Skip to content
Politică

De ce sunt liderii AUR din ce în ce mai agresivi. Sociolog: Poliția ar trebui să intervină

Inquam Photos / Ilona Andrei

Liderii AUR au fost implicați, în ultima perioadă, în mai multe conflicte fizice sau verbale cu lideri politici, reprezentanți ai presei sau ai unor companii comerciale.

Pretextul – votarea legii off-shore, care ar permite exploatarea gazelor din Marea Neagră. Ținta principală – ministrul energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu este țintă a liderului AUR, George Simion, încă din februarie. În timpul unei moțiuni de cenzură împotriva lui Virgil Popescu, Simion a urcat la tribuna Parlamentului, l-a prins de ceafă pe Popescu și i-a spus că e „hoț”. Ministrul i-a replicat mai întâi că este „un rus” pentru ca, mai apoi, la insistențele lui Simion că este un „hoț”, Popescu să-i spună „prost”.

Incidentul, care excede limitele unei dezbateri parlamentare – cu un ministru agresat chiar la tribuna Parlamentului – a declanșat reacții ale clasei politice și opiniei publice.

Liderii politici au cerut sancționarea lui Simion, care a considerat că „am fost la domnul Virgil Popescu la prezidiu să îi spun că e un hoţ, pentru că este un hoţ. Nu e nicio agresiune, că nu i-am făcut nimic”.

Două luni mai târziu, scena se repetă. Conflictul începe tot la tribuna Parlamentului. Simion își începe discursul: „Ia uite-l pe hoţul Virgil ce stă aici în prima bancă… Hoţul Virgil, această eroare a naturii…” a spus liderul AUR, în timp ce era atenționat de președintele de ședință că i se va opri microfonul.

În replica, de la prezidiu, Popescu îi spune lui Simion „Paşol na turbinca, Iuri!”, o aluzie la afinitățile pro-ruse ale liderului AUR.

Conflictul nu s-a terminat atunci. La finalul ședinței, când legea off-shore a fost votată cu 248 de voturi „pentru” și 34 „împotrivă”, ministrul Energiei nu a mai apucat să facă declarații.

El a fost urmărit pe scările parlamentului și bruscat la intrarea în lift. Acolo, Simion l-a împins și pe colegul de partid al lui Popescu, deputatul Călin Bota.

„Îl escortez afară. E un hoț. Hoțul, ministrul energiei”, a spus George Simion.

În paralel, tot în Parlament, colegul de partid al lui Simion, deputatul Dan Tanasă, trăgea și el la răspundere pe un ton agresiv reprezentanții Federației Patronale Petrol și Gaze, pe care îi numea „slugoi”, „gunoaie” sau „obraznici”, tot pentru promovarea legii off-shore.

Din Parlament, conflictul cu ministrul Energiei s-a mutat în curtea unei televiziuni private. George Simion a mers la Digi24 să ceară să fie invitat în platou pentru că ar fi fost jignit de Virgil Popescu.

A încercat chiar să intre cu forța, dar a fost înlăturat de bodyguarzi. A părăsit curtea instituției, proprietate privată, abia după intervenția poliției, potrivit europalibera.

Sociologul Mircea Kivu e de părere că Simion nu dorește decât să își fidelizeze adepții.

„El merge pe ideea că parlamentarii în funcție sunt priviți prost de către populație, merge pe ideea că imaginea politicienilor, și în special a celor care sunt la putere, nu este deloc bună, ceea ce este perfect pentru segmentul lui de electorat. Nu cred că încearcă neapărat să-i radicalizeze, dar încearcă să le obțină simpatia și să-i fidelizeze.”

Sociolog: Poliția ar trebui să intervină

„Ce mi se pare mie e că cel puțin o parte din manifestările lui țin de codul penal, ar trebui sancționate de organele care au atribuții în sensul ăsta, vorbim de poliție”, arată Mircea Kivu. El spune că astfel de manifestări nu pot intra în sfera imunității parlamentare.

„Și nu mai vorbesc de huliganism, de intrat în curte la instituții private.”

Demetriade crede că statul ar trebui să se implice mai mult și să creeze două mecanisme care să acționeze în paralel. Pe de o parte să deconstruiască tipul de discurs extremist prin arătarea de referințe istorice și riscurile antidemocratice ale acestora, derapajele populiste și modul în care ele se sincronizează cu narațiunile Kremlinului.

„Pe de altă parte, competitorii politici PNL-PSD ar trebui și să renunțe ei la tipul ăsta de discurs, pentru că, să nu ne facem iluzii, agenda AUR e împărtășită, și o spun cu toată luciditatea, de multe figuri din toate celelalte partide.”

Citiți AICI articolul complet

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *