Skip to content
Opinii & Analize

De ce va eșua guvernarea PNL-USRPLUS-UDMR

marinela-anghelus-editorial (1)

Guvernarea PNL-USRPLUS-UDMR are toate șansele să eșueze în 2021. Primul semn că o conviețuire a celor 3 partide va fi extrem de dificilă l-a dat chiar Dacian Cioloș la sfârșit de an când, fără să aibă o discuție înainte cu partenerii din coaliție, a aruncat în presă nemulțumirea față de numirea liberalului Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației. A fost doar „porumbelul” care anunța că, deși aritmetica parlamentară este de partea coaliției, astrele celor 3 partide nu prea se aliniază în acest an.

Deloc novice în ale politicii, Cioloș știe că atunci când devii „sensibil” ai de câștigat. Dacian Cioloș este omul care a reușit să obțină tot ce și-a dorit de la Ludovic Orban, fiind cel mai mare câștigător al negocierilor pe funcții dintre cele trei partide. Dacian Cioloș este și cel care se prefigurează a fi viitorul lider al USRPLUS și tot el va fi cel care va avea un cuvânt greu de spus în tot ceea ce înseamnă stabilitatea coaliției de guvernare.

Atât la PNL, cât și la USR se anunță un an cu schimbări radicale. Este de așteptat ca ambele capete să cadă, pe fondul creșterii nemulțumirilor din interior. Astfel, atât Dan Barna, cât și Ludovic Orban își pot număra deja zilele la conducerea partidelor lor, iar odată cu prăbușirea celor doi lideri vor dispărea și înțelegerile încheiate de aceștia în coaliția de guvernare. La PNL a început deja, încă din primele zile ale anului, lupta pentru putere. Florin Roman, una dintre vocile puternice din partid, a dat luni semnalul sfârșitului lui Ludovic Orban în fruntea partidului. Iar situația nu este deloc roz nici pentru Dan Barna. Nu întâmplător, liderii celor două partide au căutat un loc călduț după rezultatele obținute la alegerile din decembrie.

Odată plecați de la conducerile partidelor, atât Dan Barna, cât și Ludovic Orban nu vor mai decide soarta coaliției, ci ea va fi decisă de Dacian Cioloș, și cel mai probabil Ilie Bolojan (cel care se prefigurează a fi înlocuitorul lui Orban la șefia PNL), alături de Kelemen Hunor. După experiența avută cu Ludovic Orban, liberalii ar face bine să pregătească un viitor lider puternic, capabil să îl înfrunte pe Dacian Cioloș, pentru că în final supraviețuirea coaliției PNL-USRPLUS-UDMR în 2021 va depinde de noua conducere a PNL, de Dacian Cioloș și de Kelemen Hunor.

Dacă viitorul președinte al PNL nu va fi „mâna de fier” de care liberalii au nevoie după căderea din decembrie, formațiunea politică riscă să piardă și mai mult teren în fața celor de la USRPLUS și chiar să piardă guvernarea.

Este adevărat, PNL, USRPLUS și UDMR au fost condamnate să conviețuiască împreună, însă doar pentru moment. „Luna de miere” se va încheia curând, disputa mai veche dintre PNL și USR va reapărea, iar Florin Cîțu nu este deloc „prim-ministrul de fier” pe care liberalii să se bazeze într-un potențial „război” în Guvern.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *