Skip to content
Opinii & Analize

De fapt, de ce îi este teamă lui Mugur Isărescu? O relatare de la fața locului

Mugur Isărescu a fost audiat în data de 12 februrie 2019 de către Comisia Economică a Senatului României, în calitate de guvernator, pentru a oferi un răspuns dacă ratele de dobândă interbancare, ROBOR, cu diverse termene, sunt manipulate. Audierea, care a durat mai mult de trei ore și la care am participat a fost extrem de interesantă măcar pentru că, preț de câteva minute, țarul BNR a fost scos din carapacea în care s-a înconjurat pentru a nu oferi răspunsuri la întrebări legitime, de interes public, domnia sa preferând să iasă public în ultimii 9 ani exclusiv în interviuri de presă aranjate și cu întrebări de genul ,,Nu-i așa că știți să faceți politică monetară domnule academician?’’

Audierea lui Isărescu a fost distorsionată grav de Călin Popescu Tăriceanu care parcă a fost trimis să saboteze audierea, rol pe care Isărescu, disprețuitor, pare să îl fi recunoscut atunci când a refuzat să dea mâna cu domnul Tăriceanu. Am avut senzația deja-vu a momentului în care doamna Tarcea a refuzat să dea mâna cu doamna Kovesi, una fiind cercetată după devoaloarea publică a protocoalelor cu SRI sub care a activat și de care a fost protejată, riscând excluderea din magistratură dar și pe cea penală, cealaltă având acum calitatea de suspect, în drumul ei spre postul de procuror șef European. A bon entendeur, salut!

Am dezvoltat în 29 ianuarie 2019, pentru psnews, motivul real pentru care Isărescu a întârziat apariția în fața Comisiei Economice: de teamă, pentru a cumpăra timp, astfel încât să își regizeze apariția, arătând în acea declarație și rolul doar de temporizare a aceluiași Călin Popescu Tăriceanu în revocarea fostului președinte ASF, Mișu Negrițoiu. Revocarea încă de acum 2 ani a lui Mișu Negrițoiu (metaforic vorbind, un verișor al lui Isărescu) nu confirmă decât că Isărescu este mai adânc înșurbat în sistem, Isărescu având o singură,,misiune’’, de guvernator, de aproape 30 de ani în timp ce Negrițoiu și-a tot schimbat rezidența cu multiple ,,misiuni’’, ultima recunoscută public chiar de el fiind cea de Președinte ASF.

Pentru aceast motiv m-am dus la audierea publică a lui Mugur Isărescu: să îmi confirm sau infirm dacă lui Mugur Isărescu îi este teamă. Audierea mi-a confirmat opinia. Da, lui Isărescu îi este teamă, chintesentic spus, de stele. Iar teama lui Isărescu de stele reprezintă suma tuturor fricilor, parafrazându-l pe Winston Churchill: dacă iei cel mai galant academician, cel mai longeviv guvernator, masculul alpha al haitei de lupi și îi pui pe toți, la o singură masă, ce obții? Suma tuturor fricilor lor. Cu precizarea că Isărescu o fi el lup, dar catgoric nu e masculul alpha.

Exist multă neconcordanțe care au reieșit din audierea într-un alt cadru decât cel formal, cu toată regia din Comisia Economică. Amintesc acum doar despre fermitatea cu care Isărescu a negat că ROBOR este manipulat, omițând să precizeze măcar sensul legitim al manipulării ROBOR de către cel mai mare manipulator, BNR, sens legitim care dispare în momentul în care prin dobânda de politică monetară și prin influențarea ratelor din piață BNR se apucă să sprijine sau să combată politruci în vederea reînnoirii propriului lor mandat uitând de inflație sau cauționează politici guvernamentale iresponsabile.

Auzindu-se ce vorbea și internalizând cu întârziere faptul că sunt investigații deja finalizate de manipulare ale ratelor Euribor și Libor, Isărescu a admis în cele din urmă că ,,există o probabilitate mică de manipulare a ROBOR’’. Pe de altă parte, informația transmisă public de către prim-viceguvernatorul Florin Georgescu privind simulările unei rate de referință care să fie ,,mai eficientă, mai obiectivă, mai transperantă’’ arată că în sfârșit, nu domnul Isărescu ci alții, admit că până de puțin timp, domnul Isărescu nici nu și-a pus problema, bazându-se ,,pe nas’’

Însă momentul cel mai savuros al audierii a fost cel în care, pentru prima dată, Isărescu și-a devolat nu doar frica, ci suma tuturor fricilor: ,,Cel mai mult mi-e frică de un atac noaptea, când sunt deschise piețele din America și asta s-a întâmplat când s-a dus cursul de la 4,72 la 4,76 și tindea să se ducă spre 4,8’’, a spus Isărescu. Ca să sumarizez, lui Isărescu îi este frică de noapte și de America. Și pe bună dreptate.

Niciunui guvernator serios din lume nu ar trebui să îi fie teamă de noapte, atâta timp cât este protejat de stele. Chiar dacă piața din America e deschisă când în România e noapte, tranzacțiile se fac pe lichiditate mică și cu sume mici se pot obține variații mari de preț, pe termen scurt, urmând ca acestea să fie netezite ziua, atunci când intră în piață nevoia reală de lei și de Euro. Un guvernator serios chiar ar putea să beneficieze de lichiditatea mică din timpul nopții. Ceea ce nu a spus domnul Isărescu este că deja domnia sa era deja speriat când cursul ajunsese la 4,72, de la 4,65 unde îl ținuse. Iar dacă pe domnul Isărescu îl sperie o depreciere de la 4,72 la 4,76 în urma unui ,,mic atac’’ cred că domnul Isărescu este departe de a fi un guvernator veritabil. Este mai degrabă o legendă.

Doar o legendă se poate lăuda în fața unor neinițiați că a irosit peste un miliard de Euro din rezerva valutară a țării ca să respingă ,,un mic atac’’. Mugur Isărescu, te întreb direct: ești doar o legendă? O legendă care încearcă să vadă America cu alți ochi decât te vede pe tine America, acum?

Sigur că America și-a asumat încă din 2014, vizibil ,,protejarea propriului nostru sistem financiar de depozitarea unor active furate. Rezultatele corupției sunt deseori adăpostite în bănci sau în companii dedicate din Europa și Statele Unite. Aceste câștiguri nesănătoase pot fi folosite pentru a sprijini regimuri politice lipsite de responsabilitate sau pentru finanțarea terorismului. Lucrăm cu partenerii noștri, în special cu cei din G20 pentru a garanta că sistemele noastre financiare nu reprezintă raiuri pentru active furate (…) Din Balcani și până la Marea Neagră și Golful Bengal corupția lasă națiunile și populația vulnerabile la amenințări interne directe și la manipulări din exterior’’.  Sunt singurul care citesc în această declarație că SUA și-a asumat ferm astfel obiectivul de lustrare de facto a foștilor colaboratori ai Securităților ,,din Balcani până la Marea Neagră’’ acolo unde securitățile erau/au rămas sub umbrela KGB și GRU, astfel de Securități fiind incompatibile cu pozițiile deținute în administrații ale statelor membre NATO? Sumele fraudate de la bugetul de stat prin externalizarea de credite ,,neperformante’’, ca rezultat al corupției, la 5% din valoare sunt deseori adăpostite ,,în bănci sau în companii dedicate din Europa și Statele Unite’’? În Statele Unite, nu mai sunt.

Iar dacă nu sunt singurul care îmi pun aceste întrebări atunci ne putem da seama mai mulți că lui Isărescu îi este frică de noapte, de America și de propriile stele, care par a se stinge. Și de de perspectiva de a rămâne gol, sub cerul înstelat, ceea ce reprezintă suma tuturor fricilor acestei legende.

1 comentariu la “De fapt, de ce îi este teamă lui Mugur Isărescu? O relatare de la fața locului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *