De la lumânare, direct la panouri fotovoltaice. Cum se schimbă viața locuitorilor unui cătun izolat din Munții Buzăului

Sursa foto: Facebook / Primăria Matca
Sursa foto: Facebook / Primăria Matca

Sunt încă mulți români care trăiesc ca-n evul mediu, în sate izolate, neelectrificate, cu drumuri de pământ, în condiții greu de acceptat pentru zilele noastre. Este și cazul sătenilor din Gura Siriului, județul Buzău, ale căror gospodării nu sunt racordate la rețeaua națională de energie.

Rând pe rând, gospodăriile din cătunul rupt de lume sunt electrificate, dar nu de la rețeaua națională, ci prin montarea unor panouri fotovoltaice.

Localnicii din Gura Siriului, care în majoritate sunt vârstnici, se obișnuiesc greu cu sistemele avansate. Spun că sunt fericiți pentru că pot avea, în sfârșit, curent electric pentru iluminat dar și pentru aparatele electrocasnice.

„Era rău, mai ales acum pe timp de iarnă. Copiii ar mai fi stat să se joace dar se întuneca, mai aprindeam lampa, la lumânare, dar vă dați seama, ieșea fum, nu erau condiții. Vinerea îi duceam la rude să-și facă temele”, spune o localnică din Gura Siriului.

Soții Ciupic locuiesc într-o parte a satului cu doar trei gospodării. Atât la ei, cât și la vecini, au fost instalate panouri fotovoltaice, astfel că și-au putut lua și ei televizoare sau mașini de spălat. Până acum, seara aprindeau doar o lampă pe gaz, la care continuau să își facă treburile gospodărești.

„Stăteam cu lampa, dar mai ieșea fum, o mai stingeam, o mai aprindeam iar, ce era să facem. Ne culcam devreme. Cât era gaz, gazul era mai bun, dar motorina scoate fum și nu puteai sta în casă”, mărturisește Aurica Ciupic.

Din păcate, bateriile sistemului pot stoca energia electrică pentru scurt timp, atunci când nu este soare, și trebuie să se întoarcă temporar la vechile lămpi cu gaz.

„Cu ce instalații avem, duce un frigider, vara, când e soare puternic. Iarna este puțină lumină și trebuie să economisim, să nu folosim multe aparate. Eu am un televizor foarte mic, ca să nu consume. Cam trei zile mai alimentează, dacă e nor, apoi până se luminează iar folosim lămpi, lanterne”, ne spune Ion Ciupic.

Printre localnicii cătunului Gura Siriului se află și familia Vasile, care a fost strămutată în urmă cu 30 de ani de pe locul în care a fost construit lacul de acumulare Siriu. De atunci au tot sperat că vor avea și ei curent electric, așa cum le-a fost promis.

„De când suntem căsătoriți nu am avut lumină. Acum, de când au venit panourile astea, e altceva. E bine când e vreme însorită, când ai oleacă de lumină, funcționează cum trebuie. Ai și tu un aparat de radio, un televizor, trece timpul altfel”, spune domnul Vasile.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: