Skip to content
Politică

De ce trebuie Liviu Dragnea să candideze la președinție în 2019 EXCLUSIV

ampress.ro

Da, ați citit bine: redacția PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează câteva motive pentru care noi considerăm că actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, ar trebui să candideze la președinția României în alegerile din anul 2019.

Pornim de la un paradox legislativ prezent în România contemporană: faptul că există o lege (90/2001) care le interzice condamnaților definitiv să facă parte din Guvern, dar nu există absolut niciun act normativ care să îi oprească pe infractori să acceadă către funcția de președinte al republicii.

După cum ați văzut deja, Curtea Constituțională a României (CCR) a respins drept inadmisibilă excepția de neconstituționalitate ridicată de către Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, în legătură cu Legea nr. 90/2001, care îl ține pe Dragnea la ușa Executivului. Putem să comentăm temeinic o decizie a CCR abia după ce vedem motivarea ei, dar, din comunicatul inițial al Curții, reiese că instituția condusă de către Valer Dorneanu a aruncat mingea în terenul Parlamentului, pentru clarificarea actului normativ în cauză: „Pentru adoptarea acestei soluții, Curtea a constatat că, în esență, motivele invocate în sesizare constituie atât probleme de aplicare și interpretare a legii de către autoritățile publice competente, cât și aspecte de legiferare ce intră în competența Parlamentului”.

Dar ceea ce vrem să scoatem în evidență este faptul că hotărârea CCR îngustează spectrul politic pentru Liviu Dragnea, lăsându-i un singur culoar de alergare: acela către cea mai înaltă funcție în stat. Explicația este imediată: ca orice om politic, Dragnea nu își va propune să rămână cantonat în funcția de șef al Legislativului și în cea de președinte al celui mai puternic partid. Da, Liviu Dragnea este privit drept prim-ministrul de facto al Guvernului, dar vedem că nici Sorin Grindeanu nu este 100% un premier de paie – este suficient să amintim aici supărarea lui Dragnea din iarnă, după ce Grindeanu a hotărât să renunțe la OUG 13.

De ce trebuie să se materializeze candidatura lui Dragnea?

Liviu Dragnea este văzut de către opoziție și electoratul de dreapta ca exponentul răului politic în România:

1. personifică perfect baronul suprem ajuns în fruntea bucatelor;

2. este modelul negativ împotriva oricărui principiu democratic (există numeroase situații în care Liviu Dragnea a fost la limita jocului democratic – este suficient să amintim privarea fulgerătoare de orice funcție în PSD a primarului de Iași, Mihai Chirica, după ce acesta s-a pronunțat împotriva Ordonanței de Urgență nr. 13/2017);

3. are o gândire profund anticapitalistă (a se vedea planul PSD de a naționaliza companiile de stat, privită de către diverși analiști economici drept o cale de a le căpușa cu clientela de partid);

4. este împotriva propriului activ de partid:

a) vezi amenințarea cu sancțiuni la adresa lui Șerban Nicolae, CHIAR DACĂ Dragnea este primul avantajat de Legea grațierii;

b) mai nou: același Liviu Dragnea o lasă pe Gabriela Firea în bătaia puștii: văzând că primarul general din București adună capital politic și îl surclasează în sondaje, baronul de Teleorman o lasă să greșească, fără a simula nici cel mai vag gest de apărare, tocmai ca edilul să își rupă gâtul și pentru ca aceeași Firea să nu mai fie atât de îndreptățită să ridice pretenții pentru candidatura în prezidențialele de peste doi ani.

Cum poate profita Iohannis

Toate isprăvile lui Liviu Dragnea enumerate mai sus fac din primul PSD-ist al țării cel mai bun contracandidat al lui Klaus Iohannis pentru președinție, dându-i actualului șef de stat tot atâtea căi de atac pentru liderul social-democrat. În acest context, Iohannis își va consolida imaginea de singură alternativă la sistemul găunos propus de către Dragnea.

Deschizând o paranteză, facem apel la memoria recentă: dacă în anul 2014 Victor Ponta a avut parte de o cădere fulgerătoare în sondaje (a se vedea declarația înfumurată cu popcornul și Coca-Cola dintre cele două tururi de scrutin, apoi gestionarea mai mult decât stângace a scandalului legat de votul din diaspora), ei bine, Liviu Dragnea a început din timp să își construiască treptat și temeinic aroganța care are toate șansele să îl transforme în perdantul cursei electorale din 2019.

Echilibrul stânga-dreapta

Ne gândim că, în condițiile în care puterea executivă este deținută deja de o echipă de stânga, este foarte important, pentru a exista balansul puterii, ca la Palatul Cotroceni să existe un președinte de dreapta. Readucând în discuție cazul OUG 13, amintim cum Klaus Iohannis a cerut socoteală în mod vehement Guvernului pentru felul în care trata subiectul respectivei ordonanțe, reușind astfel să își atragă de partea lui protestatarii de stradă și, într-un final, determinând cabinetul Grindeanu să renunțe la planurile pompieristice cu sus-amintitul proiect de act normativ.

 

Pentru că am adus vorba despre electoratul de dreapta din România, trebuie să subliniem faptul că acesta este mai puțin mobilizat de votul pozitiv, și mai mult de opțiunea împotriva cuiva (fie el partid sau individ; de obicei, individ, având în vedere că mulțimile tind să personalizeze puterea, pentru o mai simplă reprezentare a acesteia). Concret: dacă în 2019 PSD va trimite la înaintare un candidat impecabil, un om nu doar susținut de către activul de partid, ci și fără pete în biografie, atunci dreptei îi va fi foarte greu să își impună concurentul.

DAR dacă stânga va alege să meargă în 2019 pe mâna lui Liviu Dragnea, atunci cresc șansele ca PNL să obțină victoria pentru propriul prezidențiabil, prin punerea permanentă a adversarului la stâlpul infamiei. Altfel spus: cu un contracandidat precum Dragnea, liberalii nu vor avea prea mari bătăi de cap să demonstreze că sunt ceva, ci le va fi suficient să arate cu degetul spre celălalt, poziționându-se în antiteză cu el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *