Skip to content
Opinii & Analize

De ce va câștiga Ludovic Orban războiul din PNL

marinela-anghelus-editorial (1)

Războiul celor două tabere din Partidul Național Liberal (PNL) a ieșit la iveală duminică seara, când prim-vicepreşedintele partidului, Rareș Bogdan, purtător de cuvânt al tandemului Boc-Bolojan, a cerut public demisia lui Ludovic Orban de la șefia formațiunii politice. Nemulțumirea grupului de la Cluj are la bază mai multe acuzații. Pe de o parte, echipa formată în jurul lui Ilie Bolojan și Emil Boc îl acuză pe Ludovic Orban de eșecul de la alegerile parlamentare, când PNL nu a reușit să se claseze primul în preferințele românilor.

O altă nemulțumire a aripii disidente din PNL la adresa lui Ludovic Orban este cedarea în fața USRPLUS a unor ministere importante la negocierile din decembrie. Grupul PNL de la Cluj îl acuză pe Orban, în discuțiile interne, că a vândut partidul pentru a-și atinge propriul obiectiv, acela de a-și asigura poziția de președinte al Camerei Deputaților. Totodată, tandemul Boc-Bolojan este de părere că ministerele obținute de Ludovic Orban nu ajută PNL să-și pună în aplicare programul de guvernare axat pe reforme economice și pe investiții și îl acuză pe actualul lider al partidului că a închis ochii la atacurile venite din partea celor de la USRPLUS.

Iar lista nemulțumirilor nu se oprește aici. Scânteia care a aprins conflictul din PNL, de aici și explicația ieșirii furtunoase a lui Rareș Bogdan de duminică seara, a fost refuzul lui Ludovic Orban de a impune omul grupului de la Cluj în funcția de secretar general al Guvernului. Boc&Co cer funcția de secretar general al Guvernului pentru actualul prefect de Cluj, Mircea Abrudean. Însă, se pare că planul lui Ludovic Orban nu coincide deloc cu cel al lui Boc sau Bolojan. Președintele PNL îl susține pentru funcția de SGG pe Tănase Stamule, unul dintre apropiații săi, acesta fiind și motivul pentru care Florin Cîțu și Orban nu își mai vorbesc. Florin Cîțu se pare că a forțat vineri, fără succes, numirea unui nou nou secretar general al Guvernului, fără acordul lui Ludovic Orban, iar asta nu i-a căzut deloc bine actualului lider al Camerei Deputaților.

Ludovic Orban a ieșit marți cu o poziție tranșantă în scandalul din partid: nu va demisiona de la șefia formațiunii politice, chiar dacă sunt tot mai multe voci care susțin că acesta ar trebui să plece. Iar președintele partidului a părut extrem de încrezător că până la congres nu îl va înlătura nimeni din funcție, și chiar foarte posibil nici atunci, din cel puțin două motive: are susținerea lui Klaus Iohannis și mai are funcții de împărțit la nivel guvernamental. Într-o întâlnire pe care a avut-o luni dimineață cu Klaus Iohannis, Orban și-a consolidat poziția în partid, șeful statului dându-i acestuia asigurări că nu îi va lua nimeni locul.

Dar Orban mai are un as extrem de important în mânecă: împărțirea funcțiilor de prefecți și subprefecți. Politician abil, cu experiență de 30 de ani în acest domeniu, Ludovic Orban va ști să facă o împărțire care să-i asigure liniștea din partid pentru o bună perioadă de timp. Pentru că de împărțeala pe care o va face va depinde soarta acestuia în fruntea partidului și, implicit, în fruntea Camerei Deputaților.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *