Skip to content
Politică

De ce vor eșua puciștii din PNL? Lipsa alternativei fiabile aruncă în derizoriu bătălia pentru șefia partidului

Inquam Photos / Octav Ganea

După ce au privit dezolați la rezultatul alegerilor parlamentare, plasându-se în spatele PSD, pe locul al doilea și au înghițit în sec la împărțirea ministerelor cu USR-PLUS și UDMR, o parte dintre liberali s-au hotărât să scoată topoarele pe masă și să sară la gâtul lui Ludovic Orban.

Problema puciștilor: lipsa alternativei fiabile

Rareș Bogdan a devenit alături de Florin Roman unul dintre opozanții de seamă ai președintelui PNL, iar renunțarea la orice fel de prudență în spațiul public arată că lupta pentru succesiune a intrat deja în linie dreaptă. În ciuda faptului că Rareș Bogdan, Robert Sighiartău și Florin Roman încearcă să forțeze unele poziționări pro sau contra Orban, realitatea e că în acest moment liberalii nu au o alternativă credibilă. De aici probabil și reticența altor lideri PNL locali, precum Ilie Bolojan care deși a fost adesea atribuit de presa din țară drept membru al grupului de la Cluj, acesta s-a ferit momentan să afirme o poziție tranșantă vis-a-vis de președinția PNL.

Într-adevăr probabil că principala problemă a puciștilor e că în ciuda nemulțumirilor și în ciuda semi-eșecului de la parlamentare (semi-eșec pentru că deși PNL nu a terminat alegerile pe primul loc, partidul a rămas la guvernare) nu există în acest moment o alternativă fiabilă la Ludovic Orban. Altfel spus, PNL duce o lipsă cronică de leadership. În PNL lipsește un veritabil vector de imagine în afara lui Ludovic Orban care după răsturnarea cabinetului Dăncilă în 2019 s-a impus practic ca lider de necontestat, supraviețuind anterior mai multor tentative de lovituri de palat. Orban își cunoaște foarte bine partidul, știe pe ce butoane să apese și își cunoaște la fel de bine detractorii.

Problema puciștilor e că nu au pe cine să pună în acest moment în locul lui Ludovic Orban în fruntea partidului. Dacă Bolojan sau Boc ar fi visat la această funcție cu siguranță nu ar fi stat cu mâinile în sân în timp ce Rareș Bogdan își începea șarja la adresa liderului PNL. S-a vehiculat și varianta Florin Cîțu. Cu Florin Cîțu în PNL ne-am întoarce la cutumă premierului care e și liderul partidului. Cîțu nu a avut însă nici el vreo reacție vizibilă la războiul din PNL. Nu pare a fi la fel de incisiv ca Rareș Bogdan și îi lipsesc și calitățile de negociator pe care le are Orban. Cîțu pare mai degrabă genul tehnocratului căruia îi lipsește charisma și abilitățile de leadership. Prin urmare e greu de crezut că acesta s-ar putea contura drept înlocuitor al lui Orban. Mai degrabă Rareș Bogdan se află într-o cruciadă personală, vizând chiar el funcția de președinte al PNL. Puciștii nu au reușit până acum să stârnească o revoltă generală în PNL și este posibil ca motivul pentru care aceștia par că au eșuat deja să fie tocmai acesta: liderii regionali ai PNL au înțeles că nu există în acest moment o alternativă fiabilă la Ludovic Orban, prin urmare nu sunt dispuși să dea vrabia din mână pe cioara de pe gard.

Oricum se va fi tranșat disputa din interiorul PNL după congresul partidului, trebuie amintit că nou sau vechiul lider va trebui să fie și pe placul președintelui. Să nu uităm că Iohannis are propria lui agendă – reforma Constituțională – fără de care al doilea mandat al său la Cotroceni va rămâne la fel de nesemnificativ ca primul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *