PSnews

Recent

De la upcycling la bestseller. Bogdan Stoica, mărturii inedite de Sărbători EXCLUSIV

bogdanstoica.ro

Editorialistul PSnews.ro Bogdan Stoica ne-a oferit un interviu special, în care a vorbit fără secrete despre principalele lui pasiuni: upcyclingul și scrisul, mai ales că aceasta din urmă i-a adus un bestseller.

Totodată, publicistul a explicat cum l-au recepționat cititorii celorlalte site-uri care îi găzduiesc textele: Evenimentul Zilei și Academia Cațavencu.

Valentin Busuioc: Lumea îți citește masiv atât editorialele pentru PSnews, cât și textele care au apărut în alte publicații. Ce impresie ți-au lăsat colaborările cu ceilalți?

Bogdan Stoica: Am mai spus-o și am mai scris-o: eu nu am niciodată probleme de colaborare. Aș fi dispus să scriu și pentru un ziar unde mai scriu și Hitler, și Stalin, pentru că problema nu e niciodată la cei care scriu, ci la cei care citesc. Dacă sunt atât de prost încât să scriu tâmpenii, cititorii mă vor sancționa. Cititorii Evenimentului Zilei m-au primit bine, nu și publicul meu, cel de pe blog, care m-a acuzat că m-am dat cu băsiștii. Nu m-am dat, nici ei nu s-au dat la mine, dovadă că șefii de la EVZ nu mi-au masacrat textele și nici nu le-au refuzat pe cele care au deranjat. La Academia Cațavencu, audiența textelor mele a fost chiar mai mare decât la EVZ, cu mențiunea că orice ai scrie la AC, te confrunți cu fanii Kamikaze și fanii Cațavencii, care susțin că ești un bou că scrii la ăștia și nu la ăia. Pe mine chiar mă deranjează splitarea vechiului public AC, care reprezenta, acum 10 ani, tinerii frumoși și inteligenți, nu doar frumoși, mai ales că cele trei produse derivate din vechiul săptămânal au fix același conținut și același public (între ei sunt doar diferențe de distribuție și de marketing online). Parcă văd o ceartă între un băutor de Pepsi și unul de Cola, deși vorbim de două băuturi cvasiidentice la conținutul de zahăr și de E-uri. La PSnews.ro, am cel mai bun feedback. Cumva, ce cred eu se potrivește cu ce cred cititorii și aproape întotdeauna textele au doar feedback pozitiv. Cât despre colaborări în sine, nu sunt vreo șmecherie; doar ținem pasul cu tehnologia care permite, în acest moment, ca oricine, din orice colț al planetei, să poate scrie pentru orice entitate de presă din lume.

Valentin Busuioc: Se pare că ai avut un an editorial bun: cartea „Tipul din filme nu există” ți-a devenit bestseller. Povestește-ne, te rog, cum ți-a venit ideea să o scrii, cum a fost recepționată de public...

Bogdan Stoica: Apariția cărții este meritul editurii Univers și, în special, al Dianei, tipa care m-a frecat la cap aproape doi ani să o scriu, lucru pe care eu îl refuzam, pentru că eu nu-s cititor de proze scurte și nu înțelegeam de ce să punem niște texte fără nicio treabă unul cu altul într-o carte. A trebuit să pun într-un fișier word vreo 200 de texte de pe blog, ca să văd firul cărții. După aia, a fost ușor: am șters vreo 180 și am mai scris vreo 90, noi-nouțe.

Cum a fost recepționată cartea? Mi-e și frică să spun! S-au vândut multe mii, probabil că „Tipul din filme nu există” ar apărea în Top 10 Cărți Vândute în 2016 în România, dacă s-ar face acest top. Am sute de recenzii pozitive pe pagina de Facebook a cărții și în inbox-ul personal, deja sunt meme-uri pe net cu citate din carte. Ce-mi place foarte mult este că stilul relaxat al cărții și-a pus amprenta pe cititori: văd pe net parafrazări ale unor expresii de-ale mele, lumea se bucură că o deține.

Valentin Busuioc: Pe scurt: de ce ar trebui să fie citită cartea de cât mai mulți oameni?

Bogdan Stoica: Pentru că, dacă ești o ființă normală, căreia nimic din ce este omenesc nu-i este străin, o să râzi cu muci. Pentru că o să te descoperi în carte – fie că ești bărbat, fie că ești femeie. Pentru că a poziționat ochelaristele pe „piață” ca fiind cele mai sexy ființe de pe Pământ. Pentru că te va ajuta să înțelegi o femeie, dacă ești doar un bou de bărbat, și pentru că te va învăța, dacă ești femeie, de ce-ți face viața un iad tocmai bărbatul care te iubește.

Valentin Busuioc: Altă carte prin care te-au cunoscut cititorii este „Cum să faci fotografii bune cu telefonul”. Ce le recomanzi pasionaților de fotografie: să își urmeze pasiunea ori să și-o îndrepte către alte domenii?

Bogdan Stoica: Am scris cartea aia furios pe prietenii mei, care dădeau sume uriașe pe telefoane cu care făceau poze de căcat și având ca bază notițele pentru cursul de fotografie cu telefonul pe care l-am susținut. Personal, nu mai suport tonele de rahat vizual digital cu care este umplut facebook-ul în fiecare zi și cred că, dacă ai un copil pe care-l iubești, o pisică adorabilă sau ai văzut cel mai frumos apus din lume, ești dator să faci o fotografie bună, nu doar o fotografie.

Valentin Busuioc: Celălalt domeniu cu care te lauzi este așa-numitul „upcycling” (valorificarea superioară a obiectelor vechi). Prin ce este el spectaculos și cât timp îi răpește unui pasionat?

Bogdan Stoica: Este spectaculos de la un capăt la altul. Te duci într-o casă după un scaun și găsești un ceas de argint cu tot cu posesorul lui, care îți povestește cum l-a păstrat în timpul foametei de după război, dar și cum e dispus să-l vândă din cauza foametei din zilele noastre, cea care i-a micșorat pensia și i-a scumpit medicamentele. Sau deschizi un tratat de horticultură din 1896 și descoperi că, la începutul secolului trecut, „englejii păcăleau plantele să creadă că e vară, crescându-le în niște bordeie de sticlă”. Câteodată, cartea e ruptă și o transformi în tapet sau scaunul e făcut zob (nu mai poți face decât un cuier din el). Nu știi niciodată ce găsești sau ce-o să faci. Am făcut un scaun din plăci de skateboard, o statuetă din piese de ceas, mese din valize și din uși, biblioteci din tocuri de ferestre, am înrămat oglinzi în serviete vechi….

Valentin Busuioc: Care au fost cele mai neobișnuite obiecte care ți-au trecut prin mâini, așteptând să fie recondiționate?

Bogdan Stoica: Am o cutie cu vreo 300 de linguri și furculițe vechi, cumpărate în doi ani, cu care vreau să fac o statuetă. Acum, în perioada asta, trec prin faza chitarelor (am vreo unsprezece): chitară-cuier, chitară-decorațiune, chitară-măsuță, chitară-dulap…

Valentin Busuioc: Cât interes produce upcyclingul și cât de bine se vând astfel de obiecte recondiționate?

Bogdan Stoica: Interesul e mare. Lucruri făcute de mine sunt în vreo 10 localuri din toată țara, prin locuințe, showroom-uri… De vândut, însă, nu se vând grozav, pentru că nu există o piață bine conturată, nici vreo platformă online dedicată. Eu vând ce meșteresc doar ca să nu mă simt ca un cretin că cheltuiesc banii pe vechituri, în loc să-i aloc fiicei mele. Probabil că, dacă mi-aș face un atelier mecanic bine utilat și m-aș ocupa serios de marketing, aș putea trăi din asta. Dar n-ar mai avea haz. E mai fun așa, să fac ce vreau, din ce vreau, decât să primesc comenzi „vreau trei chitare pe roșu și un portret cu Madonna făcut din monede”.

 

Fotograf, pasionat de upcycling, Bogdan Stoica a scris „Cum să faci fotografii bune cu telefonul” și „Tipul din filme nu există”, cărți ce pot fi comandate de pe www.bogdanstoica.ro.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi