Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce se opune PSD ordonanței privind energia verde, deși trei instituții conduse de social-democrați au avizat proiectul: „Va inhiba investițiile”

captura Puterea Stirilor

Invitat la „Puterea Știrilor”, Florin Manole, președintele PSD Sector 1, a intervenit în disputa legată de intenția Guvernului de a introduce o taxă pentru energia auto-produsă din surse regenerabile, susținând că PSD nu este de acord cu această măsură. Pe de altă parte, social-democratul a calificat drept „jumătate de fake-news” abordarea celor de la USR, care au vorbit public despre o „taxă pe soare”. „Este o prevedere care inhibă investițiile”, a spus Florin Manole despre ordonanța Executivului.

Confruntat cu faptul că Secretariatul General al Guvernului (SGG), ANRE și Ministerul Finanțelor (MF) au avizat proiectul Executivului, toate trei instituțiile fiind conduse de social-democrați, Florin Manole a precizat că „din înțelegerea mea, domnul Virgil Popescu a schimbat niște lucruri pe parcurs”. „Textul avizat de SGG, ANRE și MF avea o formă, iar textul adoptat avea altă formă”, a punctat liderul PSD Sector 1.

„USR a lansat o jumătate de fake news În sensul că, înțelegem de la domnul Popescu, prevederea în dispută ar fi aplicabilă din 2026. Însă nu cred că domnul Popescu are dreptate atunci când spune că nu afectează astăzi mediul de afaceri. Așa cum bine știți, o companie mare, o companie serioasă care vrea să facă o investiție își face un plan pe termen lung și nimeni nu face o investiție în fotovoltaice, de exemplu, pentru poimâine și doar atât. Este un proiect pe termen lung. Este o prevedere care inhibă investițiile. Chiar dacă se referă la prosumatori mici sau IMM-uri, noi nu suntem de acord”, a declarat Florin Manole la „Puterea Știrilor”.

PSD va amenda proiectul în comisiile parlamentare

Social-democratul a precizat că PSD se va folosi de instrumentele sale parlamentare pentru a amenda proiectul legislativ în comisii.

„În primul rând, ne stă la îndemână un instrument și anume amendamentele în comisiile parlamentare atunci când ordonanța ajunge în Parlament. Îl vom folosi și vom face modificări în sensul acesta, adică nu vom fi de acord cu această prevedere. Inclusiv, nu doar din motivul pe care vi l-am spus mai devreme, acela că inhibă investițiile, ci și din cauza faptului că noi nu considerăm că implementare directivei presupunea o obligație, ci lăsa la latitudinea statelor membre să decidă în legătură cu astfel de prevedere și nu cred că România este un stat care să trateze astfel pe micii prosumatori”, a adăugat el.

„Liberalizarea – o idee proastă aplicată prost, într-un moment prost”

Florin Manole a negat faptul că PSD ar fi în acord cu USR pe acest subiect, amintind că USR a fost parte din Guvernul care a decis liberalizarea pieței energiei, „o idee proastă implementată prost”, în cel mai prost moment posibil.

„Noi nu am spus USR are dreptate, mai ales că în toată problema asta enormă din energie, mai ales dacă e să ne referim numai la facturi, care sunt cea mai importantă chestiune care afectează pe fiecare dintre cetățeni. Noi nu am spus niciodată altceva decât că USR este parte dintr-o proastă dereglementare a domeniului energiei, dacă vă uitați la liderii USR din ultimii 3 ani de zile, ei vorbesc dintodeauna de liberalizarea pieței de energie și unde suntem acum? Într-o situație în care ne-am dat seama cu toții, și-au dat seama și ei, că liberalizarea a fost o idee proastă implementată prost, în cel mai prost moment posibil. Adică atunci când semnalele erau evidente că vor fi probleme în domeniul energiei.

Dacă vă uitați în presa internațională, de la începutul lui 2021, de exemplu The Guardian, deci mult înainte de război, scria că avem o mare problemă în energie și că urmează probleme și mai mari în energie. Iată că era clar, semnalele existau”, a conchis Manole.

„E un fake news”, acuză Virgil Popescu

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că prosumatorii nu vor plăti nicio taxă pe soare, aşa cum se vorbeşte în spaţiul public, iar ordonanţa de urgenţă la care se face referire este de fapt transpunerea unei directive care menţionează posibilitatea introducerii unei astfel de taxe, din 2026, în anumite condiţii, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă.

„Am implementat o directivă privind energia regenerabilă, prin care prosumatorii pot să-şi monteze în mai multe locaţii panouri şi pot beneficia de aceeaşi compensare şi de schimb între locaţii, ceea ce nu era prins până acum, doar dacă au aceeaşi reţea de distribuţie. Este un lucru pe care prosumatorii l-au cerut de mult timp. Neimplementarea directivei ar fi însemnat sancţiuni, eram deja în procedură de sesizare la Curtea de Justiţie”, a spus Popescu.
Potrivit acestuia, faptul că în spaţiul public se vorbeşte despre introducerea unei taxe pe soare este un fake news.

„Nu se introduce nicio taxă, prosumatorii nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată şi produsă”, a subliniat ministrul.

El a explicat că este vorba de implementarea unei directive care menţionează această posibilitate, dar că Ministerul Energiei nu va susţine niciodată introducerea unei astfel de taxe.

„În anumite condiţii, există posibilitatea ca atunci când numărul consumatorilor este foarte mare şi ajunge la 8% din capacitatea SEN (sistemului energetic naţional – n.r.) în baza unor studii pe care le va face la acea dată autoritatea de reglementare, lucru foarte puţin probabil, din 2026, atunci Guvernul poate introduce o taxă. Este foarte clar: poate introduce, deci nu o taxă de mâine, poimâine, de anul viitor, peste doi ani sau peste trei ani. Ministerul Energiei nu va susţine niciodată înfiinţarea unei astfel taxe”, a arătat Popescu.

Implementarea unei directive care menţionează o posibilitate este una şi introducerea unei taxe este alta, a mai spus oficialul.

„Nu va exista nicio taxă pentru prosumatori, acest lucru este cert. Guvernul Ciucă sprijină prosumatorii. Ordonanţa a fost în dezbatere publică. Nimeni nu-şi doreşte această taxă şi nimeni nu va plăti o astfel de taxă”, a completat ministrul de resort.

Popescu a amintit că, la finalul anului trecut, Guvernul a introdus conceptul de compensare cantitativă şi din acel moment numărul prosumatorilor a crescut de la câteva sute la câteva zeci de mii, conform AGERPRES.

Autor: Andreea Denisa Măslină, studentă anul II, Facultatea de Științe Politice, SNSPA

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *