Skip to content
Politică

De la fină pentru naș: Shhaideh vrea să-l facă premier pe Dragnea DOCUMENT

agerpres.ro

Fina îi pregătește nașului de cununie un cadou cu greutate: Sevil Shhaideh (ministrul Dezvoltării Regionale) vrea să îl facă premier pe Liviu Dragnea.

Un proiect de lege (disponibil AICI) privind un Cod administrativ aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale modifica, printre altele, Legea 90/2001 care le interzice persoanelor condamnate definitiv sa fie membri in Guvern, lege din cauza careia Liviu Dragnea nu a putut ajunge premier, scrie Hotnews.

Modificarea are în vedere ca persoanele care au suferit condamnari penale pentru care a intervenit reabilitarea să poată face parte din Guvern.

Amintim că președintele PSD a fost condamnat definitiv în aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani. În acest context, reabilitarea lui ar urma să se calculeze pentru anul 2020 (perioada curge din momentul condamnării definitive). Potrivit articolului 165 din Noul Cod Penal, reabilitarea are loc de drept pentru pedepse de pana in 2 ani inclusiv, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit o alta infractiune. Prin urmare, Liviu Dragnea va fi considerat reabilitat abia în 2023.

Modificarea vine ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României (CCR) la sesizarea formulata de Avocatul Poporului. CCR considera, in motivarea deciziei, ca interdictia trebuie sa inceteze, conform legislatiei in vigoare, in caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie, si afirma ca revine Parlamentului sarcina sa coreleze conditiile de acces in functia de membru al Guvernului si cea de parlamentar.

Proiectul elaborat de către ministerul lui Sevil Shhaideh are 246 de pagini și se află acum în stadiul consultarilor interministeriale, urmand sa intre in dezbatere publica. Odata adoptat de Guvern, proiectul merge in Parlament, unde poate fi modificat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *