Skip to content
Opinii & Analize

De Centenar. O țară tânără cu politicieni îmbătrâniți în rele

Am încercat de Centenar să scriu ceva de bine. Nu știu dacă mi-a ieșit. Nu prea sunt motive de bucurie sau sărbătoare, dacă stau sa mă gândesc la cum arată clasa politică.

Pentru “corectitudine istorică” să știți că nici generația politică a Marii Uniri cu Brătianu în frunte nu era chiar o generație de măicuțe de mănăstire. Corupție multă era și atunci, în special din contracte cu Statul, de regulă armament, afaceri pe la Primăria Capitalei cu societatea de tramvaie București. Nu s-au schimbat metehnele într-o sută de ani. Că doar ce vorbim, exact zilele acestea, cam tot așa sa se fura.

Dar, există marele DAR. Politicienii de atunci au avut un proiect de țară, mânjiți sau nu, buni sau rai, în funcție de ce ziar citeai (exact ca și acum) ei sunt cei care au făcut România Mare. Iar acest fapt istoric este mai puternic decât orice altă impresie sau emoție de moment, mai ales acum când romanii aproape la unison spun despre clasa politica ca este pusa pe căpătuiala sau pur și simplu incapabila, sau proasta. Pe ăștia ii avem, aceștia au fost votați, cu ei defilăm. Iar pe termen scurt nu scăpăm de ei. Credeți că noua generație de politicieni e născută din spumele mării sau noile partide sunt venite de pe Marte? Sa fim lucizi!

Ce este de făcut?

Cred că de Centenar trebuie să înțelegem că fiecare dintre noi în parte este o Românie mică. Că trebuie să avem grijă de noi, să ne facem treaba acolo unde suntem, să fim responsabili și dedicați orice am face. Să nu renunțam la bun simt și la speranța de mai bine. Niciodată să nu disperam. Dacă fiecăreia dintre Româniile mici, adică milioanelor de romani, ne va fi bine, cu siguranța și țării ii va merge bine.

Acum 150 de ani stră- străbunicii noștri au ieșit încet din mizerie, și-au trimis copiii la școli. Generațiile s-au emancipat unele după altele, ne-am câștigat drepturile, pământurile strămoșilor, am făcut o țara mare cu sacrificiul a milioane de romani. Avem toate motivele din lume sa fim mândri: nu exista națiune europeană care sa-și fi depășit condiția într-un timp atât de scurt și spectaculos așa cum a făcut-o națiunea romana. Acum 150 de ani eram în mare majoritate șerbi, adică un fel de sclavi. Suntem una dintre cele mai tinere națiuni și cu siguranța cea mai mare și mai bogata dintre tinerele tari europene. O sa vedeți în timp, la masa istoriei, cum inteligenta noastră nativă, zestrea genetica specială, foamea noastră de a avea succes, vor surclasa elitistele dar blazatele vechi puteri europene.

Istoria tine întotdeauna cu cei curajoși și tenace. Mai trebuie sa învățam să nu ne mai uram, mai ales dacă ne întărâta alții unii împotriva celorlalți. După 100 de ani războiul romano-roman ar cam trebui sa înceteze. Haideți sa ne întoarcem privirea către Europa. Sa o cucerim cu IT – iștii noștri geniali, cu cercetătorii și profesorii de elita (chit ca în ultimi ani aceștia și-au făcut studiile înafara țării), cu oamenii talentați pe care ii avem.

România este o stare de spirit și locul eternei reîntoarceri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *