Skip to content
Republica Moldova

Maia Sandu: Spitalele din R.Moldova au devenit focare de infecție din cauza incompetenței guvernului. Medicilor le e frică să vorbească INTERVIU

Foto: Guvernul Republicii Moldova

Într-un interviu pentru PS News, fostul premier al Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele PAS, susține că imaginile video în care șeful statului, Igor Dodon, ar fi primit o pungă cu bani de la Vlad Plahotniuc este rezultatul unui „război dintre oligarhi, în care se folosesc atât instituții publice, cât şi media controlate”.

„Dodon zice că acele imagini au fost trucate, dar nu neagă nici că a fost la acea discuție, nici că Plahotniuc a încercat să-l ademenească”, spune Maia Sandu.

Totodată, președintele PAS este de părere că majoritatea pro-Dodon este la limită și zilele guvernului Chicu sunt numărate. „Atacurile recente ale lui Chicu la adresa unor europarlamentari români, care au dus şi la declanşarea unui scandal diplomatic, arată că guvernarea este în derivă, nu are şansă să obţină nici sprijin extern, dar nici nu are sprijin intern din cauza incompetenţei sale”, adaugă aceasta.

Nu în ultimul rând, fostul premier susține că situația infecțiile cu COVID-19 în Republica Moldova este departe de ceea ce se prezintă în mod oficial. „Situaţia este extrem de gravă. Din păcate, medicilor noștri le este frică să vorbească, dar judecând după numărul de îmbolnăviri și decese în rândul personalului medical, ne putem imagina cu ce se confruntă”, a adăugat Mai Sandu.

PS News: Deputatul Iurie Reniță a publicat imagini video în care șeful statului, Igor Dodon, ar fi primit o pungă cu bani de la Vlad Plahotniuc. Cum catalogați dvs aceste imagini? Credeți în veridicitatea lor?

Maia Sandu: Au mai apărut şi anul trecut imagini de la această întâlnire dintre Dodon şi Plahotniuc, ştim că aceștia până în ultima clipă au încercat să negocieze o alianţă, de aceea, imaginile nu au surprins pe nimeni, nici atunci, nici acum. E clar că apariţia materialelor compromiţătoare este parte a războiul dintre Dodon şi Plahotniuc, război care s-a acutizat după ce mai mulţi deputaţi din Partidul Democrat au ieșit din majoritatea parlamentară pro-dodonistă. Este un război dintre oligarhi, în care se folosesc atât instituții publice, cât şi media controlate. Dodon zice că acele imagini au fost trucate, dar nu neagă nici că a fost la acea discuție, nici că Plahotniuc a încercat să-l ademenească. În mod normal, Procuratura Generală ar fi trebuit să ia atitudine imediat. Am văzut o promisiune din partea acesteia de a investiga cazul doar după ce i-au fost aduse critici dure că nu se autosesizează. E clar că procuratura va deveni cu adevărat independentă abia după ce la putere vor veni noile forțe politice. Deocamdată, acestea au un număr mic de deputaţi în Parlament.

PS News: A apărut și o reacție a lui Igor Dodon, care a precizat că sunt „imagini prelucrate” și că  „oligarhia continuă să se răzbune pentru faptul că a fost fugărită de la putere în vara anului 2019”. Cum vedeți dvs această reacție venită din partea șefului statului?

Maia Sandu: Dodon a uitat de angajamentul de „deoligarhizare” imediat după ce a fost alungat Plahotniuc cu ajutorul blocului ACUM. Mai mult, prin oamenii săi, a blocat toate încercările guvernului nostru de a începe curăţarea instituţiilor şi stoparea schemelor de corupție. A stopat reforma justiţiei, şi-a numit oamenii în funcţii cheie, iar pentru a împiedica alegerea unui procuror independent, a mers chiar până la demiterea guvernului. Cu alte cuvinte, Dodon a încercat să devină un nou Plahotniuc, a strâns în jurul său oamenii oligarhului fugar, a preluat o parte din holdingul mediatic, totul pentru a obţine un nou mandat de preşedinte. Dar pentru că reforma justiției a fost stopată, toți corupții au prins la curaj. Acum, se pare, Plahotniuc încearcă să-l preseze din nou pe Dodon pentru a ajunge la o înțelegere. 

PS News: Curtea Constituțională a declarat zilele trecute Acordul de împrumut semnat cu Federația Rusă drept neconstituțional. Care era scopul acestui împrumut? Ce efecte are neaccesarea lui?

Maia Sandu: Moldova are nevoie de bani, dar nu cu orice preț. Noi nu ne putem permite să acceptăm un acord în care pentru cele 200 de milioane de euro va trebui să rambursăm miliarde. Atât timp cât există clauze în acest acord, care introduc datorii private despre care nu știm și care nu își au locul acolo, nu putem să permitem ca un asemenea acord să intre în vigoare. Și da, noi am încercat să convingem alte partide din parlament ca să nu ratifice acest acord, am propus o soluție mai simplă pentru cei care își doreau foarte mult ca el să fie aprobat atunci, să se aprobe cu două rezerve care ar fi eliminat articolele nocive.

PS News: Care este cauza tensiunilor pe scena politică din RM si a migrării unor deputați PDM la Pro-Moldova?

Maia Sandu: Alianţa dintre PSRM şi PDM, care a dus la demiterea guvernului pe care l-am condus şi care a consolidat puterea în mâinile lui Dodon, a produs nemulţumiri din partea membrilor de rând şi votanţilor PD-ului. Acest partid a venit în Parlament cu lozinci pro-europene, iar electoratul său nu agreează politica de subordonare faţă de interesele Rusiei, promovate de guvernul lui Dodon. Aceasta se observă şi din căderea vertiginoasă în sondaje a Partidului Democrat. Se vorbeşte şi de încercările oligarhului fugar Plahotniuc de a rupe partidul condus de Filip. Ca rezultat, din luna februarie au apărut primii disidenți democrați, grupaţi în jurul fostului președinte al Parlamentului Adrian Candu, care contestau autoritatea preşedintelui Filip. Acum majoritatea pro-Dodon este la limită și zilele guvernului Chicu par a fi numărate.

PS News: Va fi demis guvernul? Care este poziția PAS? Dar a celorlalte partide pro-europene (PPDA, Blocul Unirea etc.)?

Maia Sandu: Deocamdată este prematur să spunem ceva. Cu siguranță, majoritatea actuală este în disoluție, iar guvernul Chicu nu va mai avea cât de curând susţinerea politică necesară. A fost un guvern slab şi incompetent, misiunea căruia a fost să-l ajute pe Dodon să obțină un nou mandat de preşedinte la alegerile din toamnă. Atacurile recente ale lui Chicu la adresa unor europarlamentari români, care au dus şi la declanşarea unui scandal diplomatic, arată că guvernarea este în derivă, nu are şansă să obţină nici sprijin extern, dar nici nu are sprijin intern din cauza incompetenţei sale.

Care este poziția PAS? Alegătorii noştri ne-au dat mandat foarte clar: alungarea lui Plahotniuc şi Dodon de la putere şi eliberarea instituţiilor statului de controlul politic al oligarhilor. Noi am reuşit primul deziderat şi luptăm pentru realizarea celui de-al doilea. Dar noi nu vrem ca alungarea lui Dodon să se facă prin readucerea lui Plahotniuc la putere. Singura soluţie este să apelăm din nou la alegător. Acest lucru este teoretic posibil prin demisia lui Dodon şi declanșarea alegerilor parlamentare anticipate împreună cu cele prezidenţiale.  

PS News: Ce structură ar putea avea un viitor guvern?

Maia Sandu: Nu vom susţine niciun guvern format din reprezentanţii forţelor corupte.

PS News: O eventuală demitere a guvernului Chicu ar afecta poziția lui Dodon în cursa pentru președinție?

Maia Sandu: Soluţia optimă pentru cetăţeni ar fi ca atât Dodon, cât și Chicu să-și dea demisia și să mergem după votul alegătorilor. Doar ei pot decide resetarea clasei politice moldoveneşti. 

PS News: Care sunt premisele ca blocul ACUM să redevină o coaliție funcțională? Care este relația cu A. Năstase?

Maia Sandu: Se exagerează divergenţele. Dacă priviţi cu atenţie şedinţele Parlamentului, practic toate iniţiativele colegilor noştri de la Platforma DA sunt susţinute de către deputaţii PAS şi vice-versa. Chiar dacă nu este o alianţă formală, fiindcă blocul ACUM a fost înainte de toate o coaliție electorală, parteneriatul strategic cu cei de la Platforma DA rămâne în vigoare. Ceea ce preocupă ambele partide este debarcarea regimului lui Dodon.

PS News: Cu ce considerați că a greșit guvernul Chicu în gestionarea crizei pandemice? Am văzut că numărul cazurilor de COVID-19 crește în continuare în R. Moldova, mai ales în rândul cadrelor medicale.

Maia Sandu: Situația pandemică în Republica Moldova este critică – crește numărul cazurilor de infectare, crește și cifra deceselor. Rata de îmbolnăvire a personalului medical este una dintre cele mai înalte în lume. Spitalele au devenit adevărate focare de infecție pentru că au fost dotate cu materiale de protecție doar peste două luni de la declararea stării de urgență. În două luni de măsuri dure de distanțare socială, autoritățile nu au reușit să oprească răspândirea infecției. Din cauza comunicării defectuoase din partea autorităților, mulți oameni nu cred în continuare în existența virusului și nu se protejează. În același timp, costurile economice sunt enorme, inclusiv pe motiv că guvernul nu a acordat aproape de loc sprijin companiilor și angajaților pentru a face față crizei.

PS News: Cum apreciați ajutorul trimis de România în lupta cu coronavirusul?

Maia Sandu: Suntem recunoscători României pentru ajutorul frăţesc, dezinteresat şi prompt pe care ni l-a acordat în aceste vremuri dramatice pentru noi. Apreciem că autoritățile de la București nu s-au lăsat provocate de atitudinea ostilă și atacurile impardonabile ale guvernării de la Chișinău și au continuat să sprijine cetățenii Republicii Moldova. Cuvinte speciale de mulţumire merită echipa de medici, contribuţia căreia a fost una impecabilă. 

PS News: Din păcate, șapte persoane din echipa de cadre medicale care a fost în Republica Moldova sunt depistate cu noul coronavirus. Cât de gravă este situația în spitalele din R. Moldova?

Maia Sandu: Situaţia este extrem de gravă. Din păcate, medicilor noștri le este frică să vorbească, dar judecând după numărul de îmbolnăviri și decese în rândul personalului medical, ne putem imagina cu ce se confruntă. Noi nu avem încredere în datele oferite de guvern, care încearcă să inoculeze ideea că situația este sub control. Cu certitudine, spitalele au devenit focare de infecție din cauza incompetenței guvernului. 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *