Skip to content
Sănătate

De unde pot fi ridicate pastilele de iod. Lista farmaciilor, publicată de Ministerul Sănătăţii

facebook

Ministerul Sănătății a publicat lista farmaciilor de unde pot fi ridicate pastilele de iodură de potasiu.

Este vorba despre aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara.

Cei care au vârsta mai mică de 40 de ani trebuie să se prezinte la medicul de familie, pentru prescripția medicală în baza căreia vi se pot elibera pastilele de iod.

LISTA completă a farmaciilor de unde se pot ridica pastile de iodură de potasiu, în baza prescripției medicale eliberate de medicii de familie.

​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a îndemnat luni populaţia să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu.

Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia, şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, luni, într-o conferință de presă.

Pastilele de iodura de potasiu nu se administrează preventiv, ci se ridică de la farmacie doar pentru a o avea în casă, în caz de accident nuclear, au explicat în repetate rânduri autoritățile. De asemenea, pastilele de iod nu sunt recomandate persoanelor cu vârsta peste 40 de ani.

Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat a cumpărat 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu în această primăvară, cu 6 milioane de euro, de la Antibiotice Iași.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a reacționat, luni, la declarațiile lui Alexandru Rafila, precizândcă este posibil ca pacienții să aștepte câteva zile sau săptămâni până vor obține o programare: „Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie”.

Medicii de familie spun de asemenea că rețetele nu pot fi trimise online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *