De fapt, n-a semănat deloc cu tragedia din Grecia

Accidentul feroviar de ieri este caz de școală: practic, în funcție de părerile tale de azi poți afla dacă ieri te-ai uitat la știri ca un cretin sau nu. Pentru că ieri știrile sunau „era să fie ca în Grecia”. De fapt, știrile au mințit.

În Grecia s-au ciocnit două trenuri care circulau din sensuri opuse. Impactul a avut loc fără frânare. Sistemele de siguranță ale căii ferate lipseau. Vina pentru prezența a două trenuri pe aceeași linie a aparținut unui șef, aflat la căldurică, într-un birou.

La noi ciocnirea a avut loc din față în spate, iar la impactul ăsta, vitezele se scad, nu se adună. Sistemele de siguranță existau. Vina pentru impact i-a aparținut mecanicului trenului de călători, care a ignorat un semafor roșu și a mers înainte, până s-a trezit în față cu trenul cu Forduri. Abia atunci a frânat, iar acel șoc a făcut ca pasagerii să cadă și să se lovească.

Impactul – orice ai fi văzut tu la tv – nu a fost deloc devastator, cu un tren mergând încet și unul aproape staționând. Locomotiva n-are nici pe dracu, ultimul vagon cu Forduri la fel. Iar dacă ai văzut multe mașini șifonate și un vagon zburat de pe linie, să știi că astea au apărut din cauza celui de-al doilea mecanic. Ăla de pe trenul cu marfă a decis să se pună în mișcare după impact fără să verifice dacă toate vagoanele sunt ok. Și nu erau, ultimul îl deraiase un pic pe penultimul.

Oricât de simplu e să dai vina pe CFR că e o companie periculos de nemodernizată, nu e cazul acum. Toată infrastructura a existat, a funcționat și și-a făcut treaba. Și pagubele umane, și cele materiale au apărut din cauza celor doi mecanici de locomotivă care – mă scuzi – s-au căcat pe ele de reguli și proceduri și au făcut, fiecare, câte „o românească”.

Asta ar trebui să te sperie pe bune. Sunt n domenii sensibile în țara asta în care oamenii fac ce știu ei mai bine, nu ce trebuie. Și fac asta pentru că nimeni nu-i mai verifică, de la angajare, dacă mai știu ce trebuie făcut. Și știi de ce nu-i verifică? Pentru că i-a angajat fie pentru că așa a zis la telefon ăla de partid, fie pentru că le-a primit șpaga.

Am mai scris-o pe aici: România e țara care poate duce 100 de situații speciale mici pe zi, dar e incapabilă să gestioneze una mare. La toate tragediile uriașe, de la Colectiv încoace, România a dat chix. Din cauza angajaților ei, nu pentru că nu s-ar fi cheltuit sume mari pe dotări.

Faza e că probabil nimeni n-o să creadă că cei doi Dorei sunt de vină. Pentru că Acarul Păun. Suntem țara cu legenda care spune că la marile mișmașuri se dă vina pe cei mici. Deci ăștia doi nu pot fi decât nevinovați. Deși nu-s.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: