Skip to content
Energie Evenimente Știri

De la 1 Martie, factura la energie electrică ar putea crește cu 17% în București. Care sunt explicațiile

cugetliber.ro

Facturile de curent ale clienților serviciului universal s-ar putea majora considerabil, începând cu 1 martie, în pofida asigurărilor date la începutul lunii ianuarie de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) că prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislația secundară emisă de ANRE, nu vor conduce la creșteri de prețuri ale energiei electrice.

În cazul consumatorilor din București și Ilfov, în urma avizării noilor prețuri pentru serviciul universal ale Furnizorilor de Ultimă Instanță obligați de către ANRE, scumpirile ar putea fi de aproximativ 17%, arată Profit.ro.

Nu este clar dacă noile prețuri vor fi aplicate și consumatorilor casnici din serviciul universal, Ordinul 11 din 6 februarie 2019 făcând trimitere la prețuri reglementate pentru clienții noncasnici din serviciu universal și la tarife reglementate pentru clienții casnici din serviciu universal.

Avizele ANRE se referă doar la prețurile pentru serviciul universal și nu pomenește nimic de tarifele pentru serviciul universal.

Chiar dacă a anunțat că energia electrică pentru consumatorii casnici nu se va scumpi în urma adoptării OUG 114/2018, surprinzător, ANRE a avizat acum noi prețuri, majorate considerabil, pentru serviciul universal, care vor fi aplicate de furnizorii de ultimă instanță în perioada 1 martie-31 decembrie 2019.

Acestea sunt mai mari cu 35% decât actualele prețuri în cazul Enel Energie Muntenia (valabile pentru consumatorii din București, Ilfov și Giurgiu), cu 30% în cazul Enel Energie SA Banat și cu 25% în cazul Enel Energie SA Dobrogea. Nici consumatorii din Moldova nu scapă de majorări importante, de 17,5% (în cazul E.On). Cum prețul de furnizare al energiei reprezintă 50% din prețul final (la acesta adăugându-se tariful de transport, distribuție, serviciu sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare și acciza), ar rezulta că, în urma aprobării acestor avize clienții bucureșteni ar urma să plătească o factură mai mare cu 17%, bănățenii – una mai scumpă cu 15%, dobrogenii – cu 12%, iar moldovenii – cu 9% decât în prezent.

Potrivit noilor avize ANRE, clienții bucureșteni ar urma să achite, la un consum mediu lunar de 107 KWh, nu o factură de 62,6 lei, ca în prezent, ci una de 73,2 lei, cu peste 10 lei mai mare. În cazul consumatorilor din Oltenia, prețurile rămân aproape identice (majorare a prețului CEZ Vânzare avizată de ANRE de doar 0,5%).

Consumatorii clienți ai Electrica ar urma să achite prețuri mai mari cu 6,5-10% pentru energia electrică furnizată în funcție de zonă (cele mai mici scumpiri în cazul Muntenia Nord, cele mai mari în cazul Transilvania Sud). Acestea ar conduce la o creștere a facturii finale cu 4-5%.

Singura variantă ca ANRE să se țină de promisiune ar fi ca tarifele pentru serviciu universal pentru clienții casnici să fie mult mai reduse și să fie avizate separat sau ca ANRE să modifice tarifelor de distribuție (care reprezintă aproximativ 30% din valoarea totală a facturii).

Însă acestea de-abia au fost avizate la finalul lunii decembrie. Numai că, pentru a compensa majorarea cu 35% a prețului de furnizare pentru București și Ilfov, tariful de distribuție pentru E-Distribuție Muntenia (compania de distribuție a ENEL) ar trebui micșorat cu peste 50%, de exemplu.

În loc de 0,145 lei/KWh, noul tarif de distribuție al Enel pentru București ar trebui să fie de 0,065lei/KWh.

 

Puteți citi mai multe AICI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *