Skip to content
Politică

De la speranță, la irelevanță. Partidul care a pierdut 10 procente în doar 6 luni. Filmul complet al prăbușirii în sondaje

Ordinea.RO

Ultimul sondaj IMAS realizat la comanda Europa FM arată faptul că, dacă alegerile parlamentare ar fi fost organizate în decembrie 2019, finalul de an le-ar fi adus liberalilor un scor record.

Astfel, liberalii își continuă tendința ascendentă și după alegerile prezidențiale, unde Klaus Iohannis a câștigat detașat în fața Vioricăi Dăncilă, candidatul PSD. Potrivit celui mai recent sondaj, dacă românii ar fi votat luna trecută pentru Parlamentul României, liberalii s-ar fi clasat pe prima poziție, cu 45 de procente, adică dublu față de intenția de vot de care se bucurau la începutul anului.

Nu același lucru se poate spune și despre PSD, partidul condus acum interimar de Marcel Ciolacu. Potrivit sondajului, Partidul Social Democrat ar fi obținut 18,5%, cu aproape 7 procente în minus față de ianuarie 2019.

Dezastrul, însă, a venit pentru USR. Sub conducerea autoritară a lui Dan Barna, USR pare că se prăbușește pe zi ce trece. Uniunea Salvați România a ajuns la finalul anului la aproape același scor ca în ianuarie, 11,5 %. Însă vorbim de o scădere semnificativă față de luna iulie, când în sondaje USR se poziționa cu peste 21%. Practic, USR a pierdut 10 procente în doar 6 luni!

DETALII AICI: PNL – 45% din intenţiile de vot pentru alegerile parlamentare, dublu faţă de acum un an. PSD a scăzut 7 procente, la 18%

Cum se stinge flacăra USR

Dacă ne amintim, USR  se autodefinea ca un „partid al oamenilor noi exasperați de vechea clasă politică și care s-au hotărât să își ia viitorul în propriile mâini”. Pe parcurs, partidul a început să capete încredere în ochii „rătăciților”, cei care până atunci nu găseau un motiv să iasă la vot sau se săturaseră de promisiunile vechilor politicieni.

Doar că nu a trecut mult timp și conducerea a început să își dea arama pe față: excluderi în miez de noapte, decizii autoritare, suspendări. Toate acestea au început să aducă aminte de epoca PSD cu Liviu Dragnea, semn că actuala conducere a USR nu este departe de mult disputata fostă conducere a PSD.

„Blestemul” USR

Principalul vinovat pentru starea în care USR a ajuns este, cu siguranță, chiar șeful partidului, Dan Barna. Cu un stil arogant dus la extreme, Barna a reușit să ajungă „blestemul” propriului partid.

Amintim că, deși mai multe voci din partid au cerut retragerea lui Dan Barna de la șefia formațiunii politice imediat după scorul de la prezidențiale, președintele USR „s-a legat” de scaun și a cerut organizarea un vot de încredere în cadrul formațiunii, un vot care, potrivit mai multor voci din partid, ar fi fost fraudat.

DETALII AICI: Un nou SCANDAL zguduie din temelii USR: Dan Barna, acuzat că a făcut presiuni să fie reales șeful partidului

CITIȚI ȘI: Scandalos: USR a publicat pe Facebook lista cu cei care au votat până în prezent la congresul online

Excluderi din USR, noaptea ca hoții

Nu mai devreme de luna trecută, Oli Ardelean a fost exclusă de la USR Ilfov, după o postare făcută la începutul lunii noiembrie în care amintea că Dan Barna că a știut de semnături false la inițiativa „Fără Penali”.

DETALII AICI: Un nou scandal zguduie USR: excluderi din partid, noaptea ca hoții. Zeci de membri au anunțat că demisionează

DETALII AICI: Fericiți în USR, dar nu prea. Se amplifică răscoala din partidul lui Barna. Un lider important dezvăluie filmul execuției lui Oli Ardelean

„Ieri (miercuri – n.r.) seară, într-o adevărată execuție, o majoritate din Biroul Național USR, toți din echipa Barna, m-a exclus din USR pentru postarea asta. Deși am spus adevărul. Deși am încercat mult timp să rezolv intern. Le-am cerut să amâne până se judecă sesizarea făcută de mine din august 2018 împotrivă angajatului lui Barna la Secretariatul General, Ciprian Necula. Cel responsabil de campania fără penali și care atunci, la sediul USR, după ce am găsit falsurile și le scoteam din dosare, a țipat la mine să ies de acolo, să las falsurile să le trimitem la primarii că poate le acceptă. Am țipat și eu la el: da, posibil să le accepte, pentru că trăim într-o țară coruptă cu incompetenți în administrație. Poate nu se prind. Dar asta nu e motiv să trimită falsuri la primarii”, scria Oli Ardelean pe Facebook.

CITIȚI ȘI: Scandalul din USR ia amploare: i se cere lui Dan Barna „să înceteze hărțuirea membrilor critici”

Pe 8 noiembrie Oni Ardelean a scris pe Facebook despre președintele filialei locale USR Ilfov a amplasat la Buftea niște banere, în precampanie, fără să aibă autorizație, iar jumătate din Biroul Județean al organizației a considerat că este în regulă o astfel de acțiune.

Jumătate din Biroul Județean USR Ilfov a spus că e OK dacă un membru președinte de filială locală (Buftea, Adrian Ciobanu îl cheamă, voia să fie și primar) a montat banere fără autorizație în precampanie. Că nu e ceva ilegal, că a fost o «greșeală» făcută cu «bune intenții». Deși i s-a spus de coordonatorul de campanie județean să nu facă asta, li s-a spus tuturor în toate filialele locale să nu monteze banere fără autorizație. El a ignorat, a montat și apoi s-a mai și victimizat pe Facebook pe pagina oficială a filialei USR Buftea că oamenii răi i-au dat jos banerele. Montate ilegal.

Postare în care a băgat și câteva minciuni. Apoi, întrebat de președintele filialei dacă a avut autorizație spune că da, o trimite când ajunge la calculator. Nu avea. Dar e ok pentru unii să păstrăm că membru un astfel de individ.

Și eu duminică ar trebui să votez USR? Când știu că Barna a făcut la fel cu semnăturile false de la fără penali cumpărate printr-o firma de promoteri de USR (vreo 20k la număr din alea 1 milion) pe care angajatul lui din secretariatul general, Ciprian Necula, voia să le trimită la primarii? De a trebuit să fac super scandal la sediul USR? Și Barna a minimizat totul încercând să dea vina pe mine, că am o vendetă personală. Ce zici Cornel Zainea? E ok?”, a povestit pe Facebook, la începutul lunii noiembrie, Oli Ardelean.

CITIȚI ȘI: Oli Ardelean, după ce a fost exclusă din USR: În ciuda mizeriei lui Barna, USR are oameni minunaţi, care vor lupta pentru principiile pe care a fost clădit partidul

Excluderile se pare că au continuat și la începutul anului 2020. Partidul lui Dan Barna şi-a reluat practicile şi, potrivit unor mesaje pe grupul intern „Poiana lui Iocan”, a exclus încă zece membri şi suspendat alţi nouă de la filiala Deva.

DETALII AICI: An nou, metehne vechi la USR. Echipa Barna continuă „măcelul” în partid: 10 excluderi şi 9 suspendări într-o filială

O filială a partidului s-a autodizolvat după o demisie în bloc a membrilor

Încă un scandal a zdruncinat din temelii Uniunea Salvați România (USR), partidul condus de Dan Barna. Filiala Vălenii de Munte a USR Prahova este, începând de miercuri, 4 decembrie, autodizolvată, după demisia mai multor membri ai partidului.

În comunicatul obținut în exclusivitate de PSnews.ro, demisionarii din partid acuzau conducerea USR Prahova de ”opacitatea decizională, lipsă de transparență și de reprezentativitate”.

„Excluderile arbitrare, crearea unor regulamente interne de comunicare, profund nestatutare, care afectează libera exprimare garantată prin Constituție, accesul în funcții pe baza ”autobuzului” de vot, nu a meritocrației, mentalitatea de clan, lipsa dialogului, în spiritul înțelegerii și rezolvării diferendelor și încurajarea depunerii de sesizări, bullyngul tolerat în favoarea unei tabere, dublarea funcțiilor din biroul județean și cel local, în contextul în care filiala județeană numără peste 200 de colegi, monopolul asupra deciziilor de repartizare a reprezentanților în secțiile de votare, fără a ține cont de realitățile locale, toate acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care am luat această decizie”, se mai arată în comunicat.

DETALII AICI: Un nou SCANDAL zguduie USR: o filială a partidului s-a autodizolvat după o demisie în bloc a membrilor

Și ca să distragă atenția de la revolta pe care o pornise în propriul partid, Barna anunța intenția de a organiza un referendum intern prin care s-ar fi stabilit poziționarea pe centru-dreapta a partidului. La scurt timp după anunț, senatorul USR Mihai Goțiu a reacționat tranșant și a dat cărțile pe față: Dan Barna voia, de fapt, să distragă atenția de la „excluderile abuzive”, care au provocat daune importante de imagine partidului.

„Eu am intrat într-un partid deschis, care a candidat la alegerile din 2016 cu un program umbrelă. Printre altele, un partid care își asuma și problematica de mediu, pe care, ulterior, am văzut-o, însă, minimalizată la anumite niveluri ale conducerii. O să lupt în continuare pentru a impune această prioritate (alături de altele) printre cele asumate expres și fără dubiu de către USR. Iar protecția mediului și lupta cu schimbările climatice e transideologică, din punctul meu de vedere”, a declarat Mihai Goțiu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *