Skip to content
Politică

De ce victoria extremei drepte în Italia nu este un pericol pentru Europa. Analist: Există un pic de confuzie în privința relației acestei coaliții cu Rusia

captura youtube

Rezultatele alegerilor din Italia „sunt și nu sunt surprinzătoare”, consideră lectorul universitar dr. Radu Enache, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București și specialist în geopolitică.

„Asta pentru că, în Italia, există o situație economică dificilă de mulți ani iar, în condițiile în care au existat cei doi ani de pandemie și această țară a fost și este supusă unei presiuni migratorii, este firesc cumva să vedem extrema, dar nici nu aș zice extrema, ci această coaliție de dreapta câștigătoare. Sigur, Fratelli d’Italia este un partid mai gălăgios și de extremă decât fostul partid al lui Berlusconi, Forza Italia, dar nu este chiar atât de extrem încât să ne îngrijoreze”, a declarat analistul, în exclusivitate pentru PS News.

De altfel, Radu Enache apreciază că, atâta vreme cât un partid participă la alegeri, intră într-un sistem care are niște reguli și își dorește să guverneze după aceste reguli, nu poate fi caracterizat ca un partid de extremă.

„Un partid de extremă este anti-sistem, ori ceea ce spune Giorgia Meloni este cât se poate de clar: Italia, sub guvernarea acestei coaliții, va continua să-și respecte angajamentele euro-atlantice, va continua să colaboreze cu Statele Unite, cu NATO, cu Uniunea Europeană și cam atât”.

În privința unei vehiculate apropieri a acestei coaliții de dreapta din Italia de Rusia, analistul geopolitic consideră că este „un pic de confuzie”.

„Meloni nu a spus că va relua legăturile cu Rusia, dimpotrivă. Poate că declarațiile astea ale ei sunt menite să liniștească anumite grupuri de interese, în principal economice. Mie mi se pare că o ascensiune din asta a dreptei este de relativ rău augur, în sensul că mă aștept ca măsurile economice sau sociale pe care le ia o asemenea guvernare de dreapta să înrăutățeasca situația oamenilor obișnuiți, cunoscut fiind că această coaliție de dreapta s-a declarat împotriva imigranților și a unor revendicări de stânga”.

Partidele de dreapta sunt în ofensivă pe plan european de 5-6 ani, de dinainte de pandemie, evidențiază Radu Enache.

„Pratic, pandemia a fost cumva un fel de frână pentru că, în fața unei situații excepționale, s-au luat măsuri excepționale și lumea s-a potolit. Acum, acel proces care a început în 2015-2016, cu criza refugiaților, cu Brexit-ul, cu criza euro, vine acum din nou o criză economică iar, în aceste condiții, oamenii caută reguli și constrângeri împotriva a ceea ce ei văd a fi haos și atunci e firesc să apară victorii electorale ale partidelor de dreapta”, potrivit expertului geopolitic.

Partidul Fraţii Italiei, condus de Giorgia Meloni, s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică în Italia, un eveniment fără precedent din 1945. Meloni, în vârstă de 45 de ani, şi partidul său sunt urmaşii Mişcării Sociale Italiene, un partid neo-fascist creat după al doilea război mondial.

Giorgia Meloni devine, astfel, favorită pentru a deveni prima femeie premier din această țară și a revendicat conducerea următorului guvern.

Facebook/Radu Enache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *