De ce se tem românii cel mai mult. Rezultatele unui „barometru” al opiniei publice

Sursă foto: institutul de politici publice

O firmă din vestul țării a realizat un barometru al opiniei publice cu privire la temerile, preocupările și realizările din acest an. Cutremurele se numără printre îngrijorări.

Astfel, cel mai recent barometru al opiniei publice, realizat de Cyber Excellence, la începutul lunii decembrie, relevă aspecte interesante cu privire la temerile sau preocupările și realizările societății românești în anul 2023, respectiv așteptările acesteia pentru anul 2024.

Așadar, în topul preocupărilor românilor în primul trimestru al anului 2023 s-au situat cutremurele și creșterea prețului la energie, în următoarele patru luni pe primele două locuri s-au clasat scumpirea vieții cotidiene și creșterea monedei euro, iar în ultimul trimestru posibilitatea extinderii conflictelor precum și posibila scumpire a combustibililor.

Cele mai importante realizări ale societății românești în 2023 sunt considerate creșterile salariale și creșterea punctului de pensie, precum și proiectele „Timișoara Capitală Culturală Europeană” și „Via Transilvanica”.

În topul așteptărilor pentru anul viitor se situează încheierea conflictelor și creșterea veniturilor populației. Analistul politic Antoniu Martin, coordonatorul departamentului de marketing politic al Cyber Excellence, consideră că barometrul relevă o dependență semnificativă a majorității cetățenilor români față de stat, de la care așteaptă încă foarte multe lucruri.

„Încă avem o abordare paternalistă, statul este considerat principalul reper al vieții sociale și economice românești. Dintr-o altă perspectivă, interesantă este clasarea în topul realizărilor a două demersuri de factură culturală – Timișoara Capitală Culturală Europeană și Via Transilvanica. Este de remarcat că cele două proiecte nu sunt asociate de opinia publică cu factorul politic și sunt percepute ca având un caracter sustenabil. În ceea ce privește temerile/preocupările românilor se poate observa că acestea sunt circumscrise unor contexte mai largi – cum ar fi conflictele regionale în desfășurare care sunt percepute ca având un potențial relevant de afectare și la nivelul României”, a precizat Antoniu Martin.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: