu a explicat de ce s-au opus social-democrații legii educației sexuale în școli în forma propusă de președintele Klaus Iohannis, mai exact, orele să fie obligatorii și fără consimțământul părinților.

”Proiectul care propune educația sexuală în școli fără acordul părinților este un proiect greșit și nu își are locul. Părinții trebuie să aibă dreptul să facă această educație așa cum consideră dânșii, fie că o fac în școală sau acasă, fie că au o discuție cu copiii, și, mai ales, să o facă la vârsta la care consideră dânșii. Acesta este mersul lucrurilor în mod normal. Nu poți în capul copiilor la o vârstă prea mică să trezești un subiect care are rolul lui și locul lui, dar copilul trebuie să fie pregătit. Dacă începi această discuție de la o vârstă foarte fragedă o să deturnezi copilul de la alte activități. Excluderea părinților din acest proces este greșită. Nici eu și nici PSD-ul nu vom susține niciodată așa ceva”, a declarat deputatul.

Dan Cristian Popescu a precizat că, din punctul de vedere al social-democraților”, nici denumirea de ”educație sexuală” nu a fost bine aleasă.

”Eu, de exemplu, în 2016 am propus ministrului Educației o serie de materii școlare, iar pentru ciclul primar propusesem mai multe materii care să cuprindă igiena și nutriția. Cred că anumite lucruri legate de igienă pot fi spuse și la vârste mai mici, fiind legate și de educația sexuală, dar școala trebuie să completeze cei 7 ani de acasă. Propusesem anumite lucruri legate de acest subiect, iar pentru clasele 5-8 propusesem materia „Prevenție” care ar putea cuprinde noțiuni legate și de viața sexuală sau de interacțiunea între sexe. Nu ni le-au luat în considerare, ni s-a spus că sunt foarte bune, dar probabil încă sunt într-un sertar de la minister.

Eu cred că școala trebuie să pregătească copiii pentru viață, în primul rând. Noțiunile didactice sunt foarte importante în toate materiile, dar cred  că rolul școlii este să pregătească copilul pentru viață, să fie pregătit să se protejeze, să nu ajungă în situații neplăcute și să le prevină pentru că prevenția este mult mai bună și mult mai ieftină decât reacția. De fapt, este una dintre temele care mă pasionează: se fac foarte multe lucruri mai târziu decât este cazul. Așa este și în cazul inundațiilor: este mai ușor să faci un dig decât să refaci după zeci de case. Studiile spun că un leu economisit în prevenție economisește 20 de lei investiți în reacție. E pur si simplu mai simplu să facem lucrurile mai anticipativ și să prevenim problemele”, a completat Dan Cristian Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *