De la Lincoln la JFK şi Reagan – retrospectivă asupra asasinatelor ale preşedinţilor şi candidaţilor din SUA

Donald Trump
Sursa foto: facebook

Tentativa de asasinare a lui Donald Trump de sâmbătă, care a fost rănit după ce a fost împuşcat în timpul unui miting de campanie, face parte dintr-o istorie a violenţei politice în America, scrie AFP.

Este prima tentativă de asasinat de la cea a fostului preşedinte republican Ronald Reagan în 1981.

Patru preşedinţi asasinaţi

Istoria Statelor Unite este marcată de asasinarea a patru preşedinţi în timpul mandatului lor, de la Abraham Lincoln în 1865 la John Fitzgerald Kennedy în 1963. Preşedintele Abraham Lincoln a fost ucis în 1865 în loja sa de la Teatrul Ford din Washington de către un actor, John Wilkes Booth. A doua victimă a fost James Garfield, cel de-al 20-lea preşedinte al Statelor Unite, care a murit în urma atacului comis la 2 iulie 1881 în gara Washington de către Charles Guiteau, un avocat disperat să îşi găsească un loc de muncă în calitate de funcţionar public. La 6 septembrie 1901, în timp ce primea demnitari la Expoziţia Panamericană de la Buffalo, William McKinley, cel de-al 25-lea preşedinte al Statelor Unite, a fost rănit de un anarhist care a tras mai multe gloanţe. El a murit din cauza rănilor câteva zile mai târziu.

În istoria mai recentă, mulţi oameni îşi amintesc de 22 noiembrie 1963, când John Fitzgerald Kennedy, JFK, a fost asasinat în Dallas. În acea zi, în jurul orei 12.30, în timp ce limuzina prezidenţială trecea prin mulţimea de pe străzile din Dallas, s-au auzit împuşcături. John Fitzgerald Kennedy s-a prăbuşit lângă soţia sa, Jackie. Cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite a fost declarat mort la ora 13.00 la spital. Comisia pentru asasinarea lui JFK a concluzionat în 1964 că Lee Harvey Oswald, un fost puşcaş marin care trăise în Uniunea Sovietică, a acţionat singur.

Mai multe tentative de asasinat

Alte tentative de asasinat au avut loc împotriva unor preşedinţi americani precum Andrew Jackson, Theodore şi Franklin Roosevelt, Gerald Ford şi Ronald Reagan. Franklin Delano Roosevelt a scăpat la limită de una în 1933, la fel ca Gerald Ford, care a supravieţuit la două tentative de asasinat în 1975, ambele în California. La 30 martie 1981, preşedintele Ronald Reagan a fost grav rănit de un bărbat dezechilibrat, John Hinckley Jr, în timp ce părăsea Hotelul Hilton din Washington. A rămas în spital timp de douăsprezece zile.

Violenţa din timpul campaniei

Fratele lui JFK, Robert Kennedy, „Bobby”, senator de New York, care făcea campanie în acel an pentru preşedinţia SUA, a fost împuşcat mortal într-un hotel din Los Angeles în 1968. Câţiva ani mai târziu, în 1972, George Wallace, care făcea campanie pentru nominalizarea democraţilor, a fost ţinta unei tentative de asasinat într-un centru comercial din Maryland, care l-a lăsat paralizat pe viaţă.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: