Skip to content
Politică

De ce social-democrații nu par credibili atunci când cer amânarea alegerilor parlamentare pe fondul pandemiei? Erorile de comunicare ale PSD

Inquam Photos / George Calin

A devenit limpede (aproape) pentru toată lumea faptul că PSD vrea să amâne alegerile parlamentare și se folosește de pandemia de coronavirus pentru a atinge acest obiectiv. Așa zisa îngrijorare a social-democraților maschează de fapt dorința de a amâna alegerile parlamentare până în 2021, timp în care Marcel Ciolacu speră că PSD își poate reveni suficient de mult în sondaje, iar PNL se poate eroda suficient de mult la guvernare, astfel încât social-democrații să revină la putere. În acest scenariu, Ciolacu ar deveni marele salvator al PSD, iar poziția lui în fruntea partidului ar deveni într-adevăr foarte solidă.

Totuși, la o privire mai atentă, planul PSD are câteva lacune grave. Atât de serioase sunt încât este de-a dreptul surprinzător că marii consilieri și strategi ai liberalilor nu au sesizat aceste lacune și nu au demontat în mod credibil firul narativ al social-democraților. Cea mai mare problemă pe care o are PSD în tactica pe care o folosește acum pentru a atinge obiectivul este legată de lipsa acută de credibilitate. Altfel spus, social-democrații nu sunt credibili atunci când par îngrijorați cu privire la efectele pandemiei și se folosesc de acest lucru pentru a urmări amânarea alegerilor.

Erorile de comunicare ale PSD

Chiar și un novice în comunicare politică ar putea observa erorile social-democraților. Marcel Ciolacu, liderul PSD, se afișează de cele mai multe ori în public fără să poarte mască de protecție. Mai mult decât atât, există o serie de primari și lideri din teritoriu, social-democrați, care au contestat fățiș pericolul reprezentat de pandemie. De la declarațiile lui Dumitru Buzatu până la cea mai recentă ieșire publică a primarului PSD de la Brăila, Marian Dragomir, social-democrații au tratat pandemia de multe ori în spirit conspiraționist, diminuându-i din importanță. Partidul nu vorbește, cu alte cuvinte, pe aceeași limbă.

Faptul că în aparițiile sale publice Marcel Ciolacu este surprins de cele mai multe ori fără mască încercând acum să convingă publicul că nu e de glumă cu pandemia și se impune chiar amânarea alegerilor parlamentare reprezintă o eroare gravă de comunicare politică. Lucrul acesta știrbește inevitabil din credibilitatea mesajului transmis. Or PSD are nevoie de suportul publicului pentru a duce la capăt această strategie. Este crucial ca mesaj social-democraților să fie decodat “corect” de către electorat. Or prin erorile de comunicare, PSD transmite de multe ori opusul, părând un partid care încearcă să profite de pandemie pentru a-și face jocurile politice.

Pentru a întări tactica, PSD i-a cooptat pe Alexandru Rafila și Streinu-Cercel, doi medici specialiști care au o doză de legitimitate și de credibilitate cu ajutorul cărora Marcel Ciolacu speră că va reuși să articuleze mai clar mesajul către public. Tactica este bună până la un punct. Rafila și Streinu-Cercel vor trebui să producă contra PNL să găsească justificări pentru amânarea alegerilor. Problema majoră ține tot de credibilitatea celor doi. Rafila vedem deja că are mari probleme după ultimele dezvăluiri privind trecutul tatălui său, un scandal care va distrage atenția publicului. În plus, faptul că cei doi au anunțat deschis deja că vor fi incluși pe listele de la parlamentare ale PSD știrbește din nou din credibilitatea mesajului. Vor fi percepuți de o mare parte din electorat drept niște oportuniști, niște “fripturiști” care fac jocurile social-democraților. Mesajul ar fi cântărit altfel dacă Rafila și Streinu-Cercel părea doar niște voci disidente, fără afinități și ambiții politice. Sigur, puteau fi răsplătiți mai târziu de către social-democrați pentru că i-au ajutat în atingerea obiectivului – amânarea alegerilor. Dar modul fățiș în care aceștia au operat, îi face să nu mai pară credibili.

PSD are evidente erori de comunicare politică. Din păcate pentru liberali, în PNL lucrurile stau cam la fel. Liberalii nu au profitat de aceste lacune, pentru a combate în mod logic și minuțios mesajul PSD. Tot ce percepe în linii mari electoratul acum e o luptă surdă pentru putere, iar lucrul acesta erodează încă o dată încrederea în partide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *