Skip to content
Politică

De la contestarea lui Kovesi, până la cercetarea lui Blaga. Cum i-a schimbat DNA pe liberali EXCLUSIV

agerpres.ro

Justiția a reprezentat o temă principală de campanie încă din 2012, iar politicienii și-au arătat susținerea față de principii diferite de drept, în funcție de momentul și oamenii vizați de anumite dosare.

Acum, înaintea alegerilor parlametare, partidele mari – PSD și PNL – joacă cartea integrității, deși lideri  importanți din ambele formațiuni politice sunt anchetați în dosare de corupție.

Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influență, într-un dosar privind activitatea sa de secretar general al PDL și senator în Parlamentul României, în perioada 2009-2012. Imediat după audierea sa, Blaga a demisionat de la conducerea PNL, lăsând impresia că partidul este în continuare un susținător al demersurilor anticorupție.

CITIȚI ȘI: UPDATE Bombă după bombă: Blaga DEMISIONEAZĂ de la șefia PNL / Acuzațiile oficiale

Totuși, lucrurile nu stau chiar așa. Atunci când s-a ridicat problema numirii Laurei Codruța Kovesi la șefia Direcției Naționale Anticorupție, liderul PNL de atunci, Crin Antonescu, declara că nu înțelege cum s-a ajuns la această propunere. Deși eram în era guvernării USL, co-preșdintele liberal al alianței a criticat decizia premierului Victor Ponta, considerând-o un compromis făcut de acesta, în care România nu are nimic de câștigat.

După ce s-a rupt uniunea PSD-PNL, iar Crin Antonescu s-a retras de pe scena politică, PNL avea nevoie de o schimbare de imagine și s-a orientat către o uniune cu PDL. Noua alianță, condusă de doi co-președinți, Vasile Blaga și Alina Gorghiu, s-a poziționat ca o susținătoare foarte vocală a unei jusțiții independente, în concordanță cu discursul vechi al PDL-ului.

„Respectarea statului de drept, nu a intereselor de grup, este singurul lucru peste care nu se poate trece, nu denumirea noului partid, o funcție sau o persoană”, declara prim-vicepreședintele încă PDL-ului, Cătălin Predoiu.

Așa a început o luptă de idei în ceea ce privește Justiția între liderii noului PNL și PSD.  Discursul liberalilor a fost unul în antiteză cu cel al social-democraților și s-a axat pe anticorupție, iar “statul de drept” era cuvânt-cheie.

Alina Gorghiu (care, în 2012, în postura de “raising star”, era marginalizată de Crin Antonescu, pe motiv că era “tăriceanistă”) a început să îi atace pe Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta și Liviu Dragnea, spunând despre aceștia că ar crea un “val anti-justiție” și că ar obstrucționa cererile DNA (vezi cazul Dan Șova).

„Este anormal ca într-o societate democratică să duci o campanie susținută împotriva unor instituții care țin de justiție (…) Tare mi-e teamă acel val care a început de ceva vreme împotriva DNA, întreținut de Tăriceanu, Băsescu, PSD, va crește, se va înteți”, spunea Gorghiu, în primăvara lui 2015.

Aceeași atitudine am regăsit-o și la Vasile Blaga care îndemna liberalii să voteze favorabil și la vedere cererile justiției: “Noi, Camerele Parlamentului, Parlamentul în ansamblul său nu suntem un element component al justiției, nici pe departe. Noi le dorim tuturor colegilor și celor trei colegi (Dan Șova, Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, n.r.) să-și dovedească nevinovăția, le dorim tot binele din lume. Vom vota cererile justiției”.

Din acest moment, de fiecare dată când apăreau în discuție cereri de începere a urmăririi penale sau a măsurii arestului preventiv pentru diferiți parlamentari, discursul liderilor PNL era unul clasic: justiția trebuie să își facă datoria, iar toate cererile DNA trebuie votate pozitiv.

“Păi că există destule situații în care lucrurile nu au mers cum trebuie și a existat corupție, lucrurile sunt clare, vedem asta în fiecare zi. Vedem, nu mă refer că sunt chemați sau nu sunt chemați la DNA sau la alte Parchete, dar vedem foarte mulți politicieni la toate nivelele trimiși în judecată. Or, nu poți să trimiți pe cineva în judecată dacă nu sunt și niște dovezi pe care le aduc procurorii în demersurile lor, când trimit un rechizitoriu în instanță. Întotdeauna am spus că trebuie să-și facă toate instituțiile statului datoria și justiția să-și facă datoria și nu este treaba noastră a politicienilor ca să încercăm noi să facem ordine în justiție”, declara Blaga, într-un interviu acordat PSnews, în octombrie 2015.

Acest gen de mesaje, tot mai prezente, l-au determinat pe co-preșdintele PNL să demisioneze în urma începerii urmăririi penale asupra sa. Vasile Blaga, nu numai că a rămas fidel imaginii pro-justiție pe care încerca să o afișeze, dar își și protejează partidul de prejudiciile electorale pe care le-ar putea aduce un lider cercetat pentru fapte de corupție unui partid care moare cu Justiția în brațe.

Așadar, putem spune că, după retragerea lui Crin Antonescu (care a fost un oponent al Codruței Kovesi), PNL s-a poziționat ca un susținător al procurorului-șef și al demersurilor DNA, iar acest discurs a fost menținut până în prezent. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după alegerile parlamentare și dacă viitorii lideri ai liberalilor vor mai juca cartea “statului de drept”.

*Material realizat de Adina Lateș și Sînziana Duță – consultant politic la Inventus Research

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *