Skip to content
Opinii & Analize

De ce va câștiga Firea, din nou, Primăria Capitalei

" "

Cu doar 9 zile înainte de închiderea oficială a campaniei electorale pentru alegerile locale, lucrurile par a nu fi deloc în favoarea candidatului PNL-USRPLUS la Primăria Capitalei. Nicușor Dan este, zilele acestea, parte a unui scandal mediatic menit să descurajeze „tinerii frumoși și liberi” să mai pună ștampila pe cel care nu demult se erija drept „salvatorul Bucureștiului”.

Cu doar 9 zile înainte de închiderea oficială a campaniei electorale, în spațiul public a apărut o înregistrare care încearcă să acrediteze ideea unei complicități între el și un presupus interlop, deținător al unei construcții din Parcul Copiilor. Nicușor Dan, acuzat practic de trafic de influență, spune că înregistrarea se încadrează în seria mijloacelor „murdare” prin care „mafia PSD” încearcă să împiedice îndepărtarea oamenilor săi „de la butoane”. O explicație aparent plauzibilă, dacă ne uităm cine a lansat faimoasa înregistrare video: Dana Budeanu, o cunoscută a lumii mondene și prietenă a Gabrielei Firea, actualul primar general al Capitalei, care candidează pentru un nou mandat împotriva lui Nicușor Dan.

" "

Însă, cine a fost de fapt în spatele acestui plan mai puțin contează pentru votanții bucureșteni. Istoria ne arată că astfel de dezvăluiri, lansate în plină campanie electorală, au dus fie la retragerea candidatului din luptă (lucru care se încearcă în aceste zile), fie la pierderea unor procente ce i-ar fi putut asigura victoria. Astfel, este de așteptat ca, dovedită sau nu, presupusa faptă să îi facă pe o parte dintre bucureșteni, în principal pe cei nehotărâți, să se gândească de două ori înainte să meargă la vot pe 27 septembrie.

Victoria lui Nicușor Dan nu era deloc sigură nici până să apară înregistrarea minune. Intrarea lui Traian Băsescu în lupta pentru Primăria Capitalei a slăbit semnificativ șansele lui Nicușor Dan să preia fotoliul Gabrielei Firea. Practic, Traian Băsescu, un politician de dreapta ce va rupe cu siguranță din electoratul candidatului PNL-USRPLUS, o ajută pe Gabriela Firea să obțină un mandat și asta nu-l deranjează. Chiar a și spus recent că nu are niciun sentiment de vinovăţie dacă o vede pe Firea primar.

Însă, lăsând la o parte falsa luptă a lui Băsescu cu PSD, efervescența sa din această campanie electorală, pe fondul unei absențe masive la urne, coroborată cu înregistrarea care ține capul de afiș în acest zile, candidatura lui Nicușor Dan pentru Primăria Bucureștiului are toate ingredientele necesare pentru conturarea unui eșec.

Argumente mai sunt. Primul, prezența la urne. Istoria și studiile sociologice au demonstrat în repetate rânduri că, la o prezență mică, PSD are de câștigat. Cum votul se desfășoară în vreme de pandemie – chiar azi avem un record absolut de contaminări, peste 1.700, deci virusul nu pare deloc să se domolească – este de presupus că prezența la vot va fi redusă.

Apoi, ar mai fi împărțirea cinică, dar corectă până la urmă din punct de vedere sociologic, a electoratului în tineri și vârstnici. Este, de asemenea, demonstrat că vârstnicii tind să voteze cu stânga, iar cei mai tineri cu dreapta sau centru-drepta. Deci cine va absenta de la vot? Mulți ar spune că vârstnicii, pentru că sunt mai expuși, dar pe de altă parte tinerii par mai conștienți de pericolul pandemiei decât cei mai în vârstă.

Și mai e ceva. Nicușor Dan e pe primul loc în toate sondajele de opinie, chiar și în cele ale caselor de sondare apropiate PSD. Dar acest prim loc depinde nu atât de prezență în general, ci de prezența tinerilor în special. Iar tinerii au această tendință de a spune un lucru – în cazul de față, că merg la vot – și a face cu totul altceva – probabil un grătar, ca acum 4 ani și 3 luni.

În cazul acesta, Nicușor Dan pare abonat la poziția a doua. Și nu cred că Ludovic Orban și ai lui s-au gândit la asta.

 

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *