PSnews

Ultima Oră

De la ridicol la profesionism. Ce femei țin în mână frâiele țării / EXCLUSIV

unica.ro

Pe scena politică din România tot mai multe femei au încercat, în ultimii ani, să se impună în funcții de conducere. Unele au avut succes, altele au eșuat lamentabil și s-au retras în tăcere, cum este cazul Alinei Gorghiu.

În 2017, scena politică este dominată de trei tipuri de femei, care au reușit să ajungă în funcții importante și să decidă viitorul țării.

Raluca Turcan, liderul ezitant

Începem prezentarea cu Raluca Turcan, care în prezent deține funcția de președinte interimar al PNL. Precizăm că este singura femeie din România care conduce un partid politic și a doua femeie din istoria liberalilor care s-a bucurat de acest privilegiu. Ține frâiele unui partid cu o bogată istorie și cu siguranță orice femeie din politică visează la un astfel de fotoliu, care a fost lăsat liber de Alina Gorghiu după înfrângerea din alegerile parlamentare.

Parcursul Ralucăi Turcan a fost unul mediocru, plin de gafe memorabile. În 2008 a fost invitată la o emisiune TV și a uitat ce vârsta avea la momentul respectiv. Alături de ea, se afla în platou și Victor Ponta care s-a amuzat copios pe seama blondei din PNL. Potrivit site-ului inpolitics.ro, Turcan s-a grăbit să critice TVR pentru faptul că avea postul TVRHD. În Comisia de Cultură, blonda a făcut confuzia între HD de la High-Definition cu HD de la Hunedoara, precizează sursa citată.

În ultimii ani, Turcan a rămas la obsesia ei – educația. Chiar și din poziția de lider PNL rămâne fidelă acestei discuții, deși e un lucru colateral cu agenda publică. Liberalii se zbat în cădere liberă, iar liderul lor vorbește despre sistemul de educație din România.

Președintele interimar al PNL arată în aparițiile sale publice că este nesigură de această funcție și nu are o viziune politică. În aparițiile TV se pierde complet și pare că respectă punctajul realizat de consilierul personal. La capitolul bătălii politice, Turcan este un personaj fragil, care nici măcar nu este luat în seamă de adversari precum Dragnea sau Băsescu.

Nu are influența unui lider de partid și ezitarea riscă să-i sancționeze pe liberali în opoziție. Turcan ar trebui să fie principala lance antipesedistă, însă acest rang pare să-i revină mai degrabă lui Traian Băsescu.

La polul opus, doamnele din PSD

PSD a reușit în ultimii ani să atragă în partid femei cu notorietate precum Gabriela Firea, dar și să crească lideri ca Olguța Vasilescu.

Firea și Olguța sunt voci puternice pe scena politică, atât în ceea ce privește soarta partidului, cât și viitorul românilor. Spre deosebire de Turcan, ambele s-au impus în alegerile locale și au câștigat mandatele prin vot popular, cu sprijinul comunității. Totodată, aceste doamne din PSD au obținut și mandate în Parlament. Olguța și Firea și-au învins adversarii politici, iar niciodată nu s-au sfiit să iasă la declarații sau să se apere cu încrâncenare.

Spre deosebire de Turcan, cele două doamne din PSD își impun punctul de vedere, iar prin declarațiile lor atrag atenția pe scena politică. Tandemul pesedist dă dovadă de carismă și notorietate construită pe scena politică, reușind să ajungă în funcții importante prin votul cetățenilor.

De asemenea, acestea au de partea lor și rezultatele obținute în funcția de edil, pe când Turcan nu se poate mândri cu foarte multe lucruri din cariera de parlamentar, cu toate că se află la al patrulea mandat de deputat. Numai că în dreptul fostului primar de Craiova se află și dosarele de la DNA și numeroasele scandaluri de corupție, fiind unul dintre politicienii antijustiție.

Mai trebuie să precizăm că Gabriela Firea este politicianul în care românii au cea mai mare încredere, devansându-l chiar pe președintele Iohannis, potrivit unui sondaj Curs-Avangarde.

USR are un lider în Clotilde Armand

Uniunea Salvați România (USR) s-a impus rapid pe scena politică din România. La acest succes a contribuit și Clotilde Armand, vicepreședinte USR. Spre deosebire de doamnele din politică amintite mai sus, Clotilde și-a croit singură drumul. Nu a beneficiat nici de sprijinul dinozaurilor din politică, nici de vreun partid puternic.

Clotilde, în multe situații, l-a surclasat chiar și pe Nicușor Dan cu opiniile sale pertinente. Pe anumite subiecte, s-a poziționat ferm, păstrându-și opinia exprimată public. Spre exemplu, a fost discuția despre căsătoriile între persoanele de același sex, unde Nicușor Dan a ezitat să se pronunte. Clotilde a venit imediat și a spus că este nevoie de un referendum pentru a lua o decizie pe acest subiect.

În dezbaterile politice, Clotilde se impune în fața oricărui adversar politic și nu ezită să-și exprime punctul de vedere bine argumentat. Este văzută ca un politician nou, capabil să schimbe imaginea politicii românești.

*

ALDE rămâne în umbră, dar reușește să trimită pe scena politică două doamne care sunt capabile să transmită mesajele partidului și să-și exprime opiniile bine conturate, pe baza realităților din România.

Steluța Cătiniciu, deputat ALDE, s-a afirmat cu declarații puternice pe subiectul justiției, dar nu se poate spune că este un personaj carismatic. Nu are capacitatea să țină prima pagină a ziarelor, însă prin mesajele transmise poate atrage atenția opiniei publice și a analiștilor din domeniu. Totodată, ALDE iese deseori la atac și cu Grațiela Gavrilescu, actualul ministru pentru Relația cu Parlamentul. Aceasta a mai ocupat în trecut funcția de ministru al Mediului. Deși nici ea nu este un personaj carismatic, pe scena politică s-a afirmat cu declarații tăioase, provenind din organizația județeană ALDE Prahova, cea mai puternică din interiorul partidului.

În curtea celor de la PMP s-a lăsat liniștea, iar doamnele nu și-au găsit un fotoliu de pe care să se afirme. De când a plecat Elena Udrea din partid, PMP nu a mai reușit să construiască un alt personaj politic de sex feminin.

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi