Skip to content
Economie

De ce suspendarea ratelor la bănci până la finalul anului 2020 este „o prostie”. Analistul Valentin Ionescu explică măsurile Guvernului

Profit.ro

În exclusivitate pentru PSnews.ro, analistul economic Valentin Ionescu a explicat măsurile economice aprobate de Guvernul Orban pentru a limita efectele COVID-19.

DETALII AICI: Premierul Ludovic Orban: Șomajul tehnic – plătit, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut

Analistul economic atrage atenția că măsurile anunțate de Executiv pot avea un impact pe un termen foarte scurt, își epuizează efectul pozitiv peste o lună. „Atunci va fi nevoie și de alte măsuri, separat de cele care au fost date”, spune acesta.

Măsurile luate de Guvernul Ludovic Orban sunt bune, în condițiile în care există o rată de incertitudine mare și nu se pot face măsurători cu rigoare. Nicio țară nu poate face astfel de măsurători în momentul de față. Apar niște șocuri pe latura cererii și a ofertei care constituie cauza unor riscuri sistemice și a unor riscuri specifice.

Primele declanșează în lanț niște probleme. Cele specifice afectează anumite ramuri economice, iar unele sunt observabile pentru că sun afectate în mod direct. Asemenea măsuri sunt corecte, deocamdată. Părerea mea este că pe parcurs, în funcție de evoluția economiei și în condiții de constrângere ce vor exista până în luna mai, Guvernul va trebui fie să ajusteze aceste măsuri, fie să vină cu niște măsuri noi.

Măsurile acestea pot avea un impact pe un termen foarte scurt, își epuizează efectul pozitiv peste o lună. Atunci va fi nevoie și de alte măsuri, separat de cele care au fost date astăzi”, a declarat analistul economic.

Totodată, Valentin Ionescu este de părere că suspendarea ratelor la bănci pentru populație și firme până la finalul anului 2020 „este o prostie”. Acesta susține faptul că această chestiune trebuie tratată diferit, în funcție de situația în care se află persoanele

„Guvernul nu poate interveni în sistemul bancar, acolo intervine Banca Centrală. Problema suspendării plății ratelor la credite nu are cum să fie pusă în discuție până la sfârșitul anului, cum a făcut-o premierul ungar. Este o prostie.

Ce se întâmplă acum are un caracter temporar, nu neapărat pe un an. Oamenii sunt în situații diferite: unii sunt la muncă și au un împrumut, alții pot intra în șomaj tehnic, iar unii rămân în șomaj. Pentru ultimele două categorii, se justifică amânarea plății creditelor, dar pentru primii nu. Ei își primesc salariul în continuare, deci un au venit de unde să plătească. Chestiunea cu plata ratelor la bancă trebuie tratată diferit, în funcție de situația în care se află persoanele. Pe de altă parte, Banca Centrală ar fi trebuit să intervină în plata dobânzii, să mai scadă nițel”, a declarat Valentin Ionescu pentru PSnews.ro

PSD depune o lege care prevede suspendarea ratelor la bănci pentru populație și firme până la finalul anului 2020

Amintim că PSD a anunțat printr-un comunicat de presă că parlamentarii partidului vor depune joi în Parlament un proiect de lege care prevede suspendarea, la cerere, a tuturor obligațiilor de plată către bănci în ceea ce privește creditele și dobânzile aferente. Măsura este valabilă atât pentru companii, cât și pentru persoanele fizice și se aplică tuturor creditelor bancare contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv.

Suspendarea ratelor bancare va opera până la finalul anului 2020. Durata contractuală se va prelungi corelativ.

„PSD consideră că măsurile anunțate de Guvern pentru sprijinirea economiei sunt mai degrabă măsuri de tatonare, care nu răspund nevoilor urgente ale firmelor și populației”, se arată în comunicatul de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *