Skip to content
Politică

De ce tace SRI la momentul bilanțului EXCLUSIV

nineoclock.ro
" "

Serviciul Român de Informații (SRI) a decis să rupă ”tradiția” manifestărilor publice și a ales să își prezinte cel mai recent bilanț într-un mod cu totul aparte: departe de ochii curioșilor.

Concret: bilanţul activităţii instituției pentru anul 2017 se va desfășura luni, 26 martie, într-o şedinţă cu uşile închise, fără accesul reprezentanţilor mass-media, însă, potrivit unor informaţii neconfirmate încă, cu prezența președintelui României Klaus Iohannis.

" "
" "

Ieșirea din matca epocii Coldea

Într-un moment de maximă atenție publică, în care fiecare zi aduce noi dezvăluiri, SRI face un pas lateral și transmite că vrea să scoată instutuția din focul dezbaterilor publice.

De ce spunem acest lucru? Simplu: făcând un apel la memorie, trebuie să scoatem în evidență că evenimentul în care SRI este așteptat să își prezinte bilanțul pe anul 2017 are loc într-o notă cu totul diferită față de anii precedenți. Astfel, dacă până astăzi, la bilanțul celui mai mediatizat serviciu secret din România, erau anunțați – alături de conducerea Serviciului – președintele României, președintele Comisiei parlamentare de control, precum și alți membri ai acestei comisii, anul 2018 vine cu o schimbare de atmosferă: nu a fost făcută publică nici vreo informație oficială legată de ora la care va fi prezentat bilanțul, nici lista invitaților care vor participa la eveniment, ci totul a fost ținut în mare secret, astfel că nici presa, cea care era nelipsită de la astfel de ieșiri publice, nu a fost înștiințată.

Trebuie să precizăm și faptul că schimbarea de atitudine a Serviciul Român de Informații (SRI) vine într-un context extern tulbure, la care s-a adăugat în ultima vreme declarația unui șef de la Europol, care avertiza că peste 1.000 de europeni (dintre care 800 de balcanici) au fost depistați recent drept membri ai organizației teroriste Statul Islamic.

CITIȚI ȘI: Europol, semnal de alarmă: sute de balcanici, înrolați în Statul Islamic

Tăcerea de azi, normalitatea de mâine?

Nota discreto-secretă în care este organizat evenimentul poate fi citită și într-o manieră de reconsiderare a atenției acestei instituii. Ne întrebăm dacă interesul pentru evenimentele politice și acțiunile actorilor politici va fi înlocuită acum de o atenție sporită către adevăratele amenințări cu care se confruntă România: un război informațional tot mai agresiv din partea Rusiei, o instabilitate crescută în Orientul Mijlociu- care ar pune pe tapet și în România chestiunea refugiatilor – , a amenințărilor teroriste în contextul de mai sus, dar nu în ultimul, rând scandalurile europene privind furtul de date personale.

Astfel, schimbarea de paradigmă în care a acționat SRI în cazul protocoalelor dar și a dezvăluirilor ce țin de activitatea trecută a serviciului, confirmă că ne aflăm într-o nouă ipoteză în care se așează una dintre pricipalele instututii ale statului în raport cu mediul politic, dar și în raport cu elementul cel mai important: cetățeanul. În contextul dat, rămâne de văzut dacă tăcerea poate fi interpretată ca un semn de întrare în normalitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *