De unde au apărut mișcările suveraniste și de ce continuă să crească

Sursa foto: X

Peisajul politic actual se află într-o transformare profundă, iar partidele mainstream se confruntă cu o criză fără precedent. Fractura dintre cetățeni și formațiunile tradiționale se adâncește cu fiecare zi și alimentează ascensiunea mișcărilor suveraniste. Lipsa de reacție a partidelor vechi, refuzul de a-și reînnoi leadership-ul și incapacitatea de a genera lideri autentici sunt printre principalele motive care stau la baza acestei schimbări politice majore, spun analiștii.

Ascensiunea mișcărilor suveraniste nu este un fenomen izolat, ci un simptom al eșecului partidelor vechi de a se adapta la noile realități sociale și economice. S-a văzut la alegerile anulate din noiembrie că sentimentul de abandon și deziluzie al electoratului poate duce la o schimbare radicală.

Analistul politic Nicu Tașcă, Trainer & PR Specialist, manager la Academia de Democrație, Comunitate și Mediu, a spus, într-un dialog cu Ziare.com, că unul dintre cele mai mari eșecuri ale partidelor tradiționale este incapacitatea de a forma lideri puternici, capabili să inspire și să conducă eficient. Sistemul de promovare bazat pe oportunism, relații de culise și lipsa unui proces autentic de pregătire pentru funcții de conducere au dus la un fenomen periculos. De-a lungul anilor, partidele nu au investit în dezvoltarea unor lideri care să fie recunoscuți și acceptați de societate. Cei care au ajuns în vârf sunt, de multe ori, produsul conjuncturilor, al crizelor interne sau al prăbușirii altor lideri.

Oamenii vor altceva

Expertul punctează că lipsa de leadership și sentimentul de alienare a cetățeanului față de clasa politică au dus la creșterea mișcărilor suveraniste. Acestea reușesc să atragă electoratul printr-un discurs care pune accent pe identitate națională, valori tradiționale și protecția intereselor comunității.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: