Peste tot în lume, populiștii se laudă că guvernează în numele poporului. Aceștia sunt antipluraliști prin definiție și spun că doar ei reprezintă „adevăratul popor”. Pentru a „reprezenta” interesele poporului, populiștii recurg la o gamă variată de instrumente. Unul dintre aceste instrumente este referendumul.
Ce este referendumul și când trebuie folosit
Referendumul este un proces de consultare directă a cetățenilor unui stat în legătură cu un text de lege de o importanță crucială pentru națiunea respectivă. Referendumul reprezintă o formă de democrație directă, în contrast cu democrația reprezentivă. Democrația Atenei era una directă, cetățenii exprimându-și punctul de vedere cu privire la toate problemele orașului, în Agora. Astăzi însă, democrația directă ar fi imposibilă în state care adună la un loc milioane de cetățeni. De aceea avem o democrația reprezentativă, adică prin reprezentanți aleși de cetățeni. Aceștia nu au un mandat imperativ. Cu alte cuvinte pot acționa în acord cu propriile judecăți. Referendumul reprezintă tocmai acea formă de democrație directă care amintește de Atena antică.
Dar guvernanții nu ar trebui să abuzeze de acest instrument. Cutuma spune că referendumurile se convoacă doar atunci când există diviziuni puternice în societate pe marginea unui subiect sau vorbim despre o problemă de importanță crucială – de pildă modificarea Constituției. În România post-decembristă am avut mai multe referendumuri, unul convocat chiar de președintele Iohannis în 2019 pe tema justiției. A guverna însă prin referendumuri este o greșeală pentru că acest lucru duce, pe de o parte la un blocaj guvernamental, iar pe de altă parte poate provoca consecințe nedorite pentru că cetățenii pot avea dorințe contradictorii.
Referedumurile la populiști
Populiștii nu văd însă o problema în a convoca cât mai multe referendumuri, chiar și atunci când nu vorbim despre probleme grave sau care divid societatea. Populiștii cred că obțin mai multă legitimitate dacă folosesc referendumurile și, de cele mai multe ori acestea sunt convocate atunci când rezultatul lor este previzibil, legitimând practic acțiuni iliberale ale populiștilor. De pildă, premierul maghiar Viktor Orban a convocat un referendum pe tema LGBTQ în 2022 pentru a-și justifica politicile care discriminau această minoritate sexuală, implementând cu această ocazie o adevărată tiranie a majorității.
În România, populiștii de la AUR au același apetit pentru referendumuri ca și populiștii din alte zone. De curând aflăm că George Simion pregătește nu unul ci două referendumuri care vizează familia „tradițională”, respectiv plăţile în numerar.
„Vrem să anunţăm demararea demersurilor pentru două referendumuri importante, pentru familia dintre un bărbat şi o femeie şi pentru numerar”. Acesta este un exemplu de referendumuri populiste. Niciuna dintre teme nu reprezintă o problemă de importanță vitală pentru cetățenii României. Referendumul pentru familia „tradițională” a mai fost convocat o dată, în 2018, iar rezultatul a fost clar. Explicația pentru aceste referendumuri este legată exact de discuția anterioară. Dacă ele ar fi convocate, iar rezultatul ar fi conform așteptărilor AUR, atunci George Simion & Co. ar putea obține legitimintate pentru acțiunile lor politice în aceste direcții. De pildă, referendumul pentru familie ar putea fi folosit pentru o serie de politici care să îngrădească drepturile și libertățile comunității LGBTQ. Ambele referendumuri sunt exemple perfecte de demersuri populiste din partea AUR și șansele sunt să vedem în viitor mai multe astfel de inițiative.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News