Skip to content
Politică

De ce și de unde ar putea veni trădarea pentru Florin Cîțu înainte de congres: Rectificarea bugetară, transformată în armă politică

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu va face o rectificarea bugetară la începutul lunii august și toată clasa politică se așteaptă să o folosească în scop electoral pentru Congresul PNL, de pe 25 septembrie. Marele avantaj al premierului în această luptă internă îl reprezintă tocmai accesul la bani, numai că totul depinde de modul în care va alege să joace această carte, iar până acum ne-a arătat tuturor că nu are cei ai buni strategi în echipa sa și strategiile par copiate din anii 90.

Lipsa de încredere

Florin Cîțu a făcut un întreg turneu prin țară, dar are câteva probleme care nu pot fi rezolvate cu o conferință de presă. Premierul încă nu cunoaște toate grupurile de influență din partid. Suferă foarte mult în campania electorală internă pentru că nu are acces direct la liderii din teritoriu, ci depinde exclusiv de oamenii din jurul său. Vedem un premier care vine, vorbește câteva minute și pleacă. Nu cunoaște nici oamenii și nici problemele din județele respective. Pe de altă parte, Orban este în PNL de mai bine de 30 de ani și acest lucru îi permite să discute cu fiecare membru de partid.

Ideea de schimbare pe care o promovează Cîțu este exagerată și arată inocență politică sau lipsă de creativitate. Nu poate merge în teritoriu să promită schimbarea când partidul său are deja guvernarea, majoritatea parlamentară și Cotroceniul. Mai exact, să schimbe ce? Această amăgire cu schimbarea poate produce un val de neîncredere în premier. Lucrurile merg deja foarte bine pentru partid, de ce și-ar dori cineva schimbarea?

Nici rezultatele de la guvernare nu îl recomandă pe Florin Cîțu. În 7 luni de mandat nu a făcut nicio reformă și nicio schimbare în România. Campania de vaccinare este un eșec, prețurile sunt scăpate de sub control, împrumuturile cresc, banii din PNRR nu știm când vor veni. Ce va rămâne din mandatul lui Florin Cîțu? Momentan, nimic. Sau amintirea trădării lui Orban. Pentru liderii din teritoriu sunt foarte importante activitățile guvernului, deoarece riscă să deconteze la alegerile locale din 2024.

Rectificarea bugetară, transformată în armă politică

Rectificarea bugetară anunțată de Cîțu vine tocmai pentru a câștiga încrederea liderilor din teritoriu. Nu se cunosc cifrele rectificării sau spre ce localități vor merge banii. Este de așteptat ca premierul să tragă o linie între oamenii lui și oamenii lui Orban. Cine îl susține pe premier va primi mai mulți bani, cine e împotriva lui ar putea fi cumpărat. Nimic nu garantează că premierul va primi și voturi la Congres. E un pariu riscant pe care și-l asumă.

Riscă să trezească nemulțumiri în cazul în care primarii vor refuza acest șantaj cu rectificarea bugetară. Dacă până acum nu a numit un ministru al Finanțelor, putem înțelege că tocmai premierul pregătește banii, doar că nu el va negocia. Rectificarea bugetară a deveni o armă politică în PNL. Nimeni nu-și dorește acest lucru, iar Cîțu pare disperat să câștige cu orice preț. Premierul nu a reușit să separe Guvernul de lupta internă din PNL, după cum s-a văzut și în scandalul cu documentul redactat de unul dintre consilierii săi.

În această bătălie, Florin Cîțu are toate șansele să fie trădat de oamenii care acum așteaptă banii Guvernului. După eșecul Alina Gorghiu, partidul ar fi trebuit să înțeleagă că are nevoie de un președinte al tuturor și de un premier al României. Nu un prim-ministru care își demite colegii din partid doar pentru a face el rectificarea bugetară, astfel încât să cumpere voturi pentru Congres.

1 comentariu la “De ce și de unde ar putea veni trădarea pentru Florin Cîțu înainte de congres: Rectificarea bugetară, transformată în armă politică

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *