Skip to content
Puterea Știrilor Video

De ce va fi dificilă o guvernare comună PNL-USRPLUS. Sociologul Lucian Dumitrescu: Cetățeanul la asta se uită!

usr plus

„O să fie dificil ca PNL și USRPLUS să coabiteze într-o eventuală guvernare”, este de părere sociologul Lucian Dumitrescu. Invitat în studioul Puterea Știrilor, Dumitrescu, cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a precizat că diferența dintre stânga și dreapta „este în mod clar artificială în România”. „Ideologia contează din ce în ce mai puțin și contează rezultatele”, adaugă acesta.

O să fie dificil ca PNL și USRPLUS să coabiteze într-o eventuală guvernare. Întotdeauna coabitarea a fost dificilă în România. De ce? Pentru că politicienii români sunt foarte pragmatici. Adică această diferență dintre stânga și dreapta este în mod clar artificială în România, haideți să ne uităm numai la traseismul politic, haideți să ne uităm la trecerea partidului democrat dintre stânga socialistă către popularii europeni pe la începutul anilor 2000. Deci chestiunea ideologică nu prea mai ține.

Toți politicienii din România sunt preocupați de a ocupa funcții publice, de a gestiona resurse publice ș.a.m.d. Deci mă aștept să existe tensiuni din acest punct de vedere, iar aceste tensiuni or să influențeze electoratul pentru că, să știți că asta se întâmplă nu numai în România, se întâmplă peste tot în Uniunea Europeană.

Ideologia contează din ce în ce mai puțin și contează rezultatele. Importantă este buna guvernare, ce fapte bune fac guvernanții pentru cetățeni, dacă crește calitatea vieții cetățenilor. Uitați-vă că România este, potrivit unui raport Eurostat de acum vreo două săptămâni, pe ultimul loc la calitatea vieții din întreaga Uniune Europeană. Să știți că cetățeanul la asta se uită, dincolo de discursul politic, pro traseism politic sau anti traseism politic sau legat de statul de drept ș.a.m.d. cetățeanul este presat de traiul cotidian, de ce loc de muncă are, de cât de mari sunt prețurile, dacă are acces la apă caldă, la parcare, trafic aglomerat, dacă are cu ce să își plătească facturile ș.a.m.d., deci creșterea calității vieții este principalul indicator al performanței unui Guvern și mai puțin apartenența ideologică”, a declarat Lucian Dumitrescu la Puterea Știrilor.

Amintim că PNL şi USR se acuză reciproc de blat la numirea lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ. Ludovic Orban este de părere că, după cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate decât aceea că social-democratul a fost votat de USR. De cealaltă parte, preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat miercuri că este absurdă ideea că parlamentarii USR ar fi votat pentru Florin Iordache la preşedinţia Consiliului Legislativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *